2010. szeptember 29., szerda

beköszöntött az ősz

Igen, elért minket is az őszi időjárás, az esős. Pánikra azért nincs ok meleg van még mindig, de naponta legalább egyszer 1-2 órát esik az eső. 

Ha esik akkor pedig nagyon esik, mintha dézsából öntenék jön egyszerre felülről és alulról is. Volt már reggel, éjjel, este, de leginkább a délutáni eső a jellemző, utána pedig kellemes 26 fokos hűvös van. Már már egy hosszú nadrág is elkél ránk. A légkondit ami éjszakára volt éjfél és hajnal 3 közé programozva tegnap lekapcsoltuk. Fáztunk éjjel a 24 fokos lakásban. 

Tudom hihetetlen, de mégis. Hozzá vagyunk szokva a nagyon meleg 33-34 fokos magas páratartalmú levegőhöz és az hogy most hajnalban csak 24 fok van és a lakásban is csak 26 már olyan mértékű hűlésnek számít ami kikapcsoltatja velünk a légkondit és a mennyezeti ventilátort is csak a felmosás gyorsabb száradása érdekében használjuk.

De aki errefelé tart azért ne hozzon meleg ruhát csizmát meg főleg ne! Szeretni fogja az időt, az eső idejére pedig beiktathat majd egy kis sziesztát.

Az eső elöl bemenekülni valahova egyébként jó ötlet, csak ne már vizesen tegyük. Mert míg az eső meleg és a vizes ruhában nem fogunk megfázni kint se, egy légkondicionált helységben pl pláza tuti. Bőrcipőt sem érdemes viselni mert a hirtelen leszakadó égből nem tócsák hanem folyók és patakok és mindent elöntő víz keletkezik és kihasználásra kerülnek az út menti mély árkok. Legjobb viselet még mindig a flip-flop na meg a crocs és legyen nálunk esernyő is, még akkor is ha aznap már esett :)

2010. szeptember 23., csütörtök

ősz+hold=mid autumn festival avagy hold ünnep- Gyere, nézd meg a holdat! 

- Milyen nagyra nőtt, milyen fényes! Telihold van? 
- Nem, még nem, majd holnap, szeptember 23.án lesz telihold. Ma még csak 22. szerda van, s ez a kínai holnaptár 8. hónapjának 15. napja, a legfényesebb hold.
- Nagyon szép.
- Mesélek a holdról! Időszámításunk előtt, körülbelül 2170 ben, a Föld körül tíz Nap keringett és versengett azért, hogy megvilágítsák őt. Egy  napon mind a tíz Nap egyszerre jelent meg s a Földet rettenetesen felmelegítették. Hou Yi, a hős íjász azonban jól célzott és a tízből kilenc Napot lelőtt, s a Föld megmenekült. Hou Yi azonban ellopta az Istenek életelixírét és zsarnokoskodott a Föld lakói felett. Gyönyörű felesége Chang Er, hogy megmentse az embereket férje gonosz zsarnoki szabályaitól megitta az életelixírt, de abban a pillanatban lebegni kezdett a Hold felé és felrepült rá. Huo Yi mivel nagyon szerette csodaszép feleségét nem lőtte le a Holdat. Chang Er az egyik jelképe a közép őszi fesztiválnak, a hold ünnepnek.
- Őszi fesztivál, pontosan mit is jelent ez?
- Ez az ünnep egy családi ünnep, olyasmi mint nyugaton a hálaadás. Hisznek benne hogy ilyenkor a legkerekebb és legfényesebb hold a bőséget és a teljességet jelképezi. A gyerekek gyertyákat és lampionokat gyújtanak a sötétben, s közben a család és az ismerősök megvendégelik egymást különböző ételekkel. Az ételek általában pirosas színűk, mert szerencsét hoz. Így kerül tányérra a homár, a lazac, az alma, a gránátalma, a pörkölt mogyoró vagy a pomeló (ez ugyan sárgás de mégis hagyományos étel ilyenkor). Aztán ott vannak a sütemények. Szeptember elejétől a boltok telis tele vannak mooncake-kel amit erre a napra árulnak. Áruk 10-15 ringi között mozog (vagy 10-50 dollár/4 darab), kb. 10 centi ámérőjűek és 4-5 centi vastagok és tradicinálisan készítettek. Áruk a különleges töltelék és a folyamatos újjítások függvénye.
- Nagyon különlegesek.
- Annál is inkább, mert ezek története a 1300as évek környékére nyúlik vissza, amikor Kínában a Yuan dinasztia uralkodott. Az őket megelőző dinasztia a Szung vezetők azonban elégedetlenek voltak az ország új veztésével és felkelést terveztek. A közelgő közép-őszi fesztivál kapóra jött, s a támadás minden tervét a Mooncake-ek tetejébe sütötték, s ezzel mindenkit rejtve tájékoztattak. A felkelés a holdünnep éjszakáján sikerrel járt és megalakulhatott a Ming dinasztia.
Most pedig lássuk mi is történik lent a kertben!A fények pedig azóta kialudtak, a gyerekek ágyba kerültek, s már szépet álmodnak a holddal... :D

2010. szeptember 11., szombat

Hari Raya

A hosszú, egy hónapos Ramadán lezárásaként hatalmas ünnepet csapnak a malájok, ez a Hari Raya.

Az ünnepléshez készülődést már egy héttel előtte megkezdik, hiszen mindenki elutazik a családjához, néhányan csak a szomszéd kerületbe, d legtöbben vidékre. Balil kampung = vissza a faluba. Ennek megfelelően az autópályákon a kifelé áramlás folyamatos volt 1 héten keresztül, múlthét péntektől e hét csütörtökig.

Az, hogy itt valóban vége a Ramadánnak a fő-fő mágusok döntik el azzal, hogy felnéznek az égre. Ha látják a teliholdat, vége, ha nem, hát folytatódik a böjt még 1-2 napig. Csütörtök este teli hold volt, s a hatalmas böjt utáni (zabálást) vacsorát, már a Hari Raya szellemében töltötték, s pénteken a Hari Raya munkaszüneti nap. 

Az, hogy Malajziában a munkaszüneti napon is simán nyitva vannak a boltok, azt megszoktuk, de most még a kínai és az indiai is bezárt, bár a kínai kinyitott 4 órára. Lakóhelyünk nyüzsgő népe péntek este elcsendesült, a forgalmas utcán alig jártak az autók. Az esti sétánál karácsonyi hangulat tört ránk. Az a fajta mikor a legkisebbel lent kell addig keringeni a játszótéren a decemberi hidegben amíg egy ügyes és gyors kéz fel nem díszíti a fát. Na most se hideg, se fa, a hangulat mégis nagyon hasonló. 

S mindez a meglepő csend folytatódott szombaton is. A malájok férfiak selyem (pizsamába) hosszú selyem nadrágba, hosszú ujjú, nyak részen hasítékkal ellátott felsőbe, Bajuba öltözve fejükön fekete merev kis fejfedővel, míg a nők a szokásos stílusú de sokkal díszesebb hosszú szoknya, hosszított fazonú blúz és selendang vagy tudung (fejkendő vagy speciálisan fejre varrt kendő) kombinációban libbentek az utcára. 

Bemerészkedünk mi is a városba, tartva attól hogy mindent zárva találunk, kicsit szkeptikusan várunk a buszra. Az egyik közeli, de eddig belülről fel nem fedezett bvk-ba menekülünk a forró nap elöl. Meleg van, lelkünkben nyoma sincs a karácsonynak, s az ünnepi hangulatot odabent is csak a sok leárazás mutatta. Tadám, az üzletek 90%-a nyitva, leárazás 30-70 %.
Persze közeledik a vasárnap, az élet megy tovább. A forgalom is érezhetően élénkül vissza estefelé, s csúcspontja holnap biztos ki is teljesedik, de nem maradunk ünnep nélkül hamarosan itt a következő nagy Maláj ünnep a Malajzia nap, s kínai lakosság is ünnepel, sok-sok finom sütivel :) 

2010. szeptember 4., szombat

védőoltás

Amikor utazás előtt állunk ajánott kikérni egy oltóközpont véleményét mi is az amitől védekeznünk kell a cél országban. 


Érdemes nem csak Ázsiába, de akár a mediterrán országba való látogatás előtt ki kérni a véleményt vagy elolvasni hasznos oldalakat. A hepatitis A és B-t például sok szeretett tengerparti országba (pl. Horvátországba) javasolják. Persze ezen kívül még ránk tukmálhatnak jó pár hasznos vagy éppen itt kevésbé fontos oltást, de ezzel már kapunk egy alap védettséget.


Mit ajánlanak Malajziára?
Alap oltásként, azaz, ha simán város látogatunk és elkerüljük a kalandos dzsungel túrákat, akkor kerül képbe a diftéria, a tetanusz, a gyermekbénulás, tífusz és a már a fent említett hepatisz A és B (a lenti táblázatból látható lesz, hogy ebből a diftéria és a gyermekbénul alap oltás Mo.-on). Ha kalandvágyók vagyunk veszettség és malária ellen kell védekeznünk. A maláriára azonban csak gyógyszer van, de ennek olyan pszihoszomatikus mellékhatásia vannak ami miatt csak ha feltétlen szükséges akkor használják!


Magyarországra ezek közül szintén ajánlják a diftéria-tetanuszt, a hepatitisz A és B-t, továbbá kullancs elleni oltást.  


S mit kapnak a gyerekek?
A védőoltás rendszere Magyarországon fejlett, s oltást kapunk egyre több betegség ellen, sőt még jónéhányra kapunk javaslatot. Ki felejti el a folyamatos látogatásra az egészséges rendelőben, a sírást amint belépünk az orvoshoz vezető ajtón (bezzeg a váróban semmi baja a gyereknek) és a csimpaszkodó gyerek lefejthetetlen karjaival való küzdelmet. Persze nagyon örülök a védelemnek amit nyújtanak ezek az oltások, de a választható oltások elég megosztóak mind az orvosok mind az anyukák között.


A kötelező oltások Magyarországon:
Oltás beadásának idejeOltás fajtája
0-6. hétBCG
2. hónapDTPa-IPV-Hib
3. hónapDTPa-IPV-Hib
4. hónapDTPa-IPV-Hib
5. hónapnincs (2005-ig másfajta oltási rend volt, amely szerint 5 hónaposan is volt kötelező oltás, 18 hónaposan viszont nem)
15. hónapMMR
18. hónapDTPa-IPV-Hib
3. évDTPa-IPV
6. évDTPa-IPV
11. évMMR
14. évHepatitis B


E mellett pluszban adható a rotavíus elleni, a bárányhimlő, járványos agyhártya gyulladás és még és még és még ...elleni oltás.


Ehhez képest a Maláj oltási rend:
Oltás beadásának  idejeOltás fajtája
a kórházbanBCG + Hepatis B 
1. hónapHepatitis B
2. hónap
3.hónap
4. hónap
Triple & Polio & Hib
Triple & Polio & Hib
Triple & Polio & Hib
6. hónapHepatitis B
12. hónapMMR
13. hónapchicken pox, azaz bárányhimlő                                                             
14. hónapHepatitisz A
18. hónapTriple & Polio & Hib
20. hónapHepatisz A
6. évMMR, Double & Polio
12. évBCG


BCG:  tuberkulózis elleni oltás
DTP:  diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás (korábban Di-Per-Te néven volt ismert)
Pa:     csak tisztított antigéneket tartalmazó szamárköhögés elleni komponens
OPV: szájon át adott, élő, gyengített vírustörzseket tartalmazó oltóanyag gyermekbénulás ellen
IPV:   inaktivált vírust tartalmazó gyermekbénulás elleni oltóanyag
HIB:  Haemophilus influenzae baktérium elleni oltóanyag
MMR: mumpsz, kanyaró, rózsahimlő elleni oltóanyagHepatitis B: fertőző májgyulladás elleni oltóanyag.


A két táblázatból kiderül, hogy ha a Hepatitisz oltásokat beadattuk, akkor csak a bárányhimlővel vagyunk elmaradva, s a rota és a járványos agyhártya gyullasás oltása itt is opció marad.


Az oltások kérhetőek a háziorvosnál, vagy oltóközpontokban. Arra azonban figyelni kell, hogy egy védőoltást sorozatban kell megkapni a védettséghez. A hepatitis A+B-re (már kapható kombináltan) például 2 oltást javasolnak a háromból az út megkezdése előtt, s a kettő között egy hónapnak kell eltelnie. 

2010. szeptember 2., csütörtök

Melaka

Melaka, vagy Malacca, de lehet még Melakka is, egy a lényeg szép tengerparti kisváros.

A hétvégén ott jártunk, s tegnap ahogy a Merdeka naphoz olvastam Malajzia történelmét még inkább felértékelődött bennem az amúgy megkedvelt város. Az első mondatomhoz azonban kiegészítést kell tennem, mert a tegnerpart itt nem azt a szép homokos partot jelenti, kihasználtsága csak a hajózásra koncetrálódik. A kisváros pedig annyira nem is kicsi, sőt, de az a része ami az óváros, ami lényeges és érdemes a látogatásra az bejárható gyalogszerrel.
A városmag nagyon hangulatos, megtartották a régi épületeket, színesek, vidrálóak, folyó kacsakaringózik a házak között, kis gyalogoshidakkal. Megtalálható a kínai hutong, a maláj magas lábakon álló ház és az angolszász építkezés néhány holland minimalommal, s mindezt kifestették india összes színével kéket zölddel és pirossal társítva, vagy kicsit visszafogottabban, de mégis jellegzetesen. Nem maradhatott ki a sorból az anglikán templom és az óratorony sem, piros lett mind a kettő.
A sok színt jótékony hatását az esti kirakodóvásár a finom chicken riseball-al, chendol-al, kínai zöldteával és a szállásunk emelte még meg. A vásárról a másik blogon olvashatsz, a chendolt és a chicken riseball-t most nem taglalom részletesen, elég legyen annyi, hogy mennyei és nem szabad kihagyni annak aki arra jár!
A szállásunk teljesen elbűvült, s hogy miért? Egy home&stay vendégházban szálltunk meg, ami igazi kínai hutong mintára épült, belül minden felé csecse-becsével, maláj textilekkel, s a város színeivel kékkel, zölddel, sárgával, pirossal. Betekintést nyerhettünk egy picit az életükben, az által hogy az otthonuk egyben a kiadandó szobáik is. Mind e mellé hihetetlen barátságosak és segítőkészek. Mi kell még? Újra elmenni ide, és újra látni :)
Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.