2012. március 21., szerda

előkészület: Oltás

a 6 hétbe még éppen beleférne kettő.

Ázsiába készülünk ezért fontosnak tartom, hogy legyen beoltva mindenki Hepatitis A és B ellen. Most, hogy az idő gyönyörű tavaszi, a bacik is jobban terjednek de mi még éppen nem vagyunk betegek. Gyorsan el is mentem a körzeti doktornénihez az oltásra javaslatot kérni.
Lili már oltva van, ő védett, de Patit oltani kellene. A gond viszont éppen az életkorával van. Hepatitis A+B re létezik kombinált oltás a Twinrix, de ő még nem kaphatja mivel nem múlt el 1 éves. Oltani lehetne, de az immunreakció nem biztos így a védettség sem, sajnos. Maradt az utána járás, oltóközpont felhívása és a Szent László kórházzal való egyeztetés (majd holnap, mert egy héten csak egyszer, csütörtökön vannak).
Kint alapból oltanak születéskor Hepatitis B vel, de ezt itthon csak 14 évesen kapják meg a gyerekek ingyenesen. Egyébként a két ország oltási rendje nagyon hasonló, erről már írtam is korábban (http://magyar-malaj.blogspot.com/search/label/olt%C3%A1sok)
Valószínű az lesz, hogy megkapja a Hepa B-t 2x, mert ennyi kell a védettség kialakulásához, a Hepa A-t meg ... meglátjuk mit mond az oltási szakértő.

update:
nos a Szent László kórházi tanácsadó adott is tanácsot meg nem is. Telefonon lehet bejelentkezni, de beszélni sajnos nem. Kaptam viszont email címet, ahol úgy ahogy le lehetett levelezni a problémát, viszont felvetett egyéb kérdéseket. Tovább küldött a Nemzetközi Utazás- egészségügyi központhoz a Vágóhíd utcába. A nyitva tartás ma pénteken lég rövid, de sikerült elérni őket, s hétfőn kereshetem a főorvost.

2012. március 20., kedd

6 hét

nem sok idő, ha egy egész családot kell becsomagolni. Pedig a mai napra már mondhatom hogy utazásunk 6 hét múlva 99%ra vehető.

Készült egy hosszú lista mit kell lemondani, megmondani, felmondani, megszervezni, eladni, kiadni, megvizsgáltatni és megcsináltatni. Nem minden rajtunk múlik, de tenni kell érte, mint ahogy ezért a lehetőségért is megdolgoztunk keményen.

Csomagolni is kéne, bár a lakást nem visszük magunkkal, mégis van amit szeretnénk. Ehhez persze mérlegelni kellene mit érni meg kijuttatni és mit nem, de annyi mindenen kell átrágni magunkat, hogy pont ez a képesség veszik el belem ezekben a fontos hetekben. Csinálok erre is egy listát :)

2012. március 9., péntek

Újra?

Még az is lehet, hogy újra születnek ide bejegyzések.
Ha visszatekintek egy évvel ezelőtti magukra fel sem merült bennünk a kérdés, hogy ne legyen vissza út. Ma, mikor már hátunk mögött van sok sok itthon töltött hónap, a megszokás magával ragad és nem akar olyan könnyen engedni. Ami akkor vágy volt, most félelemmel vegyül. A szívem a torkomban a gyomrom görcsben, hiába szeretném is ...
Mert megint új lesz, megint más lesz.
Kell majd egy támasz Lilinek, hiszen ő fogja legkevésbé érteni miért a változás és neki nagy lesz. Kell egy, hogy otthon minden rendben legyen, hogy K ne a nyávogásunkra jöjjön haza. Pati a legkönnyebb, remélem. S nekem támasz? Jaj.
Lista készül az elvégzendő dolgok sora hosszú az idő pedig ...
Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.