2012. december 30., vasárnap

KarácsonyKicsit megkésve, de boldog karácsonyt kívánok mindenkinek innen Malajziából! Hogy milyen is volt itt a karácsony? Gondolom erre kíváncsi mindenki, hogy hogyan oldható meg egy idegen kultúrában távol a családtól ez az ünnep ami a szeretetről, a családról és a nagy zabálásról szól. Mert ha karácsony, akkor mindenkinek az ugrik be, hogy fehér karácsony, hó, sok hó, bentről a kandalló mellől nézve, közben forralt bort kortyolgatva melengetjük a kezünket, fenyőfa illata keveredik narancsos fahéj illattal a levegőben és mézeskalácsot ropogtatunk vagy a hóesés helyett nézzük a szép karácsonyfánkat ami roskadozik a díszektől és a szaloncukroktól. Várjuk a vacsorát a halászlével a bejglivel a mézes zserbóval meg a rántott hallal ...

Nos a karácsony Malajziában kicsit másképpen zajlik. Lévén mondhatni dög meleg van, délelőtt szokás szerint játszunk egyet a medencében, aztán nagy nehezen felmegyünk a lakásba és egy kis ebéd után ejtőzünk :) na ez utóbbi azért elmaradt mert hogy készülni is kell egy kicsit, s munkanap lévén és a karácsonyi izgalom miatt nem alvó gyerekkel egyedül minden kicsit lassabban megy. A halászlé már reggel elkészült. Hal van itt bőven és frissen csak tudjunk választani a számunkra ismeretlen fajtákból. Halászlébe azért lehet kapni halat mert itt is készítenek halból valami leves félét, így csak annyi a dolgunk, hogy megkérdezzünk melyiket is szokták főzni és a bemutatott néhány típusból a számunkra szimpatikusat kiválasztjuk. Hal kiválasztva, fejét kérem dobja ki, belsőséget viszont kérném. Halárus szeme kerekedik, a jót kidobatjuk (létezik itt kifejezetten halfej leves, a helyiek nagyon szeretik ahogy rájuk kacsint a hal, brrr) a szemetet meg elvisszük (sajnos ikra vagy haltej nincs a belsőségben szóval ott is hagyható szerintem). A halászléhez azért sok sok köszönet a Knorrnak aki kockába rejtette a magyar halászlé javát így csak beletettük a tiszta halat rá a víz meg a kocka és máris kész. Jó lett, és nagyon jó halat sikerült bele választani. (A nevét senki ne kérdezze mert fogalmunk sincs róla :) ) A menü további része rántott hús (haha disznóból természetesen nem halal, így a piac disznós zugából) na meg süt hal némi rákkal (felháborítóan olcsó). A desszert azonban merően eltért a szokásostól, némi mandulás kifli és csokis narancsos keksz ugyan próbált egy kicsit utalni a karácsonyra, de a joghurt torta maximum díszítésében és mint maga a torta ünnepélyességében volt karácsonyi. Bejgli és zserbó kilőve. Sárgabarack  lekvár hiányában a bolti jammal nem akartam próbálkozni, dió, és méz ugyan van, de mák az nincs. Mézeskalácsot tudnánk csinálni, de ebből van egy kis tartalékunk még otthonról, s ezt itt úgy is csak esszük. Fára sajnos ez itt nem kerülhet.

Na akkor a fa és a díszítés. Szóval az itteni szép élő (nagyon különleges ám itt hogy élő fenyőnk van és éppen ezért jönnek is megnézni megcsodálni) fenyőnkre lehet ám sok díszt kapni gömböket, csillagokat, égőket, boákat... de nálunk a gömböket némi törhetetlen filc dísz egészítette ki, no meg az égősor és a szaloncukor (idén nem kísérleteztem sk szaloncukorral, hanem egyszerűen még megvettem otthon és elhoztam egy csomag az igazi zselést). Mint említettem a mézes nem lett a fa dísze mert a nagy páratartalom miatt egy nap után a szemétbe kerülne. Így a készletünk is jól záródó dobozokban fekszik de még így is szív magába egy kis nedvességet így gyorsan meg kell enni a maradékot.
A meghittség a négy főnél azért sikeres volt. Szóltak a karácsony énekek, a gyerekeket hajtotta a kíváncsiság és látszott rajtuk az öröm, hogy ami érkezett az telibe talált. Az internet pedig segített közelebb hozni a szeretteinket bár csak hangban de ez is nagyon jó esett mindenkinek. Míg mi már túl a vacsorán és az ajándék bontáson otthon még az előkészületekkel foglalatoskodtak érdekes volt kicsit másképpen látni az otthoni készülődést.

A karácsony itt egyébként ajándékozásról szól meg bulikról. A házban lakó ismerősök közül sokan meglátogattak és ajándékokkal kedveskedtek a gyerekeknek. Persze mi is vittünk már előző nap ajándékot, s meglepetésünkre még több ajándékot kaptunk vissza (ez az állandó überelés ...), a gyereket elárasztották édességgel és kaptak játékokat is és nekünk is hoztak egész vacsorányi süteményt és sültet ami egyben azt is jelentette hogy mi, magyar szokáshoz híven másnap már nem főztünk hanem feléltük a maradékot :)

Most pedig egy héttel később bár még állnak a karácsonyfák és szólnak a karácsonyi zenék itt már igazán az új évrek készülnek, a 2013 asra és a kínai új évre!
Boldog új évet kívánok minden kedves olvasónak!
2012. december 21., péntek

Készülődés a karácsonyra

Malajzia muszlim ország, s így vallásból fakadóan a karácsonyt nem kéne ünnepelni. Azonban ez az az ország ahol annyiféle vallási ünnepet ülnek meg, hogy minden hónapra jut belőle egy-kettő. Aztán nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a karácsony nem csak esztétikailag vonzó de gazdaságilag is jó (karácsonyi akciók ugyan úgy mint egy keresztény országban). A nem keresztény otthonokban és a cégeknél rendszeresen állítanak fát és csinálnak karácsonyi partyt mert milyen szép. Valóban, bár az alap, a miértje, vagy Betlehem sehol nem látható. Van helyette hóember fánkokkal, rénszarvassal, szánnal, mikulással, tavaszi rét kék gombával és normál lombos fára akasztott gömbdíszekkel, hamupipőkével. (Ez utóbbi hogy kapcsolódik ide nem tudom de nem egy nagy áruházban ez a karácsonyi "menü" hamupipőke karácsonyfával, de látni barbie-val díszített fát is brrr)

Tehát karácsony tombol minden bevásárló központban és boltban. A hőmérséklet ezekben a bvkban legalább hűvös szóval nálunk is elkezdődik valami érzés, és nyílna a pénztárca ... ha. Na ha nem a gyerekekkel együtt lennénk (el ne vesszen a varázs!) és nem vásároltunk volna már otthon be minden jót.
Mivel az ajándék rendelések egész évben jöttek és ahogy bekapcsolódott a TV és zúdultak a gyerekre a reklámok ő csak mondta és mondta. Ebből amit felsorolt azért lett valami, vagyis némi, hogy kedvét ne szegjük és lássa, hogy van azért annak a kívánság listának értelme.

A miért nem itt vettem meg, felmerülhet, de volt pár jó okom. Amit szeretne otthon látta itt nem kapható, itt kapható de jóval drágább (hiába a borsos hazai ÁFA megminden mégis pl a LEGO itt még drágább) és mivel volt elég hely a csomagnak miért ne hozzam inkább el, aztán a nyelvi kérdés volt a másik azaz vettünk pár sikeres magyar nyelvű könyvet. Szóval ajándékok jó része letudva, némi apróság meg csak becsúszik itt is :) Egyébként meg az átállás, a berendezkedés elvett annyi energiát, hogy ajándék után menni már nem lett volna kedvem.

A fontos szereplő a FA! Sose fogom elfelejteni anyósom üzenetét úgy 6 évvel ezelőttről mikor szintén itt Ázsiában töltöttük a karácsonyt "ne vegyetek műfenyőt inkább szerezzetek egy fenyőágat". Hm, hát abból itt nem sok van, kivéve, ha felmegyünk a hegyekbe, mondjuk a Gentingre, ott lehet némi a út szélén, de valószínű csúnyán néznének ránk. Akkor beértük a szállás (mű)karácsonyfájával, most azonban a gyerekek miatt kell a fa. A malajziai IKEA árul élő fát (később láttam az ikeafamily hírlevélből hogy már Magyarországon is), valamikor november végétől. Nos ekkor a kitett fák a tökéletességükkel teljesen megtévesztenek és akár műnek is nézhetnénk, hiszen a légkondi hűvösétől még illatuk sincs! Fa megvéve! Két méretből lehetett választani 1,6 és 2,5 méretes, ami annyit takar, hogy vettünk egy 2 méteres fát de mivel még nem 2,5 méter így az 1,6as árat kellett fizetni érte (Ikea kártyával 128 RM azaz 74es árfolyamon 10000 alatt a normand fenyő ). Fának talp szintén az áruházban. A fa szépen behálózva, majd meglepi, hogy milyen a formája. De meglepi az is, hogy mire feldíszítjük lesz e még levele, hiszen mégis élő fa, mégis csak pár hétre szóló élettartammal és ez ugye november végén már kivágva, csomagolva hűtve áll a fakkokban. Ahogy megvettük és kijöttünk vele a normál levegőre illata is lett, szóval tényleg igazi a fa. Ennyi idő elteltével pedig nem is maradt minden tűlevél a helyén, de még eddig nem állítottuk fel ... na majd holnap mert azért tartunk tőle mégiscsak meddig bírja. (A héten visszanézve a nagy svéd boltba az áruházba kitett fák félig kopaszok, lehangolóak, de csomagot fákat még lehet kapni és azok szép frissnek és zöldnek látszanak)

Díszeket lehet kapni mindenhol de arra számítani kell, hogy mivel itt nem a szentestéhez kötik a karácsonyfa állítását jóval hamarabb el is fogynak és december második hetében már alig találni. Még jó, hogy nálunk a gömbök mellé törhetetlen varrott díszek is kerülnek :)

A szentestei menü. Na hal az van dögivel, csak találjuk ki melyiket és hogyan is szeretnénk elkészíteni. Ezzel nem is lesz gond. Bejgli nem lesz. Tervben volt, de lemaradt, de annyira nem is vágyom most azt a tömény ízt (ez persze még változhat és a nosztalgia előhozhatja a kívánást is). Süti lesz, mandulás kifli meg narancsos-csokis keksz, meg lesz egy kis joghurt torta, hogy valami ünnepi és könnyű legyen. Szaloncukor még Magyarországról szintén van :)

Szóval holnap feldíszítjük a fát ... és várjuk a hangulat érkezését így 30+ fokban a légkondi hűvösében. Nálunk előbb lesz karácsony :)

2012. december 13., csütörtök

Újra itt

Az újra itt azaz, hogy újra a blogon vagyok, és újra itt mint hogy itt vagyunk KL ban. Immáron három hete szívjuk magunkba a párás meleg levegőt szokjuk az újdonságokat és még picit kapaszkodva a megannyi megszokotthoz és ismerős dologhoz olvadnak le rólunk a hazai sémák.
Mert van bőven ismerős. Ugyan abba a condóba költöztünk ahol 2 éve laktunk, ugyan az az épület, ugyan az az alaprajza, csak másik emeleten másik égtájra tájolva. Megszokott ismerős arcok köszönnek így ránk, tudom hol az orvos, hol a kisebb bolt ahol csuda dolgokat lehet venni, közel az LRT, na és közel a munka. Bár annyira nem szerencsésen közel mint akkor, hogy K kisétált és néhány háztömbbel később csak felment az irodába, de vállalható és néhány megállónyira elérhető.
Ami változott az a létszámunk, hiszen Patrik ugyan "made in malaysia" de nem járt még erre útlevéllel a zsebében. Annyit a viccelődni vágyó rokonoknak és ismerősöknek azért elárulok, nem tervezünk (sőt kifejezetten figyelünk rá) többen hazamenni a mostani ázsai utunkról! (Lili tudtával egy kínai körútról tértünk haza, Patrikéval pedig innen).
Van persze változás itt is, szépen felfedezünk mindent és berendezkedünk, hogy ismét jól tudjuk magunkat érezni magyarul Malajziában.
Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.