2013. január 30., szerda

Thaipusam - 2013 január 27

Az elmúlt hétvége az egyik fő Indiai ünnepé, a Thaipusamé volt. Rendkívül látványos és szertartásos esemény ez, amelyre rengeteg indiai mellett a kíváncsi külföldiek kilátogatnak a Batu Caveshez.

A helyi indiai javaslata: kicsi gyerekeket nem érdemes vinni, mert óriási a tömeg, kb 8-900 ezer embert vártak, éppen a tömeg miatt a környék leginkább KTM-mel közelíthető (KL Sentralról pl), csak annyi értéket szabad magunkkal vinni amit kézben tudunk tartani, mert saját állításuk szerint nagyon lopnak és kora reggel érdemes menni (9 -10 körül már ilyen szép tömeg volt). Bőven van étel és ital, rengeteg árus települ ki, viszont a kosz hatalmas, az elhagyott cipők és papucsok mennyiségéből egy kisebb cipőboltot lehetne berendezni.

S íme a képek:
A Batu Caves hosszú lépcsősorán hatalmas, embernagyságú és nehéz díszekkel vonulnak fel. Vezekelnek a bűneikért vagy éppen tiszteletüket fejezik ki az Isteneknek (pl késői gyermekáldás esetén szokás, hogy a gyereket egy kendőbe kötik, a kendőt egy hosszú rúdra húzák és a szülők így viszik fel a templomhoz). 

A résztvevők hetekig készülnek mind fizikailag mind mentálisan az ünnepre, melyen bódult, önkívületi állapotban vonulnak végig, zene kíséretében. Körülöttük segítők, akik vigyáznak rájuk, egyengetik az útjukat, vagy éppen segítenek kicsit megpihenni a súlyos díszek alatt.


2013. január 6., vasárnap

Vízkereszttől a kínai új évig

A karácsonyfa kibírta eddig. Így éppen a hagyománynak megfelelően vízkereszt napján bontottuk meg, adtuk vissza neki a természetes egyszerűségét és a gyerekek nagy bánatára búcsút mondtunk neki.

A karácsonynak nyomait a plázákban is felváltotta az új évi készülődés. A kínai új évé! Mintha egy véget nem érő akciós időszakba csöppentünk volna, az amúgy is szürreális nyári karácsonyunk egy nagy mindent eladni és mindent felvásárolni szándékozó hullám egyik csúcsa csak, valahol a maláj ünneptenger közepén.

A boltokat kezdik ellepni a kínai újév kellékei, lampionok és papír díszek melyek igen ismerősek lehetnek az otthoni kínai büfék berendezéséből. Sárkány fejek nyitható szájjal, kis díszes borítékok, tálak, virágok, és sok sok ünnepi pirosas dobozba csomagolt sütemény és ajándékcsomag várja hogy megvegyék.

Még nem tudjuk milyenek is lesznek a kínai új év napjai, csak meséket hallottunk róla és abból próbáljuk felépíteni a tudásunkat. Ami biztos emlékezetes lesz, és hol van még? Bő egy hónap. De megadják a módját. Egy hónap karácsonyra, egy hónap kínai új évre, közben némi indiai ceremónia, utána egy kis valentin-nap...és az újságok és a boltok tényleg folyamatosan akciókkal bombáznak felesleges is szétszedni az ajándék kosarakat, csak új szöveg kell föléjük és más színű masni rájuk. S így fordulhat elő, hogy a (kis)boltban ahol a karácsonyfa égőket vettem - e mellett sok egyéb más hasznos konyhai, barkács felszerelést és haszontalan gagyi műanyag játékot, lego utánazatot lehet kapni - egyszerre szólt a jingle bells és valami, talán indiai nóta.

Vízkereszttől a farsangi időszak veszi kezdetét, ezt gyorsan kapcsoljuk össze a kínai új évvel és ki is lehet találni, hogy a nagyobbik aki óvodás korú és kedveli a maszkarás bulikat, minek is szeretne beöltözni? Hát persze, kinézte magának az újságból a tradicionális kínai ruhát ... ha már (karácsony)fánk nincs, fánk lesz.

2013. január 4., péntek

Év kezdet, avagy mit is csináljunk

Év végén szépen sokba lehet venni mit is szerettünk volna elérni és mit sikerült megvalósítani, ilyet most itt nem írok, cserébe lesznek/vannak tervek hogy mit is lenne jó tenni 2013-ban, vagy a következő években, ha lenne sok-sok időnk és itt élnénk Malajziában.

Talán némi segítség azoknak akik ide jönnek, de munkájuk nincs csak sok sok szabad idejük és már unják a plázába járást. Mert abból ugyan itt annyi van, hogy ha csak a KL-i bvk-kat összeszámolnánk és mindet szeretnénk be is járni akkor legalább 3-4 hónapra mindennapi elfoglaltságot kapunk. A helyiek különösen kedvelt programja és csak vásárolnak és vásárolnak, s vasárnap és ünnepnapon már túl sokan is tudnak lenni.

A másik nagy helyi kedvenc az evés. Foodcourtoktól egészen a csili-vili éttermekig csak enni lehessen. Az idősebbek között van akinek kifejezetten ez a kedvtelése, hogy utazik és kipróbál minél több helyet. Könyv is jelenik meg rá, és az újságokban is cikkeznek róla, hogy hol milyen az étel, szóval ez amolyan fő kérdés.

Ismerkedjünk, az új barátok mindig jól jönnek mert nélkülük nagyon be tudunk fordulni. Ezt a legkönnyebben a ház közös udvarán lehet vagy ha van valami társas hobbink. A helyiek is nagyon kíváncsiak, mi is szeretnénk többet tudni róluk és persze ott vannak a hozzánk hasonlóan külföldiek.Magyar társaságot is lehet találni, bár itt KLban kevesen vagyunk és rendesen el is szórva, jó néha kicsit összejárni.

Tanuljunk meg főzni. Rengeteg főző és sütő kurzus van a városban ahol eltanulhatjuk a helyi konyha nevezetességeit, vagy megsüthetjük az éppen aktuális ünnep süteményeit. Lehet gyümölcs faragát is tanulni, kinek mihez van kedve vagy éppen kreativitása.

Kell egy kis kézügyesség a selyemfestéshez is, és ennek is nagy hagyománya van itt a batik kendőknek amik igazán gyönyörűek és néhány órás kurzustól a több naposokig van belőle.

Vannak varró tanfolyamok, de ezek itt KLban el vannak dugva. Hát valljuk meg nem éppen a pamut anyagok összevarrása a legjellemzőbb/legszükségesebb ezen a klímán. Éppen annyira nem mint hogy fonalat és kötőtűt se ugrok csak úgy venni (lehet kapni egyébként csak jó helyen kell keresni a Pasar Seni környékén a kis árusoknál, elöl a bóvil, mögötte soron a rendes boltokban, de természetes alapú az nincs, viszont van sok varrókellék, gomb, szalag, csipke meg hímzőfonal dögivel).

Utazni, utazni és utazni, s fotózni azt hiszem ez kimeríthetetlen kivéve a hozzá szükséges pénztárca.

Edzéshez viszont nem kell pénz, mert minden normális kondominiumban van edzőterem és úszómedence, de akinek ez nem felel meg fogadhat személyedzőt is külső termekben, vagy a harmadik helyi kedvenc a golf! Rengeteg a pálya és edző lehetőség, elég csak ránézni a város térképére rögtön láthatjuk.


Szívesen járnék kéthetente/havonta spába, ahol kényeztetnek.

Nyelvet tanulni örök. Akár az angolt fejleszteni, akár mandarint, vagy malájt tanulni lehetne.


Erre az évre nekem marad a két lurkó mellett az úszás reggelente mikor még nem süt a medencére a nap és csicseregnek a madarak, remélem újra a varrás (bár a gépemet ismét nem tudtam kihozni és még nincs helyette másik de ezt még most januárban meg kell oldanom) a nyelvet kell fejlesztenem ez nem kérdés, és jó lenne minél többet utazni is, könyvet olvasni, és a blog írás remélem sok lesz :)

Majd bővítem a listát ha eszembe jut még valami. Boldog új évet mindenkinek!

2013. január 2., szerda

Happy New Year!

Lencse, malacsült és pezsgő nélkül is fordul az év 2013- ra. Kis összejövetel a condó aljában, majd kezünkben gyümölcsös gyerekpezsgő félével már a lakásban Himnuszt hallgatva álltunk az ablakba és néztük a tűzijátékot. Reggel pedig korán keltünk és még egy éjfelet vártunk :) 

Nagyon boldog és az álmok megvalósulásában gazdag új évet kívánok mindenkinek! 
Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.