2013. május 30., csütörtök

Reggeli


A képet melyet az interneten találtam a "Maláj nép" alkotja: Nasi lemak (maláj), Pau (kínai) és Roti (indiai). Leginkább reggel készülnek ezek, de nem kizárt az ebédre és vacsorára evés sem, mivel itt mind a három főétkezés valami meleg, főzött.

Érdemes kipróbálni őket! A Nasi Lemak rizs és apró sült hal, csípős szambal szóssszal, mogyoróval és főtt tojással háromszög alakúra formálva banánlevélben vagy papírban. A Roti könnyű leginkább a palacsinta tésztára hasonlító lepény melyet ízlés szerint belemárthatunk currys szószba (a 4,5 éves kedvence). A Pau gőzőlt könnyű gombóc melyet a gyerekek is szívesen esznek, kapható vörösbabos (red bean), lótuszos, kaja (édes sárgás színű kókusz krém, ízében semmi kókusz!), zöldséges vagy húsos töltelékkel, nem lehet eltéveszteni hol kapható gőzpárától nedves üveges szekrényekben mindig megtalálható a kínainál. A tészta sárga, zöld vagy éppen teljes kiőrlésű is lehet nem csak natúr fehér.

Nálunk a két utóbbi kerül néha a reggeliző asztalra helyettesíve kenyeret, felvágottat és a piacnapi fokhagymás tejfölös lángost.  A nasit csak apa eszi :)

2013. május 29., szerda

Wesak day

Azt kell mondjam, hogy itt Malajziában elég nehezen lehet egy egy fesztiválról, utcai programról információt szerezni. Legtöbbször az újságból vagy a TVből látjuk, hogy ma éppen egy remek felvonulás, összejövetel, bemutató ... volt a város valamely pontján. 
Ha még valami apró információnk is van róla, hogy hol és mi lesz a mikort, már biztos hogy köd fedi. Amit viszont megtapasztaltunk, hogy utcai felvonulás, verseny stb vagy a kora reggeli órákban vannak 7-8 körül, vagy este 8-9 tájt. Lehet még nem találtuk meg a megfelelő információs csatornát, de kutatjuk folyamatosan :)

Szerencsére tudtuk hogy hol és a nagyjából időpontot is a pénteki Wesak Day-i felvonuláshoz. A Pasar Seni megállónál este 8-fél 9 körül kezdődik minden évben és most is ez a különleges, fényes, zenével kísért látványosság.
A buddhista ünnepen a bika havának teliholdját ünneplik. Az ünnep mottója "Látok, és amikor a Szem kinyílik, minden fény". 

 Egy világító autó áramigényét a mögötte jövő trafó-teherautó szolgáltatja. Elöl fény, hátul áramkábel amit az emberek visznek vagy állnak körbe át ne essen rajta senki.

 A kocsikon papok pálma ággal vizet szórtak, de volt olyan is ahol krizantém virágot mártottak vízbe ennek az illata is finom volt.
 Papok és hívők


A felvonulás körülbelül egy órát tartott, a végén egy hatalmas buddha képet nyitottak szét és hullámoztattak.  

Buddhista ünnep, tőlünk északabbra, tájföldön még nagyobb az ünnepség.

2013. május 17., péntek

GO KL Városnéző busz

Ha kevés időnk van a városra, de szeretnénk belőle minél többet látni, akkor érdemes a két, turista és üzleti negyedet bejáró, buszvonalat használni.

A GO KL elnevezésű buszokra ingyenesen felszállhatunk és tekinthetjük meg a város szívét. A járatok reggel 6 és este 11 óra között közlekednek 5-15 percenként és olyan népszerű megállói vannak, mint KLCC, Bukit Bintang, Masjid Jamek, KL Tower, Pasar Seni ...


A 6-7 kilométeres távolságot megtevő buszok útvonala keresztezik egymást így jó lehetőség ingyen, és gyorsan bejárni a város látványosságait. 

(Elkerülendő időszak péntek este 5-től, az óriási forgalom miatt)

2013. május 14., kedd

Kampung Baru - vidék a város szívébenUtazgathatunk az országba ahhoz, hogy az igazi Maláj kultúrával és élettel találkozhassunk, de a néha kívánság sokkal egyszerűbben és gyorsabban megvalósítható mint gondolnánk.

Kuala Lumpurban van egy hely ahol eredeti maláj faházakban élnek még az emberek. A város szívében a KLCC-től éppen egy LRT megállónyira van Kampung Baru (ez az állomás neve is). A hely ahol mintha megállt volna az idő. A Petronas tornyok és a TV torony árnyékában igazi vidék hangulat fogad.
a válaszfal a régi és új között

A környék csendes, de lehet, hogy csak éppen jókor érkeztünk, hiszen vasárnap volt. A két városrészt a nagyon új, modern és csillogó, folyamatosan újuló belvárost egy autópálya választja el a régi, kampungtól. Az oszlopokon álló faházak sorakoznak egymás mellett. A háromnegyed embernyi magasságú oszlopok közé éppen berendezhető még egy nyitott nappali, vagy befér a családi autó, motor. A kertben a konyha, idős néni éppen a konyhájában áll, az asztal mellett,  mosolyogva fogadja kíváncsi tekintetünket. Katt-Katt.Lányok az ablakon lesnek ki és integetnek. A fából készült házak "ablakai" zsalukkal záródnak, üveg nincs bennük. Faragott deszkakorlát teszi ajtó helyett ablakká, melyhez festett betonlépcső vezet fel, rajta sorba minden fokon egy egy papucs.


Csodálatosak a házak, nagy kár, hogy legtöbbjüket nem tartják karban se alapból se műemlékvédelemmel, pedig milyen nagyszerű hely is lenne. Néhány házat már kőből építettek, de még a hagyományos stílust megőrizve. Megérdemelne mind nagyobb odafigyelést és nem csak egy kaput építeni neki.

Ha valaki szeretne ilyen házakban megszállni van erre is lehetőség, vidéken sok homestay várja a vendéget. Mi 2010be Melakkán egy ilyen otthonba tértünk be, csak ajánlani tudom.
melakkai homestay hostel

melakkai homestay hostel

2013. május 10., péntek

Saját kerekeken

Miután beültünk már taxiba és tömeg közlekedtünk itt az ideje, hogy a magunk ura legyünk.

A helyiek olcsó maguk által irányítható járműve a kismotor, melyekkel akár az egész családot el lehet szállítani. A legnépszerűbb a Honda ... persze tuningolva.
Motort használnak sokszor szállításra is, pl az újságok ide a kisboltba így érkeznek. A helyi motoros viselet a flip-flop, hosszúnadrág, kabát fordítva felvéve, és bukósisak. Kérdés, hogy ha a család is ezen utazik mit visel a gyerek? Hát általában átlagos ruhában van felöltözve, és mivel gyerek bukót nem lehet kapni e nélkül ül fel. A legszebb családi motorozás amikor apuka viszi az alig 1 éves gyereket a karján, hátán a gyerek cuccait tartalmazó táska, és egy kézzel kormányoz, fékez (oké van láb fék is) és gázt ad.
A motoroknak az autópályán sokszor saját sávot alakítanak, az eső ellen pedig a pályán átívelő utak alatt menedéket építenek ki nekik, de ettől függetlenül motorozni itt elég veszélyes.

Kerékpár, lehetne akár egy lehetőség, de KL-ben nem kerékpároznak, maximum, ha sportolni szeretnének, vagy autót mosni. A nagy melegben és erős napsugárzás mellett könnyű kitikkadást jelent egy kis plusz erőkifejtés. A helyiek főleg hétvégén használják a bringáikat de akkor is csak reggel 7-10 es napszakban. A másik probléma ami miatt nem lehet bringával közlekedni a városban az igen magas, helyenként 20 centis járdaszegély. Ezt ugyan sok helyen már akadálymentesítették, de a járdán árusokat és járókelőket kerülni még babakocsival is nehézkes. Az úttesten a motorosok és autósok is nehezen osztoznak, jobb elkerülni a veszélyforrást.

Autózni viszont lehet. Malajziában olcsó a benzin, 70 RM-ből teletankolható egy normál személyautó a nulláról, cserébe az autóárak magasak. Az import autók ára az általunk ismert árak duplája. A helyi Protonok olcsóbbak, cserébe sokszor biztonság és minőség szempontjából az import autók alatt vannak.    Akit érdekelnek a helyi autóárak annak az látogasson el pl erre az oldalra. A magas autóárak ellenére szép számmal vannak drága, méregdrága luxusautók az utakon.
Amennyiben nem akarunk minden áron autót venni, akkor van lehetőségünk bérelni. A legtöbb nagy autóbérléssel foglalkozó cég akár 1-2 napra is rendelkezésünkre áll csak a kauciót kell letennünk. A probléma itt az apró betűk között van, mi szerint a kauciót nem kapjuk vissza rögtön, csak egy hónapon belül! A kisebb cégek árai a nagyoké alatt van, és a kauciót is rögtön visszaadják, cserébe kisebb a géppark, sokszor az autók kiszállításával csak 1 ember foglalkozik így az autó megérkezése a kért időre ... Nos 4x próbáltunk bérelni, ebből elsőre végül az ismerőseink autóját kaptuk kölcsön, mert nem sikerült bérelni, másodikra nem volt autó, harmadikra miután 3 órát vártunk az autóra visszamondtuk. Tanulási folyamat ez az egész itt tartózkodás, az utolsó alkalommal a kocsit előző estére kértük, így is késett 3,5 órát, de megérkezett éjjel fél 1re és másnap reggel el tudtunk indulni.
Mi csak időszakos bérlésben gondolkodunk, mert a két kicsivel nem tudunk/akarunk minden hétvégén menni, az orvos, ovi, piac, pláza, posta, tesco pedig itt van karnyújtásnyira.

Ha magunk ura vagyunk arra megyünk amerre akarunk, bejárhatjuk a várost az országot. Autópálya rengeteggel és a kivezető/bevezető utakon erős forgalommal fogunk találkozni, ezért érdemes egy GPS-szel nekiindulni az ismeretlen utaknak és inkább automata váltós autóval küzdeni a "rossz" oldalon.

Autózni kicsit más érzés itt, amíg a fővárostól elég távol nem kerülünk nincs az a felszabadult csak gurulunk az autóval érzés. Fontos a "MY WAY" azaz ha valahova be akarunk sorolni ne legyünk benne biztosak hogy be is engednek, hiszen az az ő iránya ... Motoros bármelyik oldalról előz, nem halljuk, figyeljünk rá, ne kerüljünk miatta bajba!

Az utakon naponta 19 ember hal meg, elképesztő szám! (2010es adat)

(Magamról: nem vagyok motor ellenes, sőt, rengeteget motoroztam városokon hegyeken át. Vezetni is tudom a "nagy" motort de inkább utas vagyok rajta. Az autóvezetést azonban nagyon szeretem legyen az kicsi, nagy, akár busz méretű. Sose jelentett gondot ha autóba kell ülni és menni néhány száz kilométert.)

2013. május 6., hétfő

Választás

Vasárnap Malajzia szavazott.

Hosszan folyt a kampány, zászló rengeteg lepte el nem csak a városokat és falukat, de végig az utakat is egész Malajzia területén. Először csak egy egy zászlót ismertünk meg, majd sorra jöttek és terjeszkedtek a belvárosból kifelé, egy egy házat, parkolót teljesen beborítva, vagy az utcasort végig felzászlózva. Mérleg, rakéta, fehér pötty, két félhold O betűvé fordítva, ezek voltak a legnépszerűbbek. Míg a városból tartottunk kifelé, kicsit elkerülve a szavazókat és a végkampányt, láttunk 170 kilométernyi zászlórengeteget (5 méterenként voltak kitűzve a zászlók falukon keresztül), felvonuló motoros szimpatizánsokat, szavazni várókat.
motoros felvonulás 


 az ellenzéki felvonulók zászlajai mind egy motoron
zászlótenger egy kisvárosban, s így ment ez az országúton is végig
 A TVben bemutatták hogyan kell majd szavazni és folyamatosan a szavazásra kérték fel a lakosokat. Átlátszó urnákba gyűlik a szavazat melyet többet vigyáznak, három felügyelőbiztos pedig ellenőrizte a szavazó személyazonosságát és festette az ujját. Aki szavazott egy lemoshatatlan fekete festéket kapott az újára, hogy ezzel meggátolják a többszöri szavazást.
A  mutató ujjat befestik a szavazottaknál

Tegnap reggel már korán felkeltek az ismerősök és hosszú kígyózó sorokról küldtek fényképeket és adták hírül, hogy már szavaztak. Délután pedig amerre jártunk fekete ujjú embereket láttunk mindenhol. A szavazáson a lakosság 80 % részt vett!
reggel 7 órakor sorba álltak már szavazni

 A jelenlegi kormányt alkotó párt 55 éve vezeti az országot, s most újabb 5 évre kaptak lehetőséget.

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.