2013. december 23., hétfő

Trópusi karácsony

Sokan megkérdezik milyen is egy nyári karácsony?


Nos gyerekként el se tudtam képzelni, hogy az ausztrál ismerősnél nyáron van a karácsony. Az ünnep összekötődött a téllel, a hideggel, a karácsonyi vásárokkal a fagyban, a korai sötétedéssel amikor a város ünnepi fénybe borul.

Az idei lesz a harmadik trópusi karácsonyunk, így túl nagy meglepetés már nem ér, s a karácsony hangulata ugyan úgy el tud érni. Bár a hőmérséklet minimálisan csökkent - ezt az ide látogatók valószínű meg se érzik - mondhatjuk ezt a trópusi telünk. A fényviszonyok állandóak, nem változnak az év során, de az ünnepek váltakozása, a bevásárló központok ünnepbe öltözése sokat segít a ráhangolódáson. Egy 2010es bejegyzés éppen erről: itt és a tavaly karácsonyi: itt.

A novemberi deepavali után/közben kikerültek a karácsonyi díszek a boltokba, s sokan az első között már fel is állították a karácsonyfát. Igen már novemberben! Érdekes látvány és még inkább növeli a várakozás izgalmát ez, mikor esténként az ablakokon át meglátjuk az ünnepi díszbe öltözött, villogó fákat a pálmafák árnyával együtt.


Lássuk akkor a kellékeket! Díszek vannak bőven - idén sikerült időben meg is venni-, s akár a legújabb divat szerint is díszíthetjük a fánkat. Ajándékokról is tudunk gondoskodni és még az igazi fa se akadály! Tavaly már írtam, hogy a nagy északi lakberendezési áruház árul fát, két méretben és az ára se borzasztó. A két méter pluszos fáért idén 150 Rm-et fizettünk family kedvezménnyel, de ugyan ezt a fát (ugyan ezen cég kínálta) talppal együtt láttuk máshol, kifejezetten expat környéket, Mont Kiarán 539 Rm-ért kínálták... Az igazi fa után ott a lehetőség a műfenyőre amiből nagyobb a választék, dekorációs és lakásfelszerelési boltokban, de akár a tescoban is megvehető.
A karácsonyi menü, már egy másik kérdés, míg télapót találtunk a boltokban így nem kell senkinek se elkeserednie, hogy a kis csizmákba mi kerül, addig töltött káposztát vagy szaloncukort lényegesen bonyolultabb az asztalra varázsolni, egész pulykát viszont találunk dögivel (találó kifejezés). Fahéj, csillagánizs ami a karácsonyi süti meghatározója szintén tonnányi és olcsón!


A karácsony pedig csak egy nap, talán ez a legnagyobb fájdalom, hogy éppen ilyen szerencsétlenül jött ki az ünnep. 23 hétfő, és 24 munkanap, és csak 25 szerda ami szünet, utána ismét munka. Kimondhatatlanul rossz és rombolja a karácsonyra való lelki készülődést, hogy a munkából éppen be lehet esni a fa alá. Persze vannak szent és sérthetetlen dolgok, ilyen a vallás, és ha azt mondod neked menned kell egy szót se szólnak, elfogadják. A megannyi katolikus, bapista templom pedig karácsonyi misét és gyerek rendezvényeket szervez.

Holnap szenteste. Mindenkinek áldott békés karácsonyt kívánok! Mi egy kicsit korábban fogunk ünnepelni, éppen 7 órával :) Délelőtt még egy kis pancsi a medencében, majd délután fadíszítés, este pedig ünneplés.

Holnap szenteste, az áruházakba pedig már megérkeztek a következő nagy esemény a kínai új év dekorációi, ruhái, ajándékai ... nincs megállás.


2013. december 10., kedd

Miért éppen Malajzia?

Sokan kérdezik miért éppen Malajzia, hiszen távol van, még többen azt se tudják elsőre merre is van Dél-kelet Ázsián belül, hiszen Thaiföld, vagy Bali sokkal többek úti célja.

Éppen a mai nap, hogy 7 éve először Maláj földre léptünk. Akkor egy hátizsákos körút egyik állomása volt Malajzia, annak fővárosa Kuala Lumpur. Meghatározó volt az a néhány napos látogatás, mely már elsőre sok pozitívumot adott. Kezdve ott, hogy Kambodzsa után végre kulturált helyre érkeztünk.

Malajzia előnye Thaifölddel szemben hogy latin betűket használnak. Az országban már alapból sok náció él együtt (úgy ahogy) ebbe már még egy, azaz mi fehérek (legyen ez a gyűjtő) simán beleférünk. A város nagyon végletes, míg a világ legmagasabb ikertornyaival a Petronas tornyokkal rendelkezik, mellette sokan még a kampung fa házikóiban élnek. Míg a fizetések több ezer-tízezer ringire is rúghatnak, mások pár ringiből tengődnek és tápszer helyett tehtarikkal táplálják kisbabájukat. A különbségeket pedig sorolhatnám, ennek ellenére és mellett szerethető, élhető, lehetőségeket nyújtó.

2013. december 2., hétfő

Magyar médiát külföldről

A legtöbb hír és információ szabadon áramlik az interneten, így hozzánk is eljut minden amit tudni szeretnénk Magyarországról. Ez kézenfekvő nem is kell más csak a net.
Kevésbé tudott talán azonban, hogy sok egyéb Magyar média is elérhető Malajziában.

Rádiók tekintetében széles listáról válogathatunk akár a Magyar Rádió ZRt. kínálta MR1, 2 ..-ből itt: http://www.radio.hu/  vagy a többi kereskedelmi rádióból: http://www.rtvstat.hu/

Az M1 és M2 adását szintén nézhetjünk neten keresztül http://premier.mtv.hu/

Az írott sajtóból sem kell kimaradnunk mert a Digitalstand-ról ki tudjuk választani kedvenc magazinunkat, lementhetjük, olvashatjuk, s még helyet se foglal, környezet tudatos, ergo nem csak külföldön éri meg ezt a formát választani.

De az inda videók sajnos külföldről elérhetetlenek.
Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.