2014. október 25., szombat

TTDI park - Taman Lembah Kiara

Bemutatok egy újabb parkot, a legnevezetesebb Lake Gardens után ez a park jóval kisebb, de benne van mind ami egy kis kikapcsolódáshoz kell. Régi nevén TTDI park, most már a térkép szerint Taman Lembah Kiara.

A tó! Hatalmas halakkal, teknősökkel, néha kacsákkal. Lehet őket szabadon etetni, vinni a régi kenyeret. 


Van egy kisebb játszótér ahol hétvégenként görkörcsolyás oktatást szoktak tartani gyerekeknek.

A kis, alig bokáig érő patakban nyugodtan játszhatnak a kisebbek, lehet apró halakat fogni.

A sportolni vágyók futhatnak körbe a kimért pályán lent, vagy akár mehetnek a fenti domboldalba. De nem hiányzik az utcai gym sem. 

Piknikhez vannak kiépített helyek, de azért vigyázzunk, ebben a parkban sok a majom, az étel ráadásul még inkább odavonja őket. Legyünk óvatosak. Ha felénk jönnek álljunk fel, legyünk minél magasabbak, mint "Az istenek a fejükre estek" című filmben, csak az ételt szeretnék megszerezni. Ha gyerek kezében van az, vegyük el tőle, felnőttet nem mernek megtámadni de az alacsony gyerek kezében étellel már könnyű célpont nekik. Majommal 100% hogy fogunk itt találkozni!

A park parkoló részében találunk mosdót, mellékhelységet, nem sokat, és nem is a legjobb állapotút de ha szükséges tudjuk használni. Szúnyog ellen érdemes védekezni, mert a felső dombos rész, kellemes árnyékában bőven van belőlük.  

2014. október 24., péntek

Magyarok malajziában

Amikor több mint négy éve először érkeztünk ide nem kerestük a magyar társaságot, ne nem azért mert én magam nem lettem volna kíváncsi, csak egyszerűen az akkori élethelyzetünk, a belemerülés az új életbe ezt a vágyat nem hozta felszínre. Attól, hogy mi nem kerestük, mások gyorsan ránk találtak és akkor négy másik blog is működött Malajziából, úgy hogy nagyon egyszerre kezdtünk. Ők megtaláltak anno minket, de azóta mind elhagyták már az országot, ki vissza, ki máshova költözött. S ez így megy azóta is, jönnek mennek emberek, családok.

Akkor még nem létezett magyar csapat, azóta azonban egyre többen és többen vagyunk itt, főleg Kuala Lumpurban és agglomerációjában. Azt kell mondjam, hogy elég jó csapat alakult ki. Vannak találkozók , sörözések, volt nagykövettel találkozó. Tényleg már csak a nagykövetség hiányzik innen, ami bízunk benne valóban újra nyílik 2015 elején!

Szóval aki ide érkezik élni, ne higgye, hogy egyedül van magyar :) de ne várja azt se, hogy attól, hogy ő is meg mi is meg mások is magyarok akkor most mi egyből jó barátok leszünk. Mindenkinek megvan viszont a lehetősége, építheti a kapcsolatait. A merítés kicsi, ne csak azért legyük jóban mert egy nyelvet beszélünk, de ki tudja lehet hogy jó barátra, ivócimborára vagy férjre lelsz itt a magyarok között, magyarul, Malajziában. 

2014. október 16., csütörtök

Az utakon

Megpróbáltatások.

Sokan külföldiek az egyik legveszélyesebbnek a közlekedést tartják itt Malajziában. Vagy mondjuk úgy, hogy itt Malajziában a legrosszabb a közúti közlekedés. Tény, rengeteg a baleset az utakon, ennek nagy része motorosokat érint. A statisztikák szerint 193 ország közül a 17. helyen áll a legveszélyesebb utak tekintetében.

Papírok. Még nem sikerült olyan magyar emberrel találkozni akinek helyi, vagy honosított jogosítványa lett volna pedig vagyunk már páran. Ha szeretnénk az országban vezetni a magyar jogosítványból nemzetközit kell kérni az okmányirodában (az a kartonfedlapos füzet, no comment) majd ezzel elmenni a budapesti malajziai nagykövetségre ahol érvényesítik ezt. Ezzel a köteg papírral korlátozott ideig lehet vezetni, ennek ellenére sokan így teszik. A gond csak akkor lehet, ha baleset történik, mert akkor mondhatja a rendőr, hogy ez bizony érvénytelen. 

Jogosítvány szerzés (nem nekünk). Nos van a két út, mondjam tovább? Beiratkozol a tanfolyamra és mész vizsgázni, bízol a szerencsédben. Vagy előre kéred, és megfizeted, hogy megszerezd a jogosítványodat. Sajnos az vezetők tudása is sokszor tükrözi ezt.

Ha megszoktuk a bal oldali közlekedést leküzdöttük az első akadályt. Azért ne lepődjünk nagyon meg ha egyszer egyszer szembejönnek majd velünk egyirányú utcában, vagy éppen Kuala Lumpur közepén hirtelen megváltozik a haladási irány. Igen, van ilyen. Általában rövidebb útszakaszokon, de ismét a jó, jobb oldalon kell haladnunk.

Táblák. STOP tábla a kereszteződés mind a négy sarkán! Kinek van elsőbbsége? megválaszolatlan kérdés, aki előbb jön, aki nagyobb, akinek több a mersze... Van még az egyirányú (Jalan Sahaja), s mint említettem nem kell meglepődni a szembejövőn, és téged sem fognak elküldeni sehova, ha véletlen tévedtél. Egyébként ez igaz arra is, ha nem tudod merre kell menni és lassabban haladsz akár autópályán akár kisebb úton, nem fognak ledudálni, levillogni. Általában táblával jelzik a bukkanókat, amiből rengeteget építenek az utakra, de sebességmeghatározó táblát viszonylag keveset szoktam látni, elsőbbség adás tábla ahogy éppen jön, vagy van vagy nincs, és főútvonal táblával lehet még sose találkoztam?! Jobbkezes utcák? Ahogy a többiek csináld úgy, s bízz nem lesz gond. Körforgalom? légy óvatos. 

Sebesség kontroll. Nos ez az ami a legkevésbé működik. Nem is olyan rég trafipaxokat állítottak fel, mely ellen tiltakozott a lakosság és levették vagy lefordulóvá tették a rendszámokat.

Lámpa. Jelzésértékű :(

Rendőri irányítás mindennapos. Gondolom így biztosítják a megfelelő számú állást, mert az hogy szó szerint minden nap, minden! az autópálya alatti, keresztbe menő úton ott van két-két rendőr és terelik a forgalmat. A siker nem tudom milyen, mert a nélkülük létet még nem tapasztaltam, tényleg minden nap ott állnak és a 10 km-es tartományba háromszor találkozhatok velük. 

Eső van bővel az esős évszakban, szakad most is éppen. Az utak vízelvezetése nem tökéletes, de persze az egyszerre lehulló eső sem átlagos, csak itt Malajziában. Szóval özönvíz, ablaktörlő a legmagasabbra kapcsolva, de jobban tesszük ha kicsit inkább félreállunk. Mivel az úthálózat csak egy része megy a földön, van hogy 2-3 emeletnyi autópálya halad egymás felett átívelve, és a felüljárókon kacskaringóznak az égben, így egy egy nagyobb eső esetén rögtön kiderül a műszaki hiba, az akadályozott csapadék elvezetés. Szóval a várost elég könnyen le tudják blokkolni, ha esik az egyenlő a közlekedési dugóval. 

Motorosok. Mivel a jó idő folyamatosan lehetővé teszi, hogy alacsonyabb költségvetésből is, de ne saját erőnkből kelljen megtenni a kisebb nagyobb távolságokat így rengeteg a motoros. A városban autózva mindenhol körülöttünk vannak. Elől, hátul, oldalt, s vigyázni is kell rájuk. A kis robogóikkal bőven tudnak száguldani, a megállás már egy másik kérdés. A fordítva felvett kabát mint a szárnyak suhannak utánuk, rendes motorosruhába csak a rendes nagy motort használók öltöznek. A motorosoknak épp az eső miatt kialakítottak megállási lehetőségeket az autópályákon, sőt egy-egy a városba vezető autópályán saját, a pálya mellett futó motorútjuk van.
A tömeg a robogókat használja, egy, két, három, négy ... személyre. A helyiek súlya, szélessége, magassága megadja a lehetőséget, hogy az egész többtagú család egy motoron utazzon. Sajnos nem ritka látvány, hogy a pár hónapos csecsemő is így utazik jobb esetben anyja, rosszabb esetbe a vezető apa kezében!!!

Persze biztonság lenne az első nekünk legalábbis már betanították alaposan, hogy hiába a nagy luxus autó ha nincs a gyerek bekötve. Márpedig sajnos a helyzet ez. Az autóik átlagosan 50.000+ RM ennek ellenére a gyerekülésre már nem futja.  A gyerekek éppen ott ülnek ahol akarnak, hol elől, hol hátul. Persze emlékszem még én is a saját gyerekkoromra, amikor híre sem volt a gyereküléseknek, de azért azt se felejtsük el, hogy az autók mennyiség sokkal kevesebb volt, a sebesség pedig jóval alacsonyabb! Ahol látni gyerekülést a használata már nem tanított :( mennyivel könnyebb az első ülésre tenni a gyerekülést és onnan elérni a gyereket, ugye? Ja nem, nem pici babáról van szó, kikapcsolt légzsák mellett, hanem menetiránynak megfelelően ülő már nagyobb 2-3 évesekről és nagyobbakról.

Ne csodálkozzunk hát, hogy a baleseti áldozatok 20 év alattiak :(

A legjobb tanács az itteni vezetésre hogy vezess egy picit lassabban, légy határozott, ha egyszer elhatároztad, hogy arra mész ne változtass, használd az indexet (helyiek kb. 50%a használja csak), kisteherautónak, busznak adj elsőbbséget, taxi sose fog beengedni, használd a tükreidet, hogy el ne kaszálj egy egy motorost.
Ha mégis balesetbe kerültél fotózz sokat a helyszínen, ezt a rendőrség elfogadja, és hajts a legközelebbi rendőrségre! Ha motorossal kerülsz balesetbe, ha sebesültet látsz ne állj meg! Hajts az első rendőrségre! Minden amit az elsőbbség adásról tanultál és arról a kötelezettségről, hogy segíteni kell azt most el is felejtheted :(

Akit a statisztikai rész érdekel, egy jó cikket olvashat ezen a linken!2014. október 5., vasárnap

Melindáék malajziai nyaralása

Malajziába látogató turistákat kérdeztünk itteni élményeikről. Ebben az interjúban Melinda osztja meg malajzai tapasztalatait. Ha Neked is van történeted Malajziáról, küld el nekünk mail-ben.

Ez volt az első látogatásod Malajziában? Mik voltak az elképzeléseid az országról, mire számítottál?
- Már 4 alkalommal látogattam el Malajziába. Először 2003-ban jártam ott, amikor egy  Ázsia-i kőrútat tettünk a férjemmel, Karácsony környékén. Nekem az volt az első Ázsia-i utam és nagyon élveztem. Ellátogattunk Kuala Lumpurba, Melakába és Langkawi szigetére, ahol motort béreltünk és az összes turistalátványosságot végigjártuk a szigeten.
Malajziáról nem sokat tudtam, arra számítottam, hogy elmenekülök a hideg télből és egy tengerparton fogok nyaralni, ami így is történt.  Első alkalommal a buja trópusi növényzet tetszett a legjobban és az, hogy a tengervíz valóban langyos volt, nyugodtan pancsolhattam benne órákig, anélkül, hogy lilára fagytam volna. Továbbá meglepett, hogy az ideális körülmények ellenére, turisták ezrei nem lepték el a partot, hanem épp ellenkezőleg alig voltunk egy páran.
Nehéz volt megtervezni az utat?

- Az utat nem könnyű megszervezni. Általában útikönyvek segítségével döntjük el, hogy hova érdemes ellátogatni, de más turisták úti beszámolói és a helyszínen élő magyarok tippjei is nagyon hasznosak tudnak lenni. Az útikönyvek sokszor nagyon tömören írnak dolgokról, ezért nem árt több forrást igénybe venni a tájékozódáshoz.

Merre jártál Malajziában, miket néztél meg?
- A párommal igyekszünk, minden alkalommal új területeit feltérképezni Malajziának, de Kuala Lumpur-t mindig érintjük és Langkawi szigetére 2010-ben is visszatértünk. 
Sajnos 2003 óta nagyon zsúfolttá vált, de még mindig élvezhető. Jártunk Pangkor szigetén, Melakában, a Perhentián szigeteken, legutóbb Tioman szigetén és a Taman Negaran nemzeti parkban.
Kuala Lumpur-ban  ellátogattunk a madár parkba, az állatkertbe, a Petronas tornyokhoz, legutóbb az Aquariumba is bementünk. A cápafolyosón kétszer is átmentünk annyira élveztük, mint a gyerekek. Továbbá ellátogattunk a kínai és a maláj negyedbe, valamint az egyik új bevásárlóközpontba a Pavilion-ba, ahol a legfelső szinten fantasztikusan finom olasz kávét lehet inni. Már ezért érdemes bemenni.Összehasonlítva a többi délkelet-ázsiai országgal ahol jártál, mik voltak a benyomásaid Malajziáról? Volt ami meglepett?

- Malajzia ideális nyaralóhely az egész családnak. Itt még távolról sincs annyi turista mint Thaiföldön. A helyiek túlnyomó részt barátságosan és nyugodtan viselkednek a turistákkal, nem neheztelnek rájuk.  Az emberek elég jól beszélnek angolul az ország bármely részén, így nem nehéz elboldogulni. A kulináris élvezeteknek hódoló turisták számára is egy paradicsom, hiszen az indiai, a maláj és a kínai konyha remekeit élvezhetik egyszerre. 

Volt rossz tapasztalatod, valami amiben csalódtál vagy másképp csinálnál?

- Nem volt rossz tapasztalatom Malajziában,csak kisebb bosszúságok voltak. Az első három alkalommal nem foglaltunk le szállást, hanem csak a helyszínen keresgéltünk. Mindig találtunk, de volt amikor nehezen és nem túl jót. 
Előfordult, hogy egy teljes napig nem volt víz a szállásunkon.  KL-ben rendszeresen a kínai negyedben szálltunk meg, a hátizsákos turisták által frekventált szállodákban. Legutóbb viszont előre foglaltunk szállást az Agodán és rádöbbentünk, hogy egy kicsivel magasabb összegért luxus körülmények közt szállhatunk meg Kuala Lumpurban. A különbség valóban óriási a minőséget illetően, ezért érdemes jól utána nézni a szállásnak.
A Taman Negara nemzeti park egy kicsit csalódás volt a számunkra, abban bíztunk, hogy látni fogunk állatokat az őserdőben, de a turistahordákon kívül más állatfaj nem bukkant fel. A "canopy walk"-viszont önmagában is nagy élmény. 

Hogy ízlettek a malajziai ételek? Volt kedvenced, vagy olyan amit sose próbálnál újra?

- Nagyon szeretjük a maláj konyhát, kedvenceink az agyag edényben készülő ételek (szerk. claypot). Ezek a fogások általában friss fűszerekkel készülnek, amiknek az íze gyógynövényekre emlékeztet. A férjem Perhentian szigetén kóstolta kedvenc maláj ételét egy agyag edényben keszült curry-s, kókuszos csirkét, amit lefényképeztünk, de sajnos azóta sem találtunk ahhoz fogható finomságot. A mogyorós szószba mártogatott satay a masik kedvencünk.

Mi volt a legjobb élményed Malajziában? 

- A Perhentián szigeteken eltöltött egy hét volt a legnagyobb élmény számomra. Korábban nem hittem volna, hogy valóban létezik annyira átlátszó tenger és olyan gyönyörű kék égbolt. A tenger telis-tele volt színes halakkal és rákokkal, még a part közelben is, valóságos búvár paradicsom az a szigetcsoport. 

Miket ajánlanál a turistáknak, ha Malajziába látogatnak? 

- Ha tehetik ne hagyják ki Perhentian szigetét és  próbáljanak ki minél több helyi finomságot. 
Azoknak akik dzsungel túrázni szeretnének Tioman szigetén azt javaslom, hogy vigyenek magukkal szúnyog riasztó krémet, sok folyadékot és mindenekelőtt  egy túravezetőt!Visszajönnél újra?

- Alig várom, hogy megint mehessek Malajziába. Meg bőven van ott felfedeznivaló és titeket is szeretnélek mielőbb viszontlátni.


A képeket Melindától érkeztek! Nagyon köszönöm!


***

Érdemes követni minket Mindennapi Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!


***

Foglalj szállást most magyarul az Agodán!
Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.