2014. december 11., csütörtök

D21 - játszótér felnőtteknek is

Malajziában egy egy új üzletközpont nyitása nem nagy dolog. Egyszer ásnak egy nagy gödröt, mely a mélygarázs lesz, majd emelkedni kezd az épület és átadják a közönségnek mielőtt még teljesen kész lenne. Ez a menetrend ismétlődik sokszor.

A legújabb mall Putrajayaban épült, IOICITY, hatalmas, nincs közel semmihez, viszont olimpiai méretű jégpályája van és egy felnőttek számára is izgalmas játszótere. District21

Hiánypótló hely ahol a 8 évesnél nagyobb gyerekek leköthetik az energiájukat úgy, hogy közben a felnőttek sem unatkoznak, hanem aktívan bekapcsolódnak a kalandba. Kb 6 éves kortól, 120 centis magasságtól ajánlom a helyet igazán, mert a feladatoknál vannak minimum méretek és kell a megfelelő ügyesség, koordináció is és 12 éves korig kísérő kell mindenképpen a gyerek mellé (D21 szerint). Aki csak nézelődni szeretne bent ahogy mások szórakoznak annak lehetősége van kedvezményes jegy vásárlására (15 RM). A 90 centi alattiaknak nem kell fizetni, de azt kell mondanom nem is élvezetes nekik.  

Ha pedig szeretnéd, hogy egy fotós minden fontos pillanatot megörökítsen és kövessen téged, erre is van lehetőség. Belépés után egy hatalmas tér fogad minket, mind széltében mind magasságban, a "játékok" között pedig nem könnyű választani. Van lent, fent és meg fentebb, körbe körbe. A próba üzemen nem volt minden játék nyitva, de az ott töltött 5 órában így is kellemesen kifáradtunk, cserébe van miért újra mennünk :) A nyitvatartási idejük egyébként 10-10 ig. 

Első, hogy kiteszünk minden feleslegeset a zsebünkből egy jól zárható szekrénybe, mihez a jeggyel együtt vettünk egy zsetont. Sajnos a szekrény csak egyszer zárható a zsetonnal.
 A jobb fogás, tapadás érdekében kapunk csúszásgátlóval ellátott zoknit és kesztyűt külön gyerek és felnőtt méretben egy egy játék előtt, de csak fejenként egyszer! A karszalagunkon kis kesztyű és zokni piktogram pipálásával jelzik ha már megkaptunk. Szoknya, ruha nem alkalmas a mászásra és érdemes sport cipőt is húzni (egyes játékokra nem is engednek fel papucsban)
A csúszda felnőtteknek lett kitalálva, de azért ázsai méretekre van szabva.

 A park robotja az épület része! Ebbe mászunk be majd lehet körbemenni és a végén a gömbbe érve lecsúszni a csúszdán vagy átküzdeni magunkat a hálórengetegen.
A robotbelső csupa csupa kúszás és mászás.
 Tesztletünk! 80+os férfi is képes itt átmenni :)

 Aki pedig a falmászásért van oda annak különböző nehézségi szintű pályák állnak rendelkezésére. Párban is lehet küzdeni a feljutásért, időre, vagy mászhatunk toronyra, építhetünk magunk alatt kockákból emelvényt, igazán póknak képzelhetjük magunkat.

 A kép jobb oldalán lévő pályára kezeslábasba öltöztetnek és kezünknél fogva felhúznak minket a falon, majd mikor már sok a magasság vagy nem bírjuk tovább jön a zuhanás :)
A kicsiknek és a kevésbé adrenalin vadászoknak vannak biciklis pályák, ugráló asztal és carousel is. 

Jelenleg a mallban még nincs térerő és internet kapcsolat, tehát ha itt akarunk valakivel találkozni, beszéljük meg előre a helyet, időpontot, ha fontos hívást várunk ne ide menjünk. Azonban ha a parkban szabadon akarjuk érezni magunkat a legjobb lehetőség, kisebb vagy nagyobb társasággal vagy akár születésnapi bulihoz is.

2014. december 5., péntek

Nálatok, laknak e állatok?

Nos. A helyzet az hogy azon a pár halon kívül amit vettünk és ami folyamatos fogyás, szaporodás körforgásában van, bizony azon kívül is vannak. Nem túl szép téma, de sajnos vannak.

Mikor beköltöztünk egyedül voltunk, rég nem volt kiadva a lakás, nem kellett más bérlőkkel számolnunk. Aztán eltelt fél év és csak csak megjelentek az első hangyák. Első? Hát vonultak, szóval hirtelen sokan lettek. Hangyából pedig itt van bőven a legapróbbtól ami épp csak egy miliméter, a fél hüvelyk ujjam nagyságúig.
A házkivitelezés "magas" fokának köszönhetően a csempék alatt kialakult üregekbe be tudják magukat fészkelni. Nos folyamatos irtás van belőlük, de nincs nyitva hagyott cukros edény, kint hagyott kenyérke, sütike... Még az akváriumból kiugrott öngyilkos halat is megtalálták és reggelre a kis neonnak csak a váza maradt meg. Nos ha ez történik itt kicsiben egy hallal és apró miliméteres hangyákkal akkor mi lehet a dzsungelban?
Szerencsére lakásban még sose láttam nagy hangyát, de meg kell mondjam elég ijesztők és elég bátrak, harcosak. Főleg a vörös színű tűz hangyák, nagyot csípnek. Ha piknikezni megyünk alaposan nézzük meg hova ülünk (ne legyen se majom se hangya a közelben :D ) és jobban tesszük, ha a hátizsákban is alaposan be van csomagolva minden, mert abba is bemásznak.

No de maradjunk otthon. Csótány. brrr, Húsz éves voltam mikor az először láttam, de sose feledem. Szerencsére nagyon nagyon ritka jelenség nálunk, de egyszer egy vihar elől berepült egy hatalmas a fürdőszobába, ahonnan visítva szaladtam ki. Oké a kicsikre már nem visítok, de nem is lettem helyi hogy kézzel elkapjam. ÁÁÁÁ

Gekkó. Nos nem jár be hozzánk, pedig a gyerekeknek nagyon tetszik. Lehet kapni egyébként gekkó elleni sprayt, ami elkábítja majd kidobhatod, de a gekkók zavarának a legkevésbé, igaz nem is bogarak.

Zsizsik. Nos, ugyebár rizst veszünk, s mivel az alap mennyiség itt az 5 kilós csomag, olyat veszünk. Minden szép és jó, meg finom, de aztán egyszer csak fekete kis "aggancsos" bogarat láttam benne. Nos kiszedtem, kiválogattam, szerencsére csak pár volt. Alaposan körbecsomagoltam a zsákot, de a következő alkalommal megint voltak benne. Persze az alap, hogy a rizst átmosom többször így is úgy is, de akkor is ez már több volt a soknál, ment a kukába a rizs. A helyieknél igen egyszerű megoldás van erre a problémára. Olyan gyorsan fogy nálunk a rizs, hogy nincs ideje zsizsikesedni. 5 kg/2-3 hét alatt náluk simán elmegy, míg mi a 4-5 hónapot is kihúzunk vele, még úgy is, hogy magunkhoz képest sok rizst eszünk és alig krumplit ami magyaros lenne. Persze szerencse kérdése is. A zsizsik nem otthon kerül bele a zsákba, hanem már azzal együtt vesszük. A mostani adagom sikeres, bár szerencsére már alig van belőle talán egy kiló, minden esetre felvilágosítottak, hogy ezek az állatok a rizsben laknak, ott szaporodnak, így egyedül úgy lehet elkerülni őket, hogy a rizst fagyra teszed, majd kiveszed, szárítod, és elcsomagolod. Bár láttam rovarírtót rizsbe, de hát étel közelébe ilyet ha nem muszáj nem teszek.

Dohánybogár. A meleg éghajlat, az hogy itt sosincs hideg csak hagyja hogy éljenek és szaporodjanak a bogarak. Egy tasak curryn vettem észre hogy lukas, de hát csak nem lukadt ki míg hazahoztam, s nem is egy helyen.., Na szép, ez is ment a kukába. Apró gömbölyű barna bogarak a legerősebb, legcsípősebb s legillatosabb fűszerekbe is belemennek és a műanyag zacskó se akadály nekik. Keresztbe kasul lyuggatják 2 miliméteres lukakkal. Volt egy zacskó levendulám is. Volt. Azóta másik van üvegben.

Akár hogy is nézzük, a folyamatos meleg nem csak nekünk tetszik. Hiányzik a fagy ami elpusztítja a kártevőket, s élnek mint Marci hevesen, nőnek, szaporodnak és így lesz egy nálunk semmilyen molylepke tenyérnyi nagyságú és színes. Helló Malajzia. örök nyár és pára.


Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.