Top 25 látnivaló

Malajzia hihetetlen változatos, járhatunk a városban vagy tekinthetünk az egész országra ahány hely annyi különbözés, annyi más benyomás. Köszönhető ez a három nagy etnikum kombinációjának, az egzisztenciális különbségeknek, a földrajzi elhelyezkedésnek és a történelemnek.

Mi is lenne az a 25 látnivaló amit mindenképpen érdemes felkeresni a malajziai turisztikai hivatal szerint? A lista sorszámozása nem rangsort takar, hiszen a kalandért, dzsungelért vagy az építészeti műremekekért érdeklődők valószínű teljesen különböző rangsort állítanának fel mint mondjuk a pihenésre, tengerparti csendre vágyók, vagy az orchideákért, bázisugrásért, búvárkodásért, száguldásért rajongó látogatók. Ami viszont jó, hogy mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus helyet, nem kell, hogy mindenkinek ugyan a kedvence. A lista néhány elemével nem értek egyet, és jó néhány van ami nekem a kívánság listámon szerepel, mert még nem jártunk arra így a leírás majd folyamatosan bővül. A képeknél nem a megszokott darabokat válogattam be, de remélem ez nem hogy el tánorít, hanem még inkább közelebb hoz és felfedezésre serkent.

1. Petronas Tower

Az egyik leghíresebb épület Malajziában, nem véletlen, hiszen különleges az iszlám architektúra és magassága is sokáig világ rekrod volt. A legtöbb malajziai képeslapon és legtöbb turista fotón ez szerepel. A látogatási rendje évről évre változik, de érdemes egyszer megnézni kívülről, belülről, még ha a hídra nem is megyünk fel.

A torony weboldala: www.petronastwintowers.com.my
írásunk róla: itt


2. KL Tower

KL madártávlatból. Ha már a várost felülről szeretnénk áttekinteni a várost sokkal jobb, hogy a KL Towert választjuk a Petronassal szemben. Felmehetünk akár a kilátóba ahol körbejárhatunk, vagy ebédelhetünk, uzsonnázhatunk egyet a forgó étteremben. Az épület gazdagon díszített. Látogatása összeköthető egy kis állatkert nézéssel (csak ha a gyerek nagyon rágja a fülünket, de egyébként szóra se érdemes :( büdös, kicsi, s az állatok siralmasan vannak tartva-2013), vagy nagy akvárium nézéssel, Forma1-es szimulátorozással. Hamarosan talán újra nyitják a kis dzsungelutat mely a torony aljából indul, sajnos 2013ban zárva volt. Aki szereti az extrém sportot, abból is a bázisugrást, annak ezen a tornyon a helye, hiszen minden évben megrendezik az ugrást.

A KL torony oldala: http://www.menarakl.com.my/

3. Batu Caves

A sziklába épített templom melyhez megannyi, 272 lépcsőfok vezet fel, egy hatalmas arany szoborral. Ha éppen thaipusam idején keressük fel a helyet, számítsunk hatalmas tömegre, s arra, hogy nem jutunk fel a templomba. Cserébe egy misztikus esemény közepébe cseppenünk. A hétköznapokban csendes, majmokkal tarkított lépcsőkön jutunk fel a hatalmas barlangba.

Itt írtunk róla éppen a thaipusam ünnepén.

4. Pasar Seni - központi piac 

KL belvárosában található gyönyörű műemlék épület ad helyet a központi piacnak. Könnyen megközelíthető LRT-vel és a GO KL busz ebből az állomásból indul. Az épületben megannyi bazáros kapott helyet, ahol beszerezhetjük hazafelé a vásárfiát. Batikolt kendők, faragott szobrok, kézi csomózású drága szőnyegek épp úgy megtalálhatóak mint a halpedikűr vagy a gagyi bizsubolt. A felső emeletén és mellette megannyi helyi kifőzde. Sok rendezvényt szervez, kirakodó vásárral, vagy éppen mellette megy el a menet, mint a Wesak Day felvonulása. Személyes kedvencem a Batikolás, amit még egy 5 éves gyerek is el tud készíteni. A fa keretre feszített vásznon előrajzolt és már viasszal írott képen nekünk csak ki kell "festeni" a mintát. Technikai segítséget is adnak, de tényleg nem ördöngösség. Kiinduló pontnak tökéletes hely, ahonnan eljuthatunk KL megannyi érdekes részére, legyen az a Madár park, vagy a Petaling Street. 


5. KL kulturális negyedei - Kínai negyed (Petaling Street) és KisIndia (Brickfields)

Nos érdekes választásnak gondolom és nem is értek vele egyet. A Petaling Street egy ugyan olyan kínai piaci árukokkal erőssen túlzsúfolt utca. Különleges? Említhető, hogy van fedett része ami szép a sok piros lampionnal kirakva. Van megannyi utca szójatej és gyümölcsárus, kapunk sült gesztenyét egész évben és megannyi bóvlit, használt könyvet...

KisIndia, KL Sentráltól alig egy lépésre található néhány utcára korlátozódó terület. Beszerezhetünk itt szárit, indiai ruhát, kiegészítőket, szépen kialakított a főutcája mely térkővel lerakott és sárgára festett boltívekkel övezett.

Szépek, de sokkal látványosabbak és élettel telibbek a hasonló negyedek akár Penangon akár Szingapúrban.
Helyette ajánlom a listába felvenni:

5, b terv :)
KL Madárpark-Orchidea park
Ha valaki különlegességre vágyik, a szereti a madarakat és köztük szeretne sétálni, úgy figyelné meg. Szereti az orchideákat a körülötte szálló hatalmas pillangókat akkor ezt a két parkot mely egymás szomszédja ajánlom felkeresni.
Meg kell mondanom nagyon szeretem, talán hogy 4x látogattam meg ezt jelzi :)

Írások és kapcsolódó információk itt, itt és itt

6. Bukit Bintang - KLCC

Ismét egy érdekes beválasztás, de legyen. Ázsia igazi arca látható. A régi zsúfolt plázák szemben az ujjakkal, múlt századi házak a toronyépületek között.
Érdekes elhaladni az utca szinten, majd ugyan azt az utat megtenni fedett magas, légkondicionált folyosón (ahova lift és mozgólépcső visz fel) a KLCC és a Pavilion között.
Remek utcai ételárusokat találhatunk és sok hátizsákos szállást is a környéken.7. Legoland és Hello Kitty város
Nos ázsia első Legolandja éppen itt Malajziában, az ország déi szélén Johorban épült fel. Nem véletlen így a Maláj közönség mellett a Szingapúri lakosok is könnyen élvezhetik a parkot.
www.legoland.my
http://www.playtime.com.my/
8. Penang, George Town
Turistabarát óváros Penang szigetén. Bérelj egy biciklit vagy egyszerűen csak sétálj az óvárosban, tetszeni fog. A város tele van falfestményekkel és képregényszerű szobrokkal amik bemutatják a város életét és hírességeit.
A városi túránkról itt olvashatsz.

9. Melaka
Ez a tengerparti város, Penanghoz hasonlóan gyönyörű óvárossal rendelkezik, s múltjuk is hasonló kereskedelmi kikötő volt. A város szimbólumává vált a pirosra festett óratorony és a mögötte álló templom. Melaka viszonylag közel van Kuala Lumpurhoz, ha az egyik reggel felkerekedünk és ott töltünk egy éjszakát és a következő napot, elég idő nyerünk ahhoz hogy az óvárost, az érdekes múzeumokat, látványosságokat megtekintsük és együnk egy jó chiken rice ball-t az óváros főutcáján.
Korábbi írásunkat itt olvashatjátok.
10. Genting Highlands
A fővárostól kb 60 kilométerre található hegyre épített kalandpark és Kaszinóváros Genting. A hegyre települt minivárost busszal vagy kocsival érhetjük el, majd innen a legjobb skyway-el fel libegni. Jelenleg a vidámpark rész karbantartás alatt áll, de a hotelek és kaszinók nyitva (2014 november)
Itt írtunk róla 2010 ben.

11. Cameron Highlands
Kacsakaringós utakon fel egészen a felföldig, ahol kis felfrissülés vár ránk, az eddigi fülledt levegő után. A folyamatos hűvösebb levegő és a csapadékosság lehetővé teszi a növények termesztését, így a legtöbb friss zöldség innen kerül a Maláj piacokra (a hazai) . Hatalamas teaföldeket látogathatunk meg és csodaszép virágokat láthatunk és persze az eper is itt honos.


12. Taman Negara

13. Kinabalu park (Kotakinabalu, Sabah)

14. Tunku Abdul Rahman Marine Park (Sabah)

15. Kabili- Sepilok Természetpark, rezervátum (Sabah)

16. Kinabatangan River Safari (Sabah)

17. Mulu Nemzetipark (Sarawak)

18. Bako Nemzeti park (Sarawak)

19. Sarawak Culutral Village

20. Redang szigete, Terengganu

21. Pangkor, Perak
Néhány óra autózásnyira van az első élvezhetően tiszta partú aprócska sziget, Pangkor. Akár egy Cameron highland-i úttal is összekapcsolható hiszen állandó buszjáratok vannak a felföldről és a fővárosból is. Látnivaló a tengerparton kívül ugyan nincs de az a néhány nap kikapacsolódás, relax, halvacsora megéri.22, Sipadan sziget (Sabah)

23. Langkawi, Kedah

Egy igazi trópusi sziget már közel a thaiföldi határhoz, lassú, nyugodt élettel, UNESCO által elimert parkokkal, mangrove erdőkkel és vámmentes boltokkal. Csak egy óra repülő útra Kaula Lumpurtól.

Részltetes leírás itt.
24. Tioman, Pahang

25. Perhentian, TernegganuNincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.