2013. április 18., csütörtök

Taxi

Taxizni jó, főleg KLben, mert olcsó. Bár a tömegközlekedés folyamatosan fejlődik a városban, épül a metró, bővítik az LRT-t ... mégis az autó kényelme rengeteget jelent. Nos autónk nincs, nem is bérlünk csak időszakosan (erről majd egyszer részletesebben) így sokszor taxizunk.

Az első és legfontosabb hogy mérés alapján menjünk, így részben elkerülhető a túlszámlázás.
Azért csak részben mert persze itt is leleményes a taxis és kisebb nagyobb kerülőre el tud vinni. Ha idegenek vagyunk a városban érdemes tervet készíteni hogy hova szeretnénk menni és kiderül, hogy mennyi az átlag viteldíj. Csak be kell írni honnan hova szeretnénk menni:  http://www.taxiautofare.com/my/Default.aspx
Az autóban minden esetben ki van függesztve a viteldíj táblázat, mert méter és időarányosan (dugóban) számolja a költséget az óra, ez és a sofőr adatlapja mindig jól látható. Ha bármi gond van ez alapján lehet bejelenteni.

Beülünk 3 RM, innen indul a számla.
Sokszor főleg LRT állomáson, vagy nagy áruházak előtt képtelenség mért taxit találni. Lehet menni a következő taxihoz, de ez sem mindig eredményes, azaz alkudni kell. Ha már tudjuk, hogy kb mennyiből jöhet ki az út akkor próbáljunk közelíteni a taxis által mondott árat a reálishoz és alkudjunk ki előre a vételárat. Nagy bevásárlásnál szokott ez így lenni, tudom, hogy 3,5-4 ért hazaérnék, ő 6ot mond. Sok a csomagom, megemelni sem bírom, egyezkedem.  Itt lakom, nem vagyok turista, legyen 5. OK.  Cserébe a lépcsőházig bevisz. Néha kérnek azért is 1 ringgit, hogy valamit a csomagtartóba teszel be. Mivel szinte mindig viszem a babakocsit nálunk mindig nyílik a csomagtartó de talán csak 2x kellett eddig fizetni is érte a rengetegből.
A másik lehúzós hely az előre fizetett taxi állomás, mint például a KL Sentralnál ahonnan a legközelebb van a madárpark és a madárpark előtt dettó. Az átlagos díj 7-8 RM, ők a kétszeresét kérik. Megoldás, kicsit arrébb kell menni, leinteni egyet, fent a parknál pedig a kanyar után rögtön ott állnak a normál taxik, meg kell próbálni.

Figyeljünk rá, a taxi lehet piros-kék, piros-fehér, sárga, zöld, fehér ... de ha luxus felírat is van rajta akkor minden duplázódik, persze a kényelem is nagyobb. Éjjel a tarifa szintén magasabb és a reptérre is extrát kérnek. Ha előre szeretnéd rendelni a taxit néha az előrendelés ára 8-10 RM, ezzel érdemes előre számolni, előre tájékozódni.
Ha már bent ülünk a taxiban megcsodálhatjuk a helyi autók minőségét szinte 100% hogy Protonnal utazunk :)

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.