2013. május 29., szerda

Wesak day

Azt kell mondjam, hogy itt Malajziában elég nehezen lehet egy egy fesztiválról, utcai programról információt szerezni. Legtöbbször az újságból vagy a TVből látjuk, hogy ma éppen egy remek felvonulás, összejövetel, bemutató ... volt a város valamely pontján. 
Ha még valami apró információnk is van róla, hogy hol és mi lesz a mikort, már biztos hogy köd fedi. Amit viszont megtapasztaltunk, hogy utcai felvonulás, verseny stb vagy a kora reggeli órákban vannak 7-8 körül, vagy este 8-9 tájt. Lehet még nem találtuk meg a megfelelő információs csatornát, de kutatjuk folyamatosan :)

Szerencsére tudtuk hogy hol és a nagyjából időpontot is a pénteki Wesak Day-i felvonuláshoz. A Pasar Seni megállónál este 8-fél 9 körül kezdődik minden évben és most is ez a különleges, fényes, zenével kísért látványosság.
A buddhista ünnepen a bika havának teliholdját ünneplik. Az ünnep mottója "Látok, és amikor a Szem kinyílik, minden fény". 

 Egy világító autó áramigényét a mögötte jövő trafó-teherautó szolgáltatja. Elöl fény, hátul áramkábel amit az emberek visznek vagy állnak körbe át ne essen rajta senki.

 A kocsikon papok pálma ággal vizet szórtak, de volt olyan is ahol krizantém virágot mártottak vízbe ennek az illata is finom volt.




 Papok és hívők


A felvonulás körülbelül egy órát tartott, a végén egy hatalmas buddha képet nyitottak szét és hullámoztattak.  

Buddhista ünnep, tőlünk északabbra, tájföldön még nagyobb az ünnepség.

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.