2013. május 6., hétfő

Választás

Vasárnap Malajzia szavazott.

Hosszan folyt a kampány, zászló rengeteg lepte el nem csak a városokat és falukat, de végig az utakat is egész Malajzia területén. Először csak egy egy zászlót ismertünk meg, majd sorra jöttek és terjeszkedtek a belvárosból kifelé, egy egy házat, parkolót teljesen beborítva, vagy az utcasort végig felzászlózva. Mérleg, rakéta, fehér pötty, két félhold O betűvé fordítva, ezek voltak a legnépszerűbbek. Míg a városból tartottunk kifelé, kicsit elkerülve a szavazókat és a végkampányt, láttunk 170 kilométernyi zászlórengeteget (5 méterenként voltak kitűzve a zászlók falukon keresztül), felvonuló motoros szimpatizánsokat, szavazni várókat.
motoros felvonulás 


 az ellenzéki felvonulók zászlajai mind egy motoron
zászlótenger egy kisvárosban, s így ment ez az országúton is végig
 A TVben bemutatták hogyan kell majd szavazni és folyamatosan a szavazásra kérték fel a lakosokat. Átlátszó urnákba gyűlik a szavazat melyet többet vigyáznak, három felügyelőbiztos pedig ellenőrizte a szavazó személyazonosságát és festette az ujját. Aki szavazott egy lemoshatatlan fekete festéket kapott az újára, hogy ezzel meggátolják a többszöri szavazást.
A  mutató ujjat befestik a szavazottaknál

Tegnap reggel már korán felkeltek az ismerősök és hosszú kígyózó sorokról küldtek fényképeket és adták hírül, hogy már szavaztak. Délután pedig amerre jártunk fekete ujjú embereket láttunk mindenhol. A szavazáson a lakosság 80 % részt vett!
reggel 7 órakor sorba álltak már szavazni

 A jelenlegi kormányt alkotó párt 55 éve vezeti az országot, s most újabb 5 évre kaptak lehetőséget.

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.