2017. február 24., péntek

Flash Flood - mindnenapi időjárási kihívás

Flash flood a neve annak a gyorsan jövő áradásnak ami majdhogy mindennapos Kuala Lumpurban az esős időszak alatt. Sokan mikor ellátogatnak a városba és elnézik a belvárosban a folyókat, nevetve állapítják meg hogy micsoda csúnya csatorna, betondzsungel árokban csorog lent valami. Na de ez a kis folyócska egy egy délután esőzés alatt bizony az árok tetejéig duzzad.

A terv, a két folyó találkozására a Masid Jameknél

Kuala Lumpur vezetése felismerte azt a tényt, hogy a legtöbb belváros közepén ott kacsakaringózik keresztbe egy szépen karbantartott folyó és ez mennyire látványos. A tervek szerint KL belvároson átmenő folyóját is csodaszép zöld parttá varázsolják (bővebben : The river of the life a projekt neve) . Aki látta már a kiindulási pontot jogosan várja a csodát is.
A kiindulási állapot - Pasar Seni megállónál

A lényeg pedig nem csak az hogy ez szép legyen, hanem hogy elvezesse a hirtelen leeső víz óriási mennyiségét. A délutánonként megkezdődő eső komoly közelekedési nehézségeket okoz. Talán a legjobb ilyenkor nem neki indulni, inkább megvárni az eső elálltát ami úgy is maximum egy-másfél óra. Persze furcsán hangozhat ez, hogy csak úgy ülljünk le és várjunk, de ha nem ismerjük tökéltetesen az útvonalat amerre menni akarunk inkább tegyük ezt.
 A hirtlen lezúduló eső 15 perc alatt 10-15 centi magas vizet tud produkálni, és ez még emelkedik. Az utak nem tökéletesen vízszíntesek valamelyik irányba biztos lejtenek, amerre jó esetben a víz szabadon folyhat el. A rengeteg felüljáró szintén összegyűjti a vizet, ami annak az aljában hatalmas "tóban" végződik.
Ha sehova nem járunk autóval nem nagyon fog feltűnni ezaz árvíz, aki viszont napi szinten közlekedik előbb utóbb belefut. Nem kell mondani nekem is sikerült már. Szerencsére a két súlyosabb alkalommat is "megúsztuk". Az elsőn sikerült egy kis vezetési hibát elkövetni, s ugyan jól ismertem az utat száraz időben nem ismertem árvízben. Szóval ebben az esetben, ha nem ismerjük áradási körülmények között, fogjunk egy valakit aki "festi" az utat...  De mázlink volt és egy kis elázással és a közeli benzinkút segítségével haladtunk tovább az utunkon. Aztán mondhatom zabszem se fért a fenekembe mikor tegnap hirtelen előttem kialakult egy ilyen árvíz. Megálltunk a legmagasabb ponton ahol tudtunk, ahova a forgalom vitt, de ennek ellenére a kb 10 méterre lévő szemközti sávból amikor valaki bepróbálkotott az átmenetellel, hatalmas hullámok jöttek felénk és érezni lehetett ahogy a víz mozdít az autón oldalra és mossa az alvázat. Feszült csend volt az autóban, aztán szerencsére az eső alább hagyott és lassan apadni kezdett az ár, majd egy sávon megindult a forgalom. Mondanom se kell, hogy egy órával később nyoma se maradt az úton a víznek, csak a hordaléknak amit magával hozott. A csatornák pedig megteltek.

Csatornák, közelekedés és vízelvezetés szempontjából pedig meg kell említeni egy nagyon fontos létesítményt, a SMART alagutat, mely kettős szerepet tölt be, egyrészt autópálya és csökkenti a mindennapi dugót a városból kifelé, másrészt áraadás során elöntik az alsóbb részét a hiretelen megjelenő vízzel, ezzel segítve annak gyorsabb elvezetését. Az alagút megfúrásához Magyar mérnök, Klados Gusztáv neve fűződik.
SMART




Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.