2015. április 29., szerda

Langkawi

Éppen ideje volt már a megszokott rövid hétvégés tengerparti kiruccanásainkat egy hosszabbra váltani, s irány Langkawi.
Langkawi, tengerpart, relax

Egy órányi repüléssel értük el Kuala Lumpurból és utána pillanatok alatt a szállásunkon is találtuk magunkat. A szigeten egy kisebb reptér működik, s fapados, fizetős feladással viszonlag kevés csomagot adnak fel így nagyon gyorsan megkaptuk a mieneket fordultunk kettőt és már ott is állt az ember névtáblával aki a szállásról várt minket.

A repülőtér a sziget közepén van ugyan, közel a városhoz, közel a sűrű tengerparthoz, a forgalmát mégse hallottuk se éjjel se nappal. Hiába voltunk hozzá percek távolságára. A szállások között bőven lehet válogatni, vannak a nagy luxus szállások amik itt valóban csodálatosak, és rendkívül jó helyre telepítettek, aztán van megannyi kisebb nagyobb hotel az közkedvelt Cenang partszakaszon, meg persze szerte az egész szigeten. Mi egy maláj családnál szálltunk meg végül, s nem is csalódtunk. De tényleg mindenkinek talál magához illőt, nyüzsgőt, csendeset, olcsót, drágát.

A szállásunk nem volt közel a parthoz, sőt, de a legtöbb helyen ezt olvastam, hogy viszonylag távol van a parttól így telejsen mindegy volt már a távolság. Autót béreltünk, és kereszbe kasul utaztuk az egész szigetet.

Kuah a nagyváros éppen csendes volt, hiszen pénteken jártunk bent, és tudni kell hogy itt a péntek és a szombat a munkaszüneti nap! Ide kötnek ki a nagy kompok a szárazföldről, s megannyi kisebb nagyobb hajó. Szállás itt is van bőven, de azért örültünk, hogy a mienk nem itt van. Látványosságnak a Eagle square-t ajánlják... hát megnéztük, de ennyi.
Underwater world
Cenang-i part, egy tipikus turista partszakasz ahol megtalálható a bóvli boltos, a használt könyves, az éjjel nappali és a rengeteg kisebb nagyobb étterem és kifőzde. Igazi nyüzsgő élet van rajta esténként. A délebbi részén van egy szép Underwater world nevű park ami érdekes, látványos a gyerekeknek, meg egy pingvin park ami nem fért már bele az időnkbe. Hatalmas boltok roskadoznak csokoládéktól és szeszes italoktól, a sziget ugyani vámmentes terület, szépen be lehet vásárolni ami mondjuk KL ben 3-4x es árba kerülne.
Bal oldalon a repülőtér kerítése, jobb oldalon a kaja sor, fák majd a part.

Északfelé haladva a parton elérjük a repülőteret, a hosszan elnyúló kifutó pálya mellett megy közvetlen az autó út, s széles sávban parkoló ami nap közben teljesen üres, csodálkozásra is ad okot minek is ez ide. Aztán jön a délután és szépen megérkeznek az első árusok és végül este 6 felé az egész parkoló megtelik, a pár tíz méterre lévő a tengerpart felé kikerülnek az asztalok, székek és a napmente mellett el lehet fogyasztani a napi laksa-t vagy éppen az egyik helyi különlegességet a kókuszdióban tálalt ABC-t. A boltok készlete limitált így érdemes időben menni, mert 7 felé már elfogyhat a kedvencünk és a hasunk üresen marad.

A reptér mellett egy kis település húzódik, néhány bolttal, étteremmel amik helyiekre vannak szabva így az áraik is jólval mérsékeltebbek mint a Cenangi parton (persze ez csak nekünk tűnik fel hiszen a túristának még mindig olcsó a 12 RM-es édes savanyú csirke, hiába az ára éppen duplája a megszokottnak) Vasárnapoknét hatalmas esti piacot is találunk itt, de egyébként szerete a szigeten, hiszen ez a piac minden nap van, csak éppen minden nap máshol a szigeten. Igazi helyi kedvencek, specialitások találhatók meg és persze e mellett ruhák, játékok, igazi piaci hangulat.

A sziget észak nyugati csücskében szép kis jacht kikötő bújik meg az öbölben és innen pár kilóméterre található a felvonó, Skycab ami a hegy tetőre jutatt fel minket és megcsodálhatjuk a fantasztikus kilátást amivel az egész szigetet beláhatjuk. Sajnos Langkawi egyik fő látványossága a skybridge még mindig munkálatok alatt, így nem látogatható, s bár már egy éve újjítják most az oda vezető utat is ujra tervezték és építgetik lassacskán (eredetileg már 2015 februárban át kellett volna adniuk). Hogy mikorra lesz kész, a látott munkatempó alapján, soká, de a következő szezonra remélhetőleg. Azért így ig bőven megéri feljönni ide, hiszen a felvezető út a kabinokban is csodás (én nehezen bírom az ilyet, így az elsőpercekben összeszorított foggal, izmokkal és szemmel ülök, de aztán kienged s végre feltárul előttem is a táj gyönyörűsége). A hegy tetjére egy csodálatos 360 fokos panorámával rendelkező kilátót építettek.

A felvonó múködöséi idéejét érdemes előre ellenőrizni mert havi és éves karbantartások is vannak amikor napokon keresztül nem üzemel!
Látványosságok és atrakciók, veheted egybe vagy külön is, de érdemes reggel korán nyitásra érkezni
egy kabinba 6 személy, vagy fizethetünk VIP kabinért is, lásd az előző képen. A felvonó két szakaszban visz fel a hegy legtetejére

A híd ami jelenleg nem megközelíthető

Kilátás a felső kilátóból 
A munkálatok 
Egyébként egy egész kis várost (Oriental village) építetttek a felvonó bázisa köré, kis csónakázó tóval, boltocskákkal, 4d kiállítással és persze az elmaradhatatlan duty free boltokkal.

Talán egy kilóméterre innen van egy kevésbé népszerű de nagyon szép vízesésekkel tűzdelt hegyoldal (Seven Wells) ahova pár száz lépcsőn keresztül az erdőn át tudunk feljutni. Legyen kényemes a cipőnk és elég vizünk mikor neki indulunk. Bár csak az alaptáborig jutottunk fel a 600+ lépcső megtételével de így is egy csodálatos helyi patakot értük el, ahol a szikla méllyedésekben kellemesen hűvös víz "állt" meg kis medencéket alakítva ki amiben nagyon jól fel lehet frissülni.
Izzasztó lépcsők következnek még a vízesésig
Innen felfelé vezet egészen a hegy tetejéig az út annak aki a nagy vízesést is szeretné látni.


Az "alaptábor" medencéi és egy készülő kilátó.

A következő partszakaszon lassan megjelennek az óriás hotelek, lesz itt fekete homokú part, majd hó fehér, csodálatos trópusi paradicsom. Egy ilyen partszakaszt vettünk célba többször is, s remekül éreztük magunkat. A víz nem áttetsző, de nagyon tiszta és a part mentén már halakkal találkozunk. A homok vakítóan fehér és tisztán tartott. A narancssárga napernyős székeket órára vagy teljes napra bérbe vehettük és mögöttünk a bárból jöttek a rágcsák és koktélok. A partszakasz hajóval vagy egy belső magán úton autóval közelíthető meg és este 7 ig szigorúan el kell hagyni és ügyelni kell a tisztaságára.
Tanjung Rhu

A tisztaság egyébként az egész szigetre jellemző, sokkal inkább odafigyelnek az emberek a környezetükre. A forgalom is nyugodt, 60 km/h átlag sebességgel lehet kellemesen körbe autózni, a motorosok sem vakmerősködnek, békésen megférnek.

Kell is a figyelés és a fegyelem, hiszen a sziget az UNESCO világörökség része főként az észak keleti partszakaszok és a mangrove erdők miatt.
Szervezett csoportokban vagy magán túrákon is meg lehet látogatni a parkot. a közel 5-6 órás úton elvisznek egy denevér és cseppkő barlangba, majd lesznek kisebb nagyobb szigetek, mangrove erdők, különleges tengeri fossziliákat tartalmazó sziklák, majom etetés akik a mangrove erdőben laknak, ebéd egy úszó étteremben, sas etetés, sok sok látnivaló és egy kis tengreparti fürdés vagy például egy csapat delfinnel is találkozhatunk, mint ahogy nekünk sikerült!


Szóval egy hosszúra nyúlt hévége de akár egy hét is simán eltölthető a szigeten. Azt hiszem megyünk még ide s nem csak a csokoládé és az alkohol készletek feltöltése miatt :DNincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.