2013. november 18., hétfő

Vakáció - kártyák - kedvezmények

Pénteken volt az utolsó tanítási nap, mától pedig iskolaszünet van a maláj iskolákban. Innentől egészen január 2-ig minden nagyobb szálláson és élményparkban az iskolaszüneti/főszezoni árat számolják.

Az árak szállások esetén feloszlanak a normál, a szezonon kívüli és a főszezoni kategóriára és ezen belül még minden kategória még két felé válik. Lehetünk egyszerű turisták, lehetünk itt lakó munkavállalói vízummal rendelkezők vagy állampolgárok. Az élményparkok (fürdők,játszóhelyek,LEGOland) a normál és az iskola szüneti árakat tartják.

A Mykad amit az ország lakosai kapnak hatalmas kedvezményt ad egy egy belépőjegy váltásánál, de van hogy a szálláshelyeken is olcsóbban tölthetjük el pihenésünket vele mint nélküle.
A Mykad tulajdonképpen a személyi igazolványa a 12 éven felüli Maláj állampolgároknak, ami My- mint Malajzia rövidítéséből és Kad (malájul kártya) szóból lett egyszerűen összeillesztve, 2001 ben került bevezetésre. 12 én alatt Mykid kártyájuk van, ami szintén árkedvezményben részesít.

Ritkán de láttam már MM2H kiirást is a Mykad mellett ami az itt vízumot vásárolt, letelepedett külföldiek kapnak. A munkavállalási vízummal rendelkezők Ipasst kapnak amivel érdemes megpróbálni a kedvezmény kérését az adott helyen, mert nincs a köztudatban de ugyan azt az árat fizetjük mint a MyKad, MyKid-del rendelkező helyiek, s a különbség minimum kétszeres.
Évekkel ezelőtt nem láttam hasonló árkülönbségeket itt Malajziában, vagy egyszerűen nem tűntek fel, nem is tudom, de egy ideje egyre szembetűnőbb a különbség. Ha pedig ismerünk helyi csoportot és velük megyünk el valahova fizethetjük a belépőnk tizedét is! Bár az árak nem kiemelkedőek a Budapesti árakhoz képest, mégis megéri kicsit odafigyelni ha itt élünk.

Példának írok néhány árat, zárójelbe beírom a MyKad árakat

KL állakert (nem ajánlom csak ha mindenképpen el akarjuk költeni a pénzünk, most 2013ban éppen átalakítják, mindenhol munkagépek, sár és az állatok sajnos nyomorúságos körülmények között):
felnőtt jegy: 50 RM (30 RM)
gyerek jegy 3 év felett: 25 RM (10 RM)

KL madárpark (világ színvonalú):
felnőtt jegy: 48 Rm (25 RM)
gyerek jegy 3-12 év:38 RM (12 Rm)
helyi csoporttal menve 4 éves gyerek és egy felnőtt jegy 5 RM!!! volt, nem írtam el ÖT!

Budapesti állatkert:
felnőtt jegy: 2500 Ft
gyerek jegy: 1800 Ft

Pengang Hill-i sikló, retúr jegy:
felnőtt: 30 RM (8 RM)
gyerek 4 évestől: 15 RM (4 RM)

Budavári sikló:
felnőtt jegy: 1700 Ft
gyerekjegy 3 évestől: 1100 Ft




Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.