2016. május 9., hétfő

Autó vásárlás/bérlés

Hamar felmerül az igény, legalábbi családosként, hogy rajta, legyen autónk.

Míg Kuala lumpur belsejében valahogy el lehet boldogulni autó nélkül is és csak tömegközlekedve, vannak helyek ahova a kiszámíthatatlan buszjáratok miatt nem szívesen indul neki senki sem a tömegközlekedésre számítva. Arról már nem is beszélve hogyha az uticél a belvároson kívül esik. Ez első instant megoldás a taxi, ami az évek során sokat feljödött, erről elég hosszan lehetne írni..

A kicsit már komolyabb, hogy béreljünk autót, ez egy hosszabbra tervezett nyaralás során is felmerülhet bennünk. Túristaként már a repülőtéren bérelhetünk autót, akár a KLIA-n akár ha kisebb uticélt választunk mint Langkawi, ott is. Arra kell számítani, hogy a KLIA-n lévő autóbérlés igencsak borsos, és a nagy kaució mellett, elég soká is kapjuk vissza a pénzünket. Langkawin ez picit egyszerűbb, tőlünk sose kértek kauciót igaz kisebb is a lehetőség az autóval eltűnni.
A repülőtéren kívül is vannak még lehetőségek, kisebbek nagyobbak, megbízhatóak és megbízhatatlanok. Akár pár napra is bérlehetjük az autót és házhoz is hozzák, csak legyen hozzá türelmünk és ne csodálkozzunk nagyon azon se ha sose érkezik meg :( vagy az éj közepén érkezik az este 10 re rendelt jármű. Sajnos elég rosszak a tapasztalatok a rövidtávú bérléssel kapcsolatba KL-ben. Hosszabb távra havi bontásban már sokkal kedvezőbb és jobb feltételek mellett tudunk bérelni autót.
Ha pedig még hosszabb távra tervezünk és van hozzá pénzünk, vegyünk.

A helyi autópark igen vegyes, megtalálható az "jé ez még megy" autótól kezdve az átlag autókon kersztül a hidridek és máshol ritkának számító luxus autókig minden. Itt mindnenaposnak mondható hogy egy Ferrari vagy egy Lamborghini mellettünk megy el az úton, akár szivárvány színben is...
Míg a benzin olcsó és a fentartás mint éves díjak sem ésszerútlenek egy átlag autóra (út díj és biztosítással kell számolni) addig az autó ára 2-3 szorosa az Európai árnak.

Ha az áron túl is lendülünk, nem kell rögtön új autó ebben a kaotikusnak nevezhető forgalomban akkor ott a használtautó piac. A használt autót azonban alaposan nézzük meg, ha lehet szakemberrel menjünk vagy megbízható ismerőstől vegyük nem ritka ugyanis a tropára törött autó vagy még rosszabb esetben a két autóból egyet csinálunk megoldás. Kicsit kintebb a városból nem véletlen látunk félbevágott autókat szállítani vagy halomban állni telepeken.

Azért vannak megbízható autópiacok ahol nem árulnak zsákbamacskát és garanciával adják a használt autókat is, de lehet szerencsénk az ismerősök között is. Amint megvan az autó, mehet is a Puspakom -ba ami az eredetiségét és még használhatóságát megállapítja (van négy kereke és gurul) kiada róla egy papírt amivel lehet is menni tovább intézkedni, eladó és vevő együtt kéz a kézben a JPJ-be, majd hozzájuk csapódik egy biztosítási ügynök is akinél meg kell kötni a felelőség biztosítást. beadunk minden papírt és az ügyintéző már a nevünkre kiállított tulajdoni lapot ad vissza és mehetünk is dolgunkra az "új" autónkkal. Persze kereskedésben ezt a kereskedő elvégzi helyettünk.

Örülhetünk, utazhatunk :D

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.