2012. december 21., péntek

Készülődés a karácsonyra

Malajzia muszlim ország, s így vallásból fakadóan a karácsonyt nem kéne ünnepelni. Azonban ez az az ország ahol annyiféle vallási ünnepet ülnek meg, hogy minden hónapra jut belőle egy-kettő. Aztán nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a karácsony nem csak esztétikailag vonzó de gazdaságilag is jó (karácsonyi akciók ugyan úgy mint egy keresztény országban). A nem keresztény otthonokban és a cégeknél rendszeresen állítanak fát és csinálnak karácsonyi partyt mert milyen szép. Valóban, bár az alap, a miértje, vagy Betlehem sehol nem látható. Van helyette hóember fánkokkal, rénszarvassal, szánnal, mikulással, tavaszi rét kék gombával és normál lombos fára akasztott gömbdíszekkel, hamupipőkével. (Ez utóbbi hogy kapcsolódik ide nem tudom de nem egy nagy áruházban ez a karácsonyi "menü" hamupipőke karácsonyfával, de látni barbie-val díszített fát is brrr)

Tehát karácsony tombol minden bevásárló központban és boltban. A hőmérséklet ezekben a bvkban legalább hűvös szóval nálunk is elkezdődik valami érzés, és nyílna a pénztárca ... ha. Na ha nem a gyerekekkel együtt lennénk (el ne vesszen a varázs!) és nem vásároltunk volna már otthon be minden jót.
Mivel az ajándék rendelések egész évben jöttek és ahogy bekapcsolódott a TV és zúdultak a gyerekre a reklámok ő csak mondta és mondta. Ebből amit felsorolt azért lett valami, vagyis némi, hogy kedvét ne szegjük és lássa, hogy van azért annak a kívánság listának értelme.

A miért nem itt vettem meg, felmerülhet, de volt pár jó okom. Amit szeretne otthon látta itt nem kapható, itt kapható de jóval drágább (hiába a borsos hazai ÁFA megminden mégis pl a LEGO itt még drágább) és mivel volt elég hely a csomagnak miért ne hozzam inkább el, aztán a nyelvi kérdés volt a másik azaz vettünk pár sikeres magyar nyelvű könyvet. Szóval ajándékok jó része letudva, némi apróság meg csak becsúszik itt is :) Egyébként meg az átállás, a berendezkedés elvett annyi energiát, hogy ajándék után menni már nem lett volna kedvem.

A fontos szereplő a FA! Sose fogom elfelejteni anyósom üzenetét úgy 6 évvel ezelőttről mikor szintén itt Ázsiában töltöttük a karácsonyt "ne vegyetek műfenyőt inkább szerezzetek egy fenyőágat". Hm, hát abból itt nem sok van, kivéve, ha felmegyünk a hegyekbe, mondjuk a Gentingre, ott lehet némi a út szélén, de valószínű csúnyán néznének ránk. Akkor beértük a szállás (mű)karácsonyfájával, most azonban a gyerekek miatt kell a fa. A malajziai IKEA árul élő fát (később láttam az ikeafamily hírlevélből hogy már Magyarországon is), valamikor november végétől. Nos ekkor a kitett fák a tökéletességükkel teljesen megtévesztenek és akár műnek is nézhetnénk, hiszen a légkondi hűvösétől még illatuk sincs! Fa megvéve! Két méretből lehetett választani 1,6 és 2,5 méretes, ami annyit takar, hogy vettünk egy 2 méteres fát de mivel még nem 2,5 méter így az 1,6as árat kellett fizetni érte (Ikea kártyával 128 RM azaz 74es árfolyamon 10000 alatt a normand fenyő ). Fának talp szintén az áruházban. A fa szépen behálózva, majd meglepi, hogy milyen a formája. De meglepi az is, hogy mire feldíszítjük lesz e még levele, hiszen mégis élő fa, mégis csak pár hétre szóló élettartammal és ez ugye november végén már kivágva, csomagolva hűtve áll a fakkokban. Ahogy megvettük és kijöttünk vele a normál levegőre illata is lett, szóval tényleg igazi a fa. Ennyi idő elteltével pedig nem is maradt minden tűlevél a helyén, de még eddig nem állítottuk fel ... na majd holnap mert azért tartunk tőle mégiscsak meddig bírja. (A héten visszanézve a nagy svéd boltba az áruházba kitett fák félig kopaszok, lehangolóak, de csomagot fákat még lehet kapni és azok szép frissnek és zöldnek látszanak)

Díszeket lehet kapni mindenhol de arra számítani kell, hogy mivel itt nem a szentestéhez kötik a karácsonyfa állítását jóval hamarabb el is fogynak és december második hetében már alig találni. Még jó, hogy nálunk a gömbök mellé törhetetlen varrott díszek is kerülnek :)

A szentestei menü. Na hal az van dögivel, csak találjuk ki melyiket és hogyan is szeretnénk elkészíteni. Ezzel nem is lesz gond. Bejgli nem lesz. Tervben volt, de lemaradt, de annyira nem is vágyom most azt a tömény ízt (ez persze még változhat és a nosztalgia előhozhatja a kívánást is). Süti lesz, mandulás kifli meg narancsos-csokis keksz, meg lesz egy kis joghurt torta, hogy valami ünnepi és könnyű legyen. Szaloncukor még Magyarországról szintén van :)

Szóval holnap feldíszítjük a fát ... és várjuk a hangulat érkezését így 30+ fokban a légkondi hűvösében. Nálunk előbb lesz karácsony :)

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.