2013. január 4., péntek

Év kezdet, avagy mit is csináljunk

Év végén szépen sokba lehet venni mit is szerettünk volna elérni és mit sikerült megvalósítani, ilyet most itt nem írok, cserébe lesznek/vannak tervek hogy mit is lenne jó tenni 2013-ban, vagy a következő években, ha lenne sok-sok időnk és itt élnénk Malajziában.

Talán némi segítség azoknak akik ide jönnek, de munkájuk nincs csak sok sok szabad idejük és már unják a plázába járást. Mert abból ugyan itt annyi van, hogy ha csak a KL-i bvk-kat összeszámolnánk és mindet szeretnénk be is járni akkor legalább 3-4 hónapra mindennapi elfoglaltságot kapunk. A helyiek különösen kedvelt programja és csak vásárolnak és vásárolnak, s vasárnap és ünnepnapon már túl sokan is tudnak lenni.

A másik nagy helyi kedvenc az evés. Foodcourtoktól egészen a csili-vili éttermekig csak enni lehessen. Az idősebbek között van akinek kifejezetten ez a kedvtelése, hogy utazik és kipróbál minél több helyet. Könyv is jelenik meg rá, és az újságokban is cikkeznek róla, hogy hol milyen az étel, szóval ez amolyan fő kérdés.

Ismerkedjünk, az új barátok mindig jól jönnek mert nélkülük nagyon be tudunk fordulni. Ezt a legkönnyebben a ház közös udvarán lehet vagy ha van valami társas hobbink. A helyiek is nagyon kíváncsiak, mi is szeretnénk többet tudni róluk és persze ott vannak a hozzánk hasonlóan külföldiek.Magyar társaságot is lehet találni, bár itt KLban kevesen vagyunk és rendesen el is szórva, jó néha kicsit összejárni.

Tanuljunk meg főzni. Rengeteg főző és sütő kurzus van a városban ahol eltanulhatjuk a helyi konyha nevezetességeit, vagy megsüthetjük az éppen aktuális ünnep süteményeit. Lehet gyümölcs faragát is tanulni, kinek mihez van kedve vagy éppen kreativitása.

Kell egy kis kézügyesség a selyemfestéshez is, és ennek is nagy hagyománya van itt a batik kendőknek amik igazán gyönyörűek és néhány órás kurzustól a több naposokig van belőle.

Vannak varró tanfolyamok, de ezek itt KLban el vannak dugva. Hát valljuk meg nem éppen a pamut anyagok összevarrása a legjellemzőbb/legszükségesebb ezen a klímán. Éppen annyira nem mint hogy fonalat és kötőtűt se ugrok csak úgy venni (lehet kapni egyébként csak jó helyen kell keresni a Pasar Seni környékén a kis árusoknál, elöl a bóvil, mögötte soron a rendes boltokban, de természetes alapú az nincs, viszont van sok varrókellék, gomb, szalag, csipke meg hímzőfonal dögivel).

Utazni, utazni és utazni, s fotózni azt hiszem ez kimeríthetetlen kivéve a hozzá szükséges pénztárca.

Edzéshez viszont nem kell pénz, mert minden normális kondominiumban van edzőterem és úszómedence, de akinek ez nem felel meg fogadhat személyedzőt is külső termekben, vagy a harmadik helyi kedvenc a golf! Rengeteg a pálya és edző lehetőség, elég csak ránézni a város térképére rögtön láthatjuk.


Szívesen járnék kéthetente/havonta spába, ahol kényeztetnek.

Nyelvet tanulni örök. Akár az angolt fejleszteni, akár mandarint, vagy malájt tanulni lehetne.


Erre az évre nekem marad a két lurkó mellett az úszás reggelente mikor még nem süt a medencére a nap és csicseregnek a madarak, remélem újra a varrás (bár a gépemet ismét nem tudtam kihozni és még nincs helyette másik de ezt még most januárban meg kell oldanom) a nyelvet kell fejlesztenem ez nem kérdés, és jó lenne minél többet utazni is, könyvet olvasni, és a blog írás remélem sok lesz :)

Majd bővítem a listát ha eszembe jut még valami. Boldog új évet mindenkinek!

2 megjegyzés:

Sandor Kertesz írta...

Szia!
olvastam a blogod nagyon tetszik.
szeretnem veled fel venni a kapcsolatot mivel mi is úgy a tervezzük , hogy ki költözünk Malajzia ( Kuala Lumpurba) 1-2 hónapon belül.

Skype cím: kerialex1

További szép napot neked és családodnak !
Sandor.

BCili írta...

Szia!
Küldtem mail! Várjuk, hogy bővüljön a magyar társaság! Üdv, Cili

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.