2013. január 6., vasárnap

Vízkereszttől a kínai új évig

A karácsonyfa kibírta eddig. Így éppen a hagyománynak megfelelően vízkereszt napján bontottuk meg, adtuk vissza neki a természetes egyszerűségét és a gyerekek nagy bánatára búcsút mondtunk neki.

A karácsonynak nyomait a plázákban is felváltotta az új évi készülődés. A kínai új évé! Mintha egy véget nem érő akciós időszakba csöppentünk volna, az amúgy is szürreális nyári karácsonyunk egy nagy mindent eladni és mindent felvásárolni szándékozó hullám egyik csúcsa csak, valahol a maláj ünneptenger közepén.

A boltokat kezdik ellepni a kínai újév kellékei, lampionok és papír díszek melyek igen ismerősek lehetnek az otthoni kínai büfék berendezéséből. Sárkány fejek nyitható szájjal, kis díszes borítékok, tálak, virágok, és sok sok ünnepi pirosas dobozba csomagolt sütemény és ajándékcsomag várja hogy megvegyék.

Még nem tudjuk milyenek is lesznek a kínai új év napjai, csak meséket hallottunk róla és abból próbáljuk felépíteni a tudásunkat. Ami biztos emlékezetes lesz, és hol van még? Bő egy hónap. De megadják a módját. Egy hónap karácsonyra, egy hónap kínai új évre, közben némi indiai ceremónia, utána egy kis valentin-nap...és az újságok és a boltok tényleg folyamatosan akciókkal bombáznak felesleges is szétszedni az ajándék kosarakat, csak új szöveg kell föléjük és más színű masni rájuk. S így fordulhat elő, hogy a (kis)boltban ahol a karácsonyfa égőket vettem - e mellett sok egyéb más hasznos konyhai, barkács felszerelést és haszontalan gagyi műanyag játékot, lego utánazatot lehet kapni - egyszerre szólt a jingle bells és valami, talán indiai nóta.

Vízkereszttől a farsangi időszak veszi kezdetét, ezt gyorsan kapcsoljuk össze a kínai új évvel és ki is lehet találni, hogy a nagyobbik aki óvodás korú és kedveli a maszkarás bulikat, minek is szeretne beöltözni? Hát persze, kinézte magának az újságból a tradicionális kínai ruhát ... ha már (karácsony)fánk nincs, fánk lesz.

1 megjegyzés:

Meli írta...

Mi is ma szedtük szét. És fánkot is sütöttem :-)

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.