2013. február 10., vasárnap

Gong Xi Fa Cai - CNY

Érdekes ebben a multi kultiban élni, ahol egy évben három új évet is ünnepelhetünk. A legcsendesebb a  muszlim új év, a következő a hagyományos évforduló és utána a kínai új év. A kínai új év napját nehezen lehet egy napra behatárolni, sőt a helyieket kérdezve, egy hetet jelölnek meg rá, a naptár is 3  napot jelöl pirossal, az iskola 1 hetet ad szabadságra, az ismerősök meg már egy hónapja osztogatnak ajándékot az új év alkalmából és kívánnak boldog kínai új évet!

újsághirdetés a szombati lapban egész oldalas üdvözlet

Január eleje óta készültség van, a boltok még alig ocsúdtak fel a karácsony és a 2013as évforduló után máris át lehetett rendezni a kirakatot és új szlogennel akciózni. A polcokat ellepték a piros-arany színű függő díszek, a piros borítékok, a kínai szimbólumokkal ellátott tálak és sütemények, na és persze nem hiányzott a szerencse süti se. A gyerekek kínai új évre dalt tanultak az oviba, a tanárnő kidíszítette a termet. Az áruházak mindenféle műsorral készültek a korábban karácsonyi díszleteket átfestették és kicsit átalakították és lett belőlük autentikus kínai utcát idéző vásártér, rengeteg piros lampionnal, barkával. Az éttermek újévi menüt kínáltak a karácsonyinál 3-4x borsosabb áron. A szomszéd kínai pedig egy hete takarít, lomtalanít, készül az ünnepre és visszakérte a robotgépét, ami közel egy hónapja nálunk volt :)

egy másik egész oldalas hirdetés, ezek szinte minden 3. oldalt megtöltenek a szombati számban
Az új év, tulajdon képen a hold új éve, a tél végének köszöntése és a tavasz, a természet ébredésének ünneplése, hasonlóan a mi farsangunkhoz és a busó járáshoz. A kínai táncegyüttesek dobokkal, gongokkal és cintányérral felszerelkezve arany oroszlánnak öltöznek be és  fantasztikus táncot adnak elő, melyben a sárkány hihetetlen koreográfiával kel életre, hullámzik, pislog, kap és ad a nézőknek ajándékot. A két gyerek várta és várta mi lesz a produkció, majd nyugodtan vették, hogy a két fiatal srác  beöltözik. Az első kezeli a fejet, a szájat, pislog a szemekkel, mozgatja a fület, míg a hátsó élethű hátsórészt alakít és sok akrobatikus elemnél emeli az első embert. Na szóval a jelmezben feküdtek oroszlánszerűen, a zene indult, jó nagy hanggal, s mikor először megmozdult az oroszlán a két gyerek ijedten bújt hozzám.





Az ajándék lehet egy szem mandarin, ebből tucat számra vásároltak az elmúlt időben és nem tudom azt mondani, hogy "csak" egy mandarin, mivel a mandarin itt import cikk, az alap sima mandarin valóban nem drága, és nagyobb 3-4 kilós piros díszes kartondobozban vásárolható 10 ringi körüli áron. Azonban vannak a különleges mandarinok, a szépek, nagyok, díszes selyem béléses dobozban 4 db 68! RM. Na ez már az a fajta ázsiai gyümölcs ajándék ami drága, szép és egy európai számára teljesen érthetetlen. De maradjunk az átlag mandarinnál, ez amolyan szimbólum, mely a célba érést, a sikerességet szimbolizálja. Aztán ott vannak az ajándék csomagok, lehet benne csokoládétól kezdve krémekig, sütiig mindenféle - egy szabály van talán mindig többet adj mint kaptál, ez szinte mindig igaz. A piros-arany díszes borítékokat pedig nem csak pénzadásra, hanem díszítésre is használják. Ilyen borítékokat még a szépségszalon is árul, egy egy termék mellé és csomagolják, de a mall-ok is ajándékoznak az alkalomra.
Borítékok pénz adására, 
vagy díszítésre.

Idén csütörtökön már kevesebb kínait láttam, elutazott a kínai tanárnő is, és az ismerősök is készültek már vidékre, főként Penang, Melaka, Ipoh, Szingapur a cél -ahol a kínaiak nagyobb számban élnek - ahol a családjuk él. Mindenki hazautazik, aki csak teheti, és tehetik, mert tényleg minden kínai üzlet bezár, a beszállítók leállnak. A helyi lapok szerint péntek délelőtt 10 órára már minden buszjegy elkelt, holott közel 1500 extra buszt állítottak forgalomba. Természetesen ennek megfelelően, a forgalom is jóval nagyobb, hiszen mennek a buszon kívül vonattal, autóval és repülnek is távolabbra, az átlagos egyébként szintén nem kis pénteki menethez képest most 40-50% kal nőtt a forgalom - itt minden péntek olyan mint egy nyári péntek amikor az emberek megindulnak Budapestről a Balaton felé. Szóval a város üresebb lett, de sokan ide is jöttek, így a szombat esti első felvonás csodálatos volt. Este 8 tól kezdődtek az apróbb tűzijátékok amit a két gyerek ujjongva fogadott (talán egy gond volt, hogy mindig volt egy kis szünet :) és már fáradtak is voltak de egyben látni is akarták mindet! ) , aztán 11 től ami a csövön kifért. A TVben Kínából közvetítették az új évi műsort ami felért volna egy olimpiai megnyitóval is. Reggel pedig már mindenki szép ruhában - a gyerek sokszor hagyományos kínai öltözetben - a családot látogatják. Első nap a fiús családhoz mennek, második nap a lányoshoz ... és így tovább.
Lili hagyományos kínai ruhában amit ajándékba kapott egy szomszédtól a születésnapjára.
Egy hétig is eltart majd a nagy ünneplés, szerdától azonban ismét munkanap lesz, az iskola majd csak 18án nyit, a kínaiak pedig szépen vissza és hazaszállingóznak.

Gong Xi Fa Cai. Egyetek és ajándékozzatok sok mandarint és barackot ezek szimbolizálják a hosszú életet!

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.