2010. szeptember 11., szombat

Hari Raya

A hosszú, egy hónapos Ramadán lezárásaként hatalmas ünnepet csapnak a malájok, ez a Hari Raya.

Az ünnepléshez készülődést már egy héttel előtte megkezdik, hiszen mindenki elutazik a családjához, néhányan csak a szomszéd kerületbe, d legtöbben vidékre. Balil kampung = vissza a faluba. Ennek megfelelően az autópályákon a kifelé áramlás folyamatos volt 1 héten keresztül, múlthét péntektől e hét csütörtökig.

Az, hogy itt valóban vége a Ramadánnak a fő-fő mágusok döntik el azzal, hogy felnéznek az égre. Ha látják a teliholdat, vége, ha nem, hát folytatódik a böjt még 1-2 napig. Csütörtök este teli hold volt, s a hatalmas böjt utáni (zabálást) vacsorát, már a Hari Raya szellemében töltötték, s pénteken a Hari Raya munkaszüneti nap. 

Az, hogy Malajziában a munkaszüneti napon is simán nyitva vannak a boltok, azt megszoktuk, de most még a kínai és az indiai is bezárt, bár a kínai kinyitott 4 órára. Lakóhelyünk nyüzsgő népe péntek este elcsendesült, a forgalmas utcán alig jártak az autók. Az esti sétánál karácsonyi hangulat tört ránk. Az a fajta mikor a legkisebbel lent kell addig keringeni a játszótéren a decemberi hidegben amíg egy ügyes és gyors kéz fel nem díszíti a fát. Na most se hideg, se fa, a hangulat mégis nagyon hasonló. 

S mindez a meglepő csend folytatódott szombaton is. A malájok férfiak selyem (pizsamába) hosszú selyem nadrágba, hosszú ujjú, nyak részen hasítékkal ellátott felsőbe, Bajuba öltözve fejükön fekete merev kis fejfedővel, míg a nők a szokásos stílusú de sokkal díszesebb hosszú szoknya, hosszított fazonú blúz és selendang vagy tudung (fejkendő vagy speciálisan fejre varrt kendő) kombinációban libbentek az utcára. 

Bemerészkedünk mi is a városba, tartva attól hogy mindent zárva találunk, kicsit szkeptikusan várunk a buszra. Az egyik közeli, de eddig belülről fel nem fedezett bvk-ba menekülünk a forró nap elöl. Meleg van, lelkünkben nyoma sincs a karácsonynak, s az ünnepi hangulatot odabent is csak a sok leárazás mutatta. Tadám, az üzletek 90%-a nyitva, leárazás 30-70 %.
Persze közeledik a vasárnap, az élet megy tovább. A forgalom is érezhetően élénkül vissza estefelé, s csúcspontja holnap biztos ki is teljesedik, de nem maradunk ünnep nélkül hamarosan itt a következő nagy Maláj ünnep a Malajzia nap, s kínai lakosság is ünnepel, sok-sok finom sütivel :) 

3 megjegyzés:

hekka írta...

A bejegyzést olvasva 2 dolog suhant át az agyamban: tyű, de gyorsan eltelt egy hónap, ill. tyű, mindjárt itt a karácsony... :) Kíváncsi vagyok, milyen lesz nálatok a karácsony! (Tudom, hogy gyerekes, de én mindig nagyon várom :))) )

SharkV8 írta...

ezt nem tudtam. Mármint hogy a ramadan vége az flexibilis. Sztem azért van ebben mémi "turpisság", hogy pont péntekre, azaz 3 napos hétvégére esett és nem mondjuk követjkező keddre.

Mellesleg van a hivatalos iszlám naptár ( http://mycalendar.org/Holiday/Saudi_Arabia/ ) ahol a szept 10-13 előre be volt írva, mint "Eid Al-Fitr" 3 napos ünnep 09.10-09.12, ami erősen egyezik a maláj Aidilfitri szóval. Hari Raya Aidilfitri a hivatalos neve az ünnepnek. Szal eléggé gáz lett volna, ha az előre meghirdetett 3 napos ünnep nem akkor van. Sztem ezt a hold is tudta és inkább kitelt időre, semhogy ebből gond legyen :-)

szisszen írta...

sziasztok!

Egy ideje olvasgatom a blogot, hogy kicsit tobbet megtudjak az orszagrol, nagyon tetszik!!! A mult heten pedig Kuala Lumpurba is koltoztem :) ha van kedvetek kicsit magyarul beszelgetni, irjatok vagy hivjatok fel :)

szisszen@gmail.com
0122439815

jokat!

Tundi

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.