2010. szeptember 23., csütörtök

ősz+hold=mid autumn festival avagy hold ünnep



- Gyere, nézd meg a holdat! 

- Milyen nagyra nőtt, milyen fényes! Telihold van? 
- Nem, még nem, majd holnap, szeptember 23.án lesz telihold. Ma még csak 22. szerda van, s ez a kínai holnaptár 8. hónapjának 15. napja, a legfényesebb hold.
- Nagyon szép.
- Mesélek a holdról! Időszámításunk előtt, körülbelül 2170 ben, a Föld körül tíz Nap keringett és versengett azért, hogy megvilágítsák őt. Egy  napon mind a tíz Nap egyszerre jelent meg s a Földet rettenetesen felmelegítették. Hou Yi, a hős íjász azonban jól célzott és a tízből kilenc Napot lelőtt, s a Föld megmenekült. Hou Yi azonban ellopta az Istenek életelixírét és zsarnokoskodott a Föld lakói felett. Gyönyörű felesége Chang Er, hogy megmentse az embereket férje gonosz zsarnoki szabályaitól megitta az életelixírt, de abban a pillanatban lebegni kezdett a Hold felé és felrepült rá. Huo Yi mivel nagyon szerette csodaszép feleségét nem lőtte le a Holdat. Chang Er az egyik jelképe a közép őszi fesztiválnak, a hold ünnepnek.
- Őszi fesztivál, pontosan mit is jelent ez?
- Ez az ünnep egy családi ünnep, olyasmi mint nyugaton a hálaadás. Hisznek benne hogy ilyenkor a legkerekebb és legfényesebb hold a bőséget és a teljességet jelképezi. A gyerekek gyertyákat és lampionokat gyújtanak a sötétben, s közben a család és az ismerősök megvendégelik egymást különböző ételekkel. Az ételek általában pirosas színűk, mert szerencsét hoz. Így kerül tányérra a homár, a lazac, az alma, a gránátalma, a pörkölt mogyoró vagy a pomeló (ez ugyan sárgás de mégis hagyományos étel ilyenkor). Aztán ott vannak a sütemények. Szeptember elejétől a boltok telis tele vannak mooncake-kel amit erre a napra árulnak. Áruk 10-15 ringi között mozog (vagy 10-50 dollár/4 darab), kb. 10 centi ámérőjűek és 4-5 centi vastagok és tradicinálisan készítettek. Áruk a különleges töltelék és a folyamatos újjítások függvénye.
- Nagyon különlegesek.
- Annál is inkább, mert ezek története a 1300as évek környékére nyúlik vissza, amikor Kínában a Yuan dinasztia uralkodott. Az őket megelőző dinasztia a Szung vezetők azonban elégedetlenek voltak az ország új veztésével és felkelést terveztek. A közelgő közép-őszi fesztivál kapóra jött, s a támadás minden tervét a Mooncake-ek tetejébe sütötték, s ezzel mindenkit rejtve tájékoztattak. A felkelés a holdünnep éjszakáján sikerrel járt és megalakulhatott a Ming dinasztia.
Most pedig lássuk mi is történik lent a kertben!



A fények pedig azóta kialudtak, a gyerekek ágyba kerültek, s már szépet álmodnak a holddal... :D

4 megjegyzés:

krisz írta...

Milyen érdekes,és szép!

hekka írta...

Köszi szépen, nagyon jó volt olvasni, meg nézegetni is! :)

Kiki írta...

Jó lett volna látni ezt az ünnepet... de lekéstem.

BCili írta...

krisz, hekka, ildikó: ez valóban nagyon nagyon szép volt, sajnálom, hogy a képek annyira nem tökéletesek. De az élmény feledhetetlen!

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.