2010. december 1., szerda

vendégség

Ez kimaradt a sorból, pedig ígértem.

Szóval van egy ismeretségünk, akiknek éppen akkora a kislányuk, mint Lili. A két hancúrlány születésnapja között tényleg csak néhány nap eltérés van. Nyomon követtük hát mi is, ők is a lányok fejlődését a flickr-en. Ők figyelték Lilit, mi meg Jet-et és vártuk, hogy egyszer eljön a nagy találkozás.

Múlt hét szerdán, az ünnepnapon végül ellátogattak hozzánk egy vacsorára. A menü magyaros volt, amennyire itt az lehet, így került az asztalra Gulyás leves, Brassói aprópecsenye (eszik a disznót ezt előre letisztáztuk) és Császármorzsa. Szerencsére ízlett nekik, vagy csak voltak olyan jó vendégek, hogy mindent megettek. :)

A két lány pedig egymásra talált. Jet egy szívbéli lányka, aki szinte az első perctől feloldott és jött megölelni és puszit adni mindenkinek. Lili kicsit váratott magára, de onnantól... sinkongató, nevető szaladgáló lányokat láttunk csak magunk körül.

Az idő rövidsége és a lányokra tapadó szemeink egy alapos beszélgetést nem tettek lehetővé, azonban betekintést nyerhettünk az ázsiai nevelésbe közelebbről is.
A gyerek szó szerint arra lett trenírozva (tudom csúnya szó ez ezt egy gyerekre használni), hogy azt tegye amit az anyja mond. Neki ez az egy feladata van. Igen, szót kell fogadni nálunk is, lehet gondolni, csakhogy ez picit  mégis más. Szóval a gyereknek nem kell kanalazni az ételt, nem kell felemelni a poharat, egyetlen dolga van csak kinyitni a száját és nyelni. S ez az elv működik minden más téren is, úgymond semmi más dolga nincs csak tanulni, jónak lenni, elsőnek lenni ... Sokkal jobban vigyáznak rá, nehogy elessen, leessen, beüsse a fejét, bármi baja is legyen. Amúgy is már fogantatástól ez a központi kérdés náluk, hogy a gyerek okos, nagyon okos legyen, s ezért rengeteg reklám szól arról, hogy mit egyen a kismama, mit egyen a kisgyerek, hogy okos legyen.

Elég nehéz ezt pontosan leírni, megfogalmazni mitől is mások, miben mások itt az emberek, miért viselkednek másként a munkahelyükön, a boltban, csak annyit veszel észre, hogy furcsák. Van viszont egy szó ami sok mindenről lerántja a leplet, amit megtanultunk ezen az estén. Ezt fogom a következő alkalommal leírni.

6 megjegyzés:

motymoty írta...

Nem volt szép a legizgalmasabb résznél abbahagyni!

Aledi írta...

Édesek nagyon együtt.
Hogy mit el nem lehet adni az embereknek! Mit egyen a kismama, hogy okos gyereke szülessen? Örület! Bár itthon is van egy olyan reklám, hogy okosító Omega 3, attól is falra mászok :)

BCili írta...

motymoty, tisztában vagyok vele hogy nem szép dolog, de ma sajnos nem tudam a másik részt is hozzátenni, majd holnap. Amúgy meg az van annyira lényeges, hogy kapjon egy külön posztot.

Aledi: édesek voltak, csak a sikítást ne tanulta volna el Lili :) Hogy mennyi minden amit el lehet adni, brrr ...

bolyet írta...

Jaj de érdekes dolgok ezek!Úgy látszik mi még örülhetünk, hogy ezen témával kapcsolatban még csak a nélkülözhetetlen Omega 3 ömlik minden nap...Tényleg az sugallja a reklám, hogy ha ezt nem szeded magadra vess ha "baj" lesz...brrr..nekem is borsódzik a hátam ettől..

orsolya vanessza kiss írta...

Gyönyörű kisleányok! :)

Érdekes, hogy egy idősek... talán éppen azért, amiről szól ez a cikk.. a "barna" kisleány sokkal idősebbnek tűnik nekem... Lehet, hogy kicsit koravénnek nevelik őket? Hogy nem engedik gyermeknek maradni.. a sok-nagy teljesítmény kényszer miatt?

Nagyon érdekes ez, amiket írsz.. Az ember itthon a kanapéban azt gondolja, hogy ott minden a természetesség, az egyszerűség.. és az emberek is "egyszerűbbek"...

erre épp az ellenkezője az igaz :)))

BCili írta...

bolyet: itt reklámok tömkelege mondja mit egyél, igyál, s mivel a kínai lakosság egészségmániás ez náluk be is jön.

Venessza: valóban Jet idősebbnek tűnik, de ez csak a szélesebb ázsiai fejforma és Lili mostani soványsága miatt van. Sajnos beteg volt és utána nagyon nehezen állt helyre a gyomra, de mostmár szépen hízik :) Náluk nincs önállóság, ez inkább ránk jellemző, de sok mindenben alapvetően másképpen gondolkodnak mint mi. Onnan valóban azt hinné az ember, hogy egyszerűbben, de kinek mi az egyszerűbb és természetesebb? Ez az, a természetes dolog az amit itt el kell felejteni, mert más az ami neked természetes és más az ami nekik. Ettől szép ez, ettől élvezetes és néha nehéz.

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.