2013. február 1., péntek

Pára

A kínai új év közeledtével az időjárásunk megváltozott, kevesebb eső, több napsütés és meleg, száraz meleg, nagyon meleg. Aztán majd állítólag szépen visszatér az eső. Érdekes, nem is gondoltam, hogy a pára ekkora hatással van a komfort érzetemre, a megítélt hőmérsékletre és úgy minden napjainkra.
Szóval a párával itt Malajziában elég sokat kell foglalkozni. Leginkább tenni ellene.
Az első szembesülés a párával a magas hőmérséklettel együtt kifejtetett hatásakor igencsak emlékezetes, mint a partra vetett hal úgy érezzük magunkat, egyrészt finoman szólva úszunk a levünkben másrész kapkodunk a levegőért. A páratartalom egy eső után ami nem volt sok és nem hűtött eleget, cserébe rögtön a légkörbe került újra, 98% is lehet. Na ez az az idő ami nem kellemes kint. Egyébként meg csak simán izzadsz mint a ló, ha nem alakulsz malájjá, csökkented a sebességed és azt is csak a legközelebbi autóig teszed, amivel erős légkondi mellett elmész a legközelebbi agyonhűtött mallba, mert itt 300 méterre is autóba kell ülni. Valószínű ezrét is van az, hogy egy egy plázát gyalogosan megközelíteni egyszerűen lehetetlen, mert nincs oda vezető járda! 

Na de pára a mindennapokat nem csak így "szépíti". Az alap, hogy hagyj otthon minden gyapjú tartalmú ruhát, játékot ... Nálunk még a nagyon kedvelt waldorf babák is otthon maradtak, hiszen gyapjúból vannak, kézzel készültek, féltettem őket*. Volt is sírás, és lett is ígéret, hogy lesz egy maláj konform, azaz  polyeszter töltetű... Egyébként a plüssöknek se tesz annyira jót mert ha dobozba teszem düdösödnek, ha kint hagyom akkor meg rendetlenek. Na meg a LEGO is képes ezen a hőmérsékleten penészedni. Na nem kell megijedni nem maga a műanyag, hanem ahogy megfogják csak koszolódik a felület és a kosz bizony hamar penészedik. Aztán ott vannak az autósülések ... Betettem őket az egyik gardróbba, amit viszont nem nyitottam ki 3 hétig... Szóval most kint pihennek előtte és így jól érzik magukat, a szekrények meg mind kaptak egy egy párafogót és illatosító, de nem a kicsi tasakosat, mert az 1 hét leforgása alatt megtelt, hanem a dobozos fajtát.

Az ételek viszonya a párával szintén tanulságos. A spóroljunk a csomagoló anyagon kampány itt sose futhatott és nem is fog, hiszen ha valami nincs légmentesen és hermetikusan lezárva abba egy belemennek a bogarak amit senkinek nem kívánok, kettő a levegő páratartalmának köszönhetően igen hamar megromlik. Például vannak kekszek amik 3-4 darabonként vannak csomagolva, vagy néhány chips, amit kicsi adagokra osztottak az alap nagy csomagoláson belül. A vitaminok és néhány termék mellé még párafelfogó zsákocskát is tesznek, jól láthatóan ráírva hogy ez nem ehető! Szóval amint kinyílik nálunk egy zacskó keksz, chips, vagy sütünk sütit és az nem fogy el akkor azt jól le kell zárni, mert itt a "puhul egy kicsit a keksz" nagyon hamar átmegy az ehetetlen kategóriába. A gyümölcsök, zöldségek is a hűtőbe kerülnek.
Műanyag dobozok, csatos üvegek, páratabletták ide! 



*előző alkalommal hoztunk magunkkal gyapjú babát, nem is gondolva arra, hogy gond lehet vele. De ki kellett mosni és akkor kezdődtek a bajok. A gyapjú babákat ugyanis nem szabad centrifugázni, és nagyon megnyomkodni. Így lett, hogy két nap után se akart száradni ott ahova lefektettem, de az arca kezdett zöldes színre változni. Gyors konzultáció a készítővel, egy alapos arcmosás és végül kikötöttem az ablakba a huzatba. Na így minden rendben lett. A ruháknál is ez a helyzet, vagy nagyon alaposan szélben lengve kell megszárítani vagy szárítógéppel alapos munkát végezni.

1 megjegyzés:

Aledi írta...

98%! Az kemény! Érdekes, és fura volt olvasni innen a mínuszokból :)

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.