2013. augusztus 14., szerda

Kitekintő, avagy az ablak törzsfejlődése

Az ablak amit ki nem állhatok itt Malajziában.

Az eredeti házak ablakai vagy inkább nyílászárói - mert az ablak inkább ajtó volt valaha ami előtt korlát állt - fából készültek mint a hát egésze. A spalettákat ki lehetett nyitni esetleg szögüket mozgatni. A magas lábakon álló házakat alulról is és a nyílászárókon keresztül is hűthette a szél. Ezekben a házakban nem volt klíma, de ennyi bőven elég volt az akkor még nem ennyire meleg éghajlaton.
Később a házak már kőből épületek velük együtt a fa spaletták is új anyagból, üvegből készültek, de megmaradt a formájuk és funkciójuk, így nem zártak teljesen.

Újabb lépés mikor az üveg, már ablaktábla alumínium keretben csúszik. Záródása hagy némi kívánni valót, mert se a hangot se a port, ja és az esőt is csak részlegesen tartja kint. Ha megtelik a fém sín, ami itt simán előfordul szépen csorog át, befelé a falon a víz. A sín egyébként annyira rossz minőségű, hogy az ablakok simán kieshetnek a helyükről (mindez akár 15 emelet magasról ... halálos)


Végre kilinccsel (nevezzük így mert erre hasonlít, de elég egyszerű darab) zárjuk az ablakot és hangot is szigetel. Jobb mint a korábbiak, de messze nem az amit Európában el lehetne adni. Védelem tekintetében semmit se ér ezért rácsot szerelnek ezekhez is (ha elérhető magasságban van az ablak). Nem kívülre ám, hanem belülre! Merthogy ezek az ablakok kifelé nyílnak áááá, borzasztó. 

Aztán vannak a felhőkarcolók, irodák nyithatatlan ablakai ...

Szóval ablak, amin át süt a nap, ami alapból színezett üveggel készül. Erre még lehet extra fóliát kérni amitől az egész szoba lilában úszik és jó sötét lesz hogy nappal is lámpát kelljen kapcsolni :) Egyébként a függöny is ezt a célt szolgálja (már ha van, mert sok helyen este lehet látni az autó utak mellett hogy itt se függöny se semmi ami az intimitás nyúltana) így van hogy el se húzzák inkább lámpát kapcsolnak. A kifelé nyílás és a rácsok alapvetően megnehezítik az amúgy nem sűrűn mosott ablakok tisztítását (az eső úgy is lemossa igaz?), de biztonság érzetet ad, főleg kicsi gyerekes családban, mert nagyon könnyen nyithatók az ablakok :(.  

Ja hogy szúnyogháló az ablakokra? nos el lehet képzelni, belülről rács, aztán ablak kifelé nyílik (általában belül fém kilinccsel ami az ablak keretére szorítja a táblát) mondhatni esélytelen. (Megoldható, csak legyen pl az ablak mindig nyitva, vagy legyen speciális mágneses csíkkal rögzíthető kereten a háló amit fel lehet nyitni)

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.