2013. augusztus 1., csütörtök

Mit legyen a bőröndbe Malajziába költözőknek

Malajziába nem lehet csak úgy átugrani, hogy megnézem, aztán majd hazamegyek még az otthon hagyott ezért azért. Folyamatos listagyártásban voltam mikor ismét kiköltöztünk és most hogy a nyaralásból visszatértünk. Van néhány konyhai eszköz, ruházati darab vagy éppen élelmiszer amit itt képtelenség vagy rossz minőségbe lehet beszerezni vagy egyszerűen olyan drága hogy nem vagyok hajlandó érte kiadni annyit, ha nem szükséges.

Konyha és élelmiszer:
A nagy svéd áruház és a sok kínai bolt lehetőséget kínál begyűjteni a konyhai berendezéseket, alapfelszereléseket, amit azonban nem lehet megkapni: nokedli szaggató és palacsinta sütő (ha valaki tud normás magasabb sütőben sütni annak nem lesz ez gond :) ) 
Élelmiszerek között lesz jó néhány ami hiányozni fog, de lesz helyette sok más amit szívesen beillesztesz a mindennapi étkezésedbe. Kolbász csak gyenge minőségben van itt, viszont a hazai kolbász eddig szinte minden magyar bőröndben sikeresen megérkezett, túrórudi ellátmánnyal és némi alkohol társaságában. Nálunk a sajt az ami iszonyat mennyiség fogy, nos az itt elég magas árú, azaz kaphatok sajtot 15-20 dkg-t 20 RMtől (most 72 Ft/1 RM). Nálunk mindig van egy karik trapista a mélyhűtőben, jól eláll, főleg kolbász társaságában :). Szalámi, pirospaprika kapható, zöld fűszerek (kapor ellátás nehézkes) kaphatók. Ami nincs az a fehérrépa, hiába zöldje van, gyökre sehol. Fehér kenyér beszerzés nehézkes vagy drága, felvágott kínálat igen kimerül virsliben, néhány típus sonkában, szalámiban.

Ruházat: 
szinte minden kapható ami otthon, sőt még, de! ami európai márka annak ára magasabb, hiába készítették itt mellettünk Indiában, Kambodzsában, Szingapúrban vagy Tájföldön. Nyári ruhát hozzunk csak szandált, papucsot ... legyen egy zárt cipőnk és hosszú nadrágunk, kardigánunk mert szükségünk lehet rá utazás során buszon, lrtn, repülőn és plázákban is!
Amit nehéz beszerezni:  normális európai méretű női melltartó, itt a legtöbb melltartó fiús alkatú ázsiai lányokra szabott amiben akkora a tömés, még egy kislányból vagy férfiból is nőt varázsolhatunk vele.
Nehéz továbbá beszerezni normális gyerekcipőt. A gyerek itt flip-flopban és crocsban csoszognak, bőr cipőből Clarks márkabolt szinte minden plázában van, de típusban és szélességben igen csekély a választék. Ha esetleg problémás vagy vékonyka lábú gyerekkel költözünk érdemes néhány cipőt előre megvenni és elhozni, vagy számítani rá, hogy rendelni kell.

Gyógyszer:
jó ellátott gyógyszertárak vannak, alap csomagot azonban mindenkinek érdemes hozni, ha meg valami speciálist kell szedni előre érdeklődni, hogy itt kapható e. Smekta ami hasmenésre jó kapható minden drogériában darabonként is. Probiotikumot érdemes hozni, mert az orvosok itt szeretnek mindenre antibiotikumot felírni :(

A lista alkalomadtán folytatódik... sokszor azt tapasztalom, hogy nem jó helyen keresem azért nem találom az adott terméket, szolgáltatást ezért nem szabad sose feladni ott lesz majd ahol nem is számítok rá :)

Hivatalos leírást hogy miből mennyi hozható Malajziában vagy mit tilos nem találtam. Ami biztos nem szállítható romlandó árú (túrórudi és sajt?), fagyasztott áru, élelmiszer, vallási tárgy (?) olyan tárgy amin a koránból akár részlet is található, drog, fegyver ... 

2 megjegyzés:

Marcsi írta...

Kedves Cili!
Nagyon értékes és hasznos listát üdvözölhettem a bejegyzéseidben (turistás és odaköltözős...). Nagy valószínűséggel párommal januárban mi is Kuala Lumpurba költözünk. Esetleg bővült azóta a felsorolás további elemekkel?
Előre is köszönöm!
Marcsi (kisboszy88@gmail.com)

BCili írta...

Szia Marcsi,

mondhatom szerencsének hogy a lista nem bővült most, vagy mi alakultunk már nagyon a helyi körülményekhez :)
Üdv,
Cili

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.