2014. január 2., csütörtök

Viszlát 2013! Helló 2014! Újra iskola!

Az évértékelésre idő a múlt évben már nem volt, holott igen röviden össze tudom foglalni:
Megérkeztem haza Ázsiába, úgy igazán.

Az ó év utolsó napjai peregtek, sok nap munka, 1 nap szünet, munka, hétvége, munka, 1 nap szünet, munka ... közben megannyi vendégség, feladat. Mára azonban már ismét másra kell koncentrálni, ugyanis ma reggel ismét becsengettek a malajziai iskolákba. A helyiekbe, nem a nemzetköziekben, mert ott Európához hasonlóan szeptemberben kezdődik az év.
Ki érti és tudja miért, de Malajziában az új év kezdésével jár együtt az új iskola év is, az egyetemek azonban amelyek nemzetközi rendszerűek viszont már szeptemberi indulásúak ... legalább nem egyszerű.


A karácsonyi vásárok mellé simán befért még az iskolakezdési vásár is, a boltok tele új uniformokkal, tornacipőkkel, iskolatáskákkal - melyből a gurulós a menő-, színes ceruzákkal és festékekkel. Füzeteket általában nem vesznek, vagy nem az iskolai órákra, mert legtöbbször munkafüzetben dolgoznak. Lilinek a tavalyi évben 15 ilyen kis munkafüzete jött össze, 4 évesen ... Ő helyi pre-schoolba jár még, hiszen csak idén tölti majd az 5. évet, és a nemzetközi iskolákba a szeptember 1-én már betöltött 5 évtől kezdődik az iskola... legyen még egy kicsit bonyolultabb.

általános iskolai egyenruha (primary school)
Aki Malajziába vagy bár hova Ázsiába vágyik és gyereke van számolnia kell az oktatási költségekkel. A pre school-t  (aminek az utolsó éve akkor van mikor a gyerek január 1. én már betöltötte az 5. évet, és abban az évben lesz 6) még járhatja helyi magán iskolákban ami általában montessori elven működik. Ebből is van bőven választék, az ára felvállalható önerőből is, de aztán nincs más lehetőség mint váltani mert állami iskolába nem mehet. A nemzetközi iskolák és azok óvodái gyönyörűek és szerintem minden szülő a legboldogabban íratná oda a gyereket, egész addig míg meg nem látja a számlát a jelentkezési díjjal, 3 terminus árával, a regisztrációval a depozittal, az angol oktatással. Ez igen magas, évi 25000 Rmtől kezdődik! és ez tényleg csak a kezdet és a legalapabb iskola ahova az összes indiai gyereket íratják. Amit szívesen választanánk az pedig 60-70000 Rm/tanév. A kettő között nem találtam még, de magasabb árat már simán.
Éppen ezért nagyon észnél kell lenni, a munkaszerződésbe belekerüljön, hogy a cég állja a gyerekek iskolai költségét, mert magunk ezt még egy magas fizetésből se szívesen fizetjük ki.

Azt nem tudom még, hogy mit csinál a gyerek, ha maláj iskolában befejezi az évet november közepén és nemzetköziben kezdi szeptember elején. Mi történik a kettő között novembertől szeptemberig? vagy egyszerűen augusztusig jár az egyikbe majd szeptembertől elkezdi a nemzetközit?

Az év peregni fog, fel kell vennünk hát a ritmust, mindjárt itt a kínai új év és akkor nem lesz kevés az ünneplés, csak úgy vágtatni fogunk a lovakkal!

Minden kedves olvasónak nagyon boldog új esztendőt kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.