2013. december 23., hétfő

Trópusi karácsony

Sokan megkérdezik milyen is egy nyári karácsony?


Nos gyerekként el se tudtam képzelni, hogy az ausztrál ismerősnél nyáron van a karácsony. Az ünnep összekötődött a téllel, a hideggel, a karácsonyi vásárokkal a fagyban, a korai sötétedéssel amikor a város ünnepi fénybe borul.

Az idei lesz a harmadik trópusi karácsonyunk, így túl nagy meglepetés már nem ér, s a karácsony hangulata ugyan úgy el tud érni. Bár a hőmérséklet minimálisan csökkent - ezt az ide látogatók valószínű meg se érzik - mondhatjuk ezt a trópusi telünk. A fényviszonyok állandóak, nem változnak az év során, de az ünnepek váltakozása, a bevásárló központok ünnepbe öltözése sokat segít a ráhangolódáson. Egy 2010es bejegyzés éppen erről: itt és a tavaly karácsonyi: itt.

A novemberi deepavali után/közben kikerültek a karácsonyi díszek a boltokba, s sokan az első között már fel is állították a karácsonyfát. Igen már novemberben! Érdekes látvány és még inkább növeli a várakozás izgalmát ez, mikor esténként az ablakokon át meglátjuk az ünnepi díszbe öltözött, villogó fákat a pálmafák árnyával együtt.


Lássuk akkor a kellékeket! Díszek vannak bőven - idén sikerült időben meg is venni-, s akár a legújabb divat szerint is díszíthetjük a fánkat. Ajándékokról is tudunk gondoskodni és még az igazi fa se akadály! Tavaly már írtam, hogy a nagy északi lakberendezési áruház árul fát, két méretben és az ára se borzasztó. A két méter pluszos fáért idén 150 Rm-et fizettünk family kedvezménnyel, de ugyan ezt a fát (ugyan ezen cég kínálta) talppal együtt láttuk máshol, kifejezetten expat környéket, Mont Kiarán 539 Rm-ért kínálták... Az igazi fa után ott a lehetőség a műfenyőre amiből nagyobb a választék, dekorációs és lakásfelszerelési boltokban, de akár a tescoban is megvehető.
A karácsonyi menü, már egy másik kérdés, míg télapót találtunk a boltokban így nem kell senkinek se elkeserednie, hogy a kis csizmákba mi kerül, addig töltött káposztát vagy szaloncukort lényegesen bonyolultabb az asztalra varázsolni, egész pulykát viszont találunk dögivel (találó kifejezés). Fahéj, csillagánizs ami a karácsonyi süti meghatározója szintén tonnányi és olcsón!


A karácsony pedig csak egy nap, talán ez a legnagyobb fájdalom, hogy éppen ilyen szerencsétlenül jött ki az ünnep. 23 hétfő, és 24 munkanap, és csak 25 szerda ami szünet, utána ismét munka. Kimondhatatlanul rossz és rombolja a karácsonyra való lelki készülődést, hogy a munkából éppen be lehet esni a fa alá. Persze vannak szent és sérthetetlen dolgok, ilyen a vallás, és ha azt mondod neked menned kell egy szót se szólnak, elfogadják. A megannyi katolikus, bapista templom pedig karácsonyi misét és gyerek rendezvényeket szervez.

Holnap szenteste. Mindenkinek áldott békés karácsonyt kívánok! Mi egy kicsit korábban fogunk ünnepelni, éppen 7 órával :) Délelőtt még egy kis pancsi a medencében, majd délután fadíszítés, este pedig ünneplés.

Holnap szenteste, az áruházakba pedig már megérkeztek a következő nagy esemény a kínai új év dekorációi, ruhái, ajándékai ... nincs megállás.


2 megjegyzés:

Ahama írta...

:), a mi családi legendáriumunkban szerepel, hogy a nagybátyámék majdnem elfelejtették megünnepelni az első Ausztráliában töltött karácsonyukat, mert ki számít ilyesmire 30 fokban?

Szép, örömteli Ünnepet kívánok az egész családnak és BÚÉK!

BCili írta...

Boldog új évet neked is!
Na igen, elég nehéz ráhangolódni ha éppen csak akkor érkezel az új országba, de idővel megszokható. Gondolom a 2. nyári karácsony már felkészültebb volt :)

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.