2014. január 31., péntek

Az ünnep elkezdődött - CNY

Tavaly sok mindent megírtam már a kínai új évről itt, itt és itt is, de minden évben kapunk valami pluszt, valami élményt, amit érdemes megosztani. 

Idén nagyon korán kezdőik a kínai új év (bonyolult számításokkal határozzák meg a kínai új év kezdetét, de ez mindig január 21 és február 21 közé esik). Még javában gyönyörködtünk a néhány napja felállított karácsonyfánk szépségében mikor ismerősöm már bontotta is azt. Kellett a hely az új díszeknek.
Míg a boltban én bizonytalanul nézegettem a sok piros arany lámpást, fali képeket és egyéb dekorációt ő magabiztosan válogatott, vásárolt és végül délután már mutatta is a kész művet. 


Melyik mit is jelent? A díszek kivétel nélkül piros alap színben pompáznak mely bőség, szerencse és gazdagság színe. Az ajtóra kerülő dekoráció a jólétet, a betű dekorációk szintén jólétet és szerencsét hoznak. A piros lampionok pedig melyeket sokszor az ajtóba akasztanak, vagy barackfa ágra (itt maximum mű barackvirágos ágra) elűzik a gonoszt. Megannyi barkát, rügyező bambusz ágat és mandarin fát árulnak szintén ebben az időben. Nem merészkedtünk bele a dekorálásba nagyon, de elirigyeltünk a szomszéd fiúk lovát és magunk is beszereztünk egyet, melyet a bejárati ajtónkra ragasztottunk. A barka és barackfa ág majd húsvétra jönne jól, meglátjuk akkor mi kapható még belőle :)


A bevásárló központok színes látványos új dekorációt állítottak fel, mint például a KLCC Suria óriás aranyszínű 3 méter magas ágaskodó lova. Nem is lehet eltéveszteni, hogy a ló éve jön. A boltok roskadásig tele, és mennek az akciók, és mennek vásárolnak mint karácsony előtt mi tesszük. Verik a dobot, öltöznek be a táncot járó oroszlánok (Lion Dance). 
A különböző szolgáltatók mailban, SMS-ben és levélben kívántak már jó előre boldog új évet, kínálva például az új évet megelőző takarításhoz akciós tisztító szereket (Tesco), jó utat (Mytaxi és Waze) vagy osztottak kuponokat a 8as szám jegyében. 

Takarító szerek. Nos ez az a pillanat amikor ha kínai lakásba látogatnánk el biztos, hogy csillogna. Új év napjára ugyanis mindennek tisztának kell lennie, rend a lelke mindennek egy ilyen nagy ünnep előtt. 

Persze az ünnepre új ruha is kell, qipaok sora lógott már december végén a fogasokon, mi meg csak elhaladtunk mellette. Aztán persze utolsó előtti nap eszméltem, hogy lehet a 4 éves ruha már nem jó az idő közben 5 évessé avanzsált gyerekre, rajta próba, jé ez kicsi, venni kell egy újat :) Mondhatni szerencsénk, hogy a kínaiak a precizitásban nem járnak elől és a kb. két tucatnyi már leakciózott ruha között marad egy 8 évesnek címzett ruha ami 6 éves méretnek felelt meg, azaz az én 5 évesemre éppen jó (általában 1 évvel idősebb gyerekek egymagasságúk az enyémekkel).

A gyerek az utolsó héten minden nap kapott valahonnan mandarint, majd jött az irodából is haza jó néhány, a barátoktól, szomszédtól és azt hiszem most egy darabig mi magunk nem veszünk mandarint, hanem megpróbáljuk megundorodás nélkül elpusztítani a készletet. 

Visszaszámlálás:

Szerda délután (péntek azaz ma az új év napja) már érezhető lazulás, korábbi végzés az irodából és újabb mandarinos kartonokkal jelennek meg már rövidnadrágban és láthatóan a munka világától minél távolabb kerülő ismerősök. Óriási sorok a busz- és vonatpályaudvarokon, jegyért vagy már az utazásért. KL Sentrál járhatatlan. 

Csütörtök fél nap munka. Munka az ilyen? A kollégák verik a blattot és hangosan nevetgélnek. Az iskola már zárva, legközelebb jövő hét szerdán 6 nap múlva lesz újra tanítás. Még az utolsó simítások a lakásokon vagy már csomagolás és irány a szülőváros. A kisebb éttermek bezártak, nyitás 5 nap múlva. Végre szünet van nekik is, azoknak, akik egyébként egy héten hét napot dolgoznak. 

Az utak megtelnek autókkal, aztán egy idő után elhalkulnak, szinte kihalnak. Megszűnt a mindennapi dugó. Csend van. Kínait csak hébe-hóba látni. A kínai illetőségű boltok zárva, a plázák nyitva, de itt is akad üzlet ami legalább 1 napra jan 31 re bezárt. Most ez lesz pár napig, s számítsunk rá, hogy friss áru se igen, max. a multik kínálata, vagy talán a maláj piacokon, ha a beszállító ott nem kínai. Állítólag ilyenkor felmegy a hús és az élelmiszer ár. 

Mi lesz a menü?
Az elkövetkező pár nap erős ünneplés, nekünk "idegeneknek" kellemes pihenés. 15 nap amit ünnepelnek, a családnál és otthon telik. Lesz sok steamboat (vagy hívják még hot pot-nak is), állítólag ez az ünnepi étel mind a 15 napra - de eszik ez hétköznapokon is- amire kaptunk meghívást a barátokhoz, ami egyébként egyáltalán nem szokás (mármint barátot meghívni). Lesz remélem megint jó kis ünneplés itt is nálunk a condominiumban, oroszlántánccal, versennyel, kínai ruhába öltözéssel. A gyerekek kapják a kis piros borítékokat, az ang paot- amit nem is gondoltam, hogy egy előre meghatározott táblázat alapján "töltenek" meg pénzzel. 
Aztán lesz még lanter fesztivál és sok sok minden napra jutó tűzijáték! 

Aki a ló évében született az szerezzen egy piros karkötőt, és úgy általában mindenki viseljen piros bugyit qipaoja alatt, kerülje a negatív dolgokat ma, ne sírjon, ha beteg kelljen ki az ágyából, halálról ne essen szó és ma már ne takarítson mert kisepri a szerencsét. 

Boldog Kínai Új Évet!
Gong Xi Fa Cai!
Keong Hee Huat Zai!
Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.