2014. február 6., csütörtök

Munka mindhalálig

Az év ezen időszaka, a kínai új év, az egyetlen amikor talán a legtöbben pihennek egy kicsit. Bár az élet nem áll le sose.

Már kicsi gyerekként trenírozva vannak a munkára, hiszen hamar 3 hónaposan bekerülnek egy bölcsődébe, majd onnan már nincs kiút, bekerültél a rendszerbe ahol a hét napjai be vannak osztva jó esetben csak hétfőtől péntekig. (Ez is érdekes, mert néhány malajziai államban vasárnaptól csütörtökig tart a hét, így a péntek a muszlim ima nap szünnap.) Rossz esetben a hét minden napján dolgozol, köztes megoldások persze vannak.

Már kicsi gyerekként arra nevelik, hogy dolgozz keményen, s az iskola után ott vannak a különböző órák, tánc, zene, olvasás, matek. Na meg a szombati iskola. A dolgozz keményen, általában egyenlő azzal hogy dolgozz sokat, még többet. Nem véletlen, hogy virágzik a maid szolgáltatás, hiszen a legtöbb anyuka hamar visszamegy dolgozni, ha teheti fogad egy bentlakásos indonéz vagy filippinó maidet, aki főz, mos, takarít és vigyáz a gyerekekre ami a családfenntartók dolgoznak ezért kap egy kis fizetséget és koszt kvártélyt. Meddig is? Az általános egy irodában az este 7-8, de nem ritka, hogy a helyiek ilyenkor kimennek vacsorázni és utána visszaülnek az íróasztaluk mellé és még dolgoznak.
Ha nincs aki vigyázzon a gyerekre, megy velük dolgozni. A két kép között 5 óra telt el, az elsőn a kislány még alszik a buszvezető anyuka mögött, míg a  másodikon nyugodtan figyelni ahogy anyu dolgozik.

Dolgoznak, mint a gép, éjjel és nappal, ha s éppen az egyik ünnepel a másik még simán beáll a munkába, azaz sosincs megállás, hiszen a három nagy népcsoport közül mindig akad legalább egy akinek az éppen ünnepnap nem jelet semmit. Így esett, hogy még ekkor is vannak munkaleadások, jönnek e-mailek és jön a futár a csomaggal.

Bár Malajziában az 55 év a nyugdíj korhatár, azt egy meg kell élni, kettő ahhoz úgy kell keresni/alkalmazkodni hogy a család ezt lehetővé tudja tenni. A család, mert igen ritka az, hogy az idős ember egyedül él, jellemző a három generációs modell, ahol a nagyszülő/nagyszülők a fiatal párral és az unokákkal egy fedél alatt élnek. Ebben az esetben legalább a kicsi gyerek felügyelete meg van oldva (pff, ha már nem babázott fiatalon a sajátjával itt az unoka). A másik, hogy az a fajta nyugdíj rendszer amit mi ismerünk nincs, tehát lehet kötni biztosítást ami lehetővé teszi, hogy ne dolgozz e kor felett és úgymond egy életjáradékot fizet neked. A másik ami az EPF amit minden Malajziában dolgozó kap ha az a szerződésében is benne szerepel. Ez a fizetés bizonyos százaléka és egy elkülönített számlára megy, azaz nem a munkavállalóhoz, és a legmagasabban kamatozik, ráadásul nem adóztatható!

De a kort meg kell élni és sokszor a teljesítmény kényszer, a munkakövetelmény, az éjjelbe is vagy akár a folyamatos munka napokon át ezt keresztül húzza. Egy magasabb pozíciót, azaz/vagy több pénzt beígérve igazi rabszolgát kapunk aki képes a hét minden napján napi 13-14 órát dolgozni. Az eset pedig nem egyedi, s végződhet rosszul is. Mint a cím is mondja, akár halálig, hiszen nincs nem, határidő van, a fiatal még egzisztencia nélküli munkaerő pedig megpróbál mindent, néha erején felül is, s vállal akár 3 napig folyamatos munkát mely végére a szervezete kimerül, a sok energia itallal fenntartott éberség visszájára fordul. Igen, képesek belehalni a munkába (megtörtént eset).








Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.