2014. február 11., kedd

Dengue

Aki délkelet Ázsiába készül találkozik a szóval, dengue (ejtsd: dengi). Aztán utána próbál olvasni, mit lehet ellene szedni ...

Nos szedni nem igen és védő oltás sincs ellene, tenni viszont néhány apróságot lehet. A szúnyogok főként árnyékba, vagy kor reggel, késő délután jelennek meg amikor a nap még nem perzsel. Ebben az időben viseljünk hosszú nadrágot, pólót vagy használjunk szúnyog riasztó krémet/sprayt. A lakásban pedig irtsunk.

A dengue láz tipikusan trópusi éghajlaton terjed szúnyogok által. Van aki azt mondja, csak a csíkos lábú szúnyog veszélyes. Nos ha megtekintjük itt a szúnyogpopulációt, a csíkos lábúakon kívül nem is találkozunk mással :( azaz védekezzünk.

A dengue tünetei között első az igen magas láz, 40 fok felett akár egy hétig (ez a fő tünet, ezért is hívják DHF nek azaz Degue High Fever-nek/Degue magas láznak). Ha a gyereknek hosszú ideig láza van mondjuk egy megfázás miatt az orvos folyamatosan kérdez a láz magasságáról és hosszáról és ha úgy ítéli dengue tesztet végeztet. Hiszen a gyerekek különösen érzékenyek a betegségre, a tünetek pedig sokszor hasonlóan indulnak mint egy  megfázás. A vizsgálattal vérből kimutatható a vírus.
A további tünetek a láz mellett, erős fejfájás, szem mögötti fájdalom, izom és ízületi fájdalom és kiütés jelenik meg később.

A tünetek erőssége és a betegség lefolyása változó, erről sokfelé lehet olvasni, azonban megjelent néhány cikk és a sajtóval együtt a állam és a kórházak is próbálnak tenni hogy a dengue-t visszaszorítsák.
Csak idén januárban több mint 6100 megbetegedést regisztráltak ami 5x magasabb szám mint az elmúlt év ugyan ezen időszakán, ebből pedig kétszer annyian haltak meg miatta (10en) idén, mint 2013 ban (5 en). Halkan megsúgom az utakon naponta kb 20an vesztik életüket meg itt Malajziában, vagy nézzük otthonunkhoz közelebbi adatot Magyarországon évi 70 ember folyóba fullad.

Ami a legnehezebb, hogy ezek a szúnyogok kifejezetten szeretnek ember közelében élni és nem az állatok vérét szívni. Így ilyen szempontból a sűrűn lakott területek veszélyesebbek mint a dzsungel. Itt Kuala Lumpurban két magyarról is tudok aki dengues volt és szerencsésen túl vannak a betegségen.
Valószínű nincs a az a ház ahol ne lenne kiplakátozva, hogy mit tegyünk a dengue terjedése ellen. Legfontosabb hogy ne legyen álló víz sehol, se a virág alatt, se a konyhába vagy a fürdőszobában.

Az intézkedéseket pedig komolyan veszik. Tegnap, valószínű éppen a magas megbetegedési ráta miatt ellenőrök jártak a házban és bírságot is osztottak ki. Magán lakásokba ugyan nem mentek be, de a boltokat megvizsgálták, és ki is szabtak 500 Rm bírságot egy vödör felmosó vízért és 200 Rm-rt pár tálka egyéb vízért. Az eset után pár órával pedig megjelent a szúnyogirtó csapat és mindent körbe füstölt egy olyan szerrel ami a szúnyogokat megöli. Ezt az írtást egyébként rendszeresen végzik, de ennek ellenére idén és tavaly év végén érezhetően több volt a szúnyog!
Bízunk a hatóság és a lakosság összefogásában és írtjuk a szúnyogokat!

3 megjegyzés:

Piritós írta...

Milyen intézkedést tesznek a nagy felületű medencék miatt? Ott nem tenyészik?

Csilla írta...

Tökjó, hogy írtál erről, tényleg sokan nincsenek ezzel tisztában, hogy ilyen van itt. Én sem voltam, és volt is "szerencsém" hozzá sajnos legutóbbi itt tartózkodásom idején. Bár minden tünet jött sorba, nekem viszonylag könnyű lefolyású volt, hamar túl voltam rajta. Viszont, amit még fontos megemlíteni az az, amikor másodszorra talál rá az emberre. Akkor sajnos már súlyosabb következményekkel járhat, mivel a 4 különböző dengue vírus közül csak az ellen védekezik ezerrel az immun rendszer, amivel első alkalommal dolga volt... No de, ahogy te is mondtad, a megelőzésen van itt a hangsúly! Vesszenek a szúnyogok!

BCili írta...

Csilla, szerencse, hogy könnyen meggyógyultál és bízzunk benne nem lesz második. Igen, hallottam róla sokaktól és olvastam is, hogy ha másodjára kapod akkor sokkal súlyosabb a betegség, és hogy a legyőzött vírus csak egy a sok közül. Azért nagyon bízom benne, hogy senki nem kerül közülünk, és ismeretségünkből ilyen helyzetbe. Az is érdekes, hogy míg sok betegség a gyengéket támadja meg, ez éppen ellenkezőleg az erőseket veszi le a lábáról.
Ami megnyugtató, hogy a keddi irtás után, szerdán a szomszéd házba mentek és átjött a permet szag, ma pedig ismét itt voltak nálunk. Ennek ellenére mi most folyamatosan használjuk a lakásba a szúnyogriasztót és kenjünk magunkat ha kimegyünk hajnalban futni vagy este játszani.

Pirítós: álló víz kell a szunyiknak és a medencékben van vízforgató meg szűrő meg rengeteg klór!

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.