2014. március 14., péntek

Száraz évszak problémái

Idén a szokásosnál is szárazabb évünk van itt Malajziában. Az eső két hónapja nem esett csak szórványosan ami vajmi kevés. Az a belevaló csapkodós özönvíz elkerülte a térséget egy ideje. Ennek következménye, hogy óriási a szárazság és az csak egyre nő.

Kb egy hónappal ezelőtt akad néhány szmogos szürke napunk. A helyi ismerősök egyből a szomszéd Indonéziára mutogattak hogy biztos megint onnan jön. De hát ilyenkor? Nem megszokott. Egész addig mi is ezzel a tudattal éltünk míg pár hete el nem kirándultunk az ország másik részébe s az autópályán haladva égő erdőket láttunk nem is keveset. Világossá vált, a tűz és a füst itt van!


Felmerült a kérdés bennünk miért nem jelzi senki a hatóságok felé? miért nem szól erről semmi hír? A waze rendszerbe miért nem lehet ilyen veszélyt jelenteni egyből amikor minden más megálló autóról, teherautóról, útjavításról lehet bejelentést tenni és értesít is minket folyton a rendszer?

A füst hol elérte KL-t, hol visszább szorult, de március elején bizonyossá vált, hogy a nagy szárazságnak nem csak a füst az eredménye, hanem a vízhiány is. A hatóságok bejelentették, hogy víztakarékossági intézkedéseket vezetnek be. Selangor tartományban ahol vagyunk a városrészeket két napos rotációval osztották be, így 52 órát volt/és nem volt víz. Már ahol. Megannyi apartman ház rendelkezik saját víztárolóval így mi például eddig nem vettük észre hogy korlátozás lenne, ami számomra annyit is jelent, hogy a korlátozás eddig nem túl eredményes.

 A vízkészlet mára a 40%-ra csökkent, így valószínű ha az időjárás továbbra is ennyire száraz marad mégiscsak meg fogjuk érezni a vízhiány hatását. Amit egyébként a kampungokon már rég éreznek, csakhát ez egy gazdagabb rész itt mégse zárják csak úgy el a csapot.


A nagy bevásárló egységek vizes polcai a kezdeti korlátozás idején hirtelen kiürültek, s máig nem normális a feltöltésük, cserébe kikerült még egy plakát, mely szerint napi 3 palack vizet vehet egy család az 5,5 literes óriásból.

Már pedig meleg van, szárazság van, tüzek vannak országszerte, több mint 600 helyen ég az erdő. A tűz és a meleg miatt óriási szmog alakult ki amely a héten elérte az egészségügyi határt, sőt van ahol már az ap index (air pollution) a 300-at éri. Ha pedig a szél fordul még rosszabb is lehet a helyzet :(
Az iskolák ma zárva, s akinek nem szükséges nem is megy ki a lakásból, kint pedig csak maszkos embereket lehet látni.

A minap a visszapillantó tükörben egy felismerhetetlen alakot láttam, aki a fejét a szemét eltakaró napellenzőt, az arca többi részén pedig egészségügyi maszkot viselt. Még jó hogy semmi paranoiám nincs :) De a maszk most tényleg fontos.

A helyzetre megoldást a hatóságok nem találnak? csak várnak hogy majd jön az eső, alábbhagy a meleg, a szárazság megszűnik és nem lesz szmog. Nincs korlátozás se autókra, se teherautókra, se gyárakra. Nincs és az átlag nem is érti hogy lehetne ilyet bevezetni, hiszen akkor hogy mennek dolgozni? De nem is csodálkozok, mikor az autók, buszok olyan füstöt engedhetnek ki magunkból amilyet éppen tudnak/akarnak, nincs környezetvédelmi előírás, hogy meddig futhat a jármű.

Nincs hibás, nincs megoldás, csak várunk majd az idő mindent helyretesz ahogy el is rontott, mert mi más lehetne a hibás, mint az időjárás?!

Az utasítás amit kiadtak erre a helyzetre, hogy igyunk sokat, hogy a szmog káros hatásait csökkentsük és lehetőleg ne tartózkodjunk szabadtéren. Bízunk benne, hogy hamarosan valóban megérkezik az eső, addig is járhatjuk az esőtáncot az eltűnt MH370 repülőt varázsszőnyeggel kereső sámánokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.