2014. április 23., szerda

NU - KL Sentral


Ha Kuala Lumpurban járt valaki, elkerülhetetlen hely volt a KL Sentral állomás. Ide ér be és innen indul a gyors KLIA vonat járat és a buszok is innen indulnak a reptérre, Genting Highlands-re és úgy általánosan a városba is, továbbá nagy KTM csomópont, vonat  megy Szingapúrba és az LRT is itt fut. Repjegyet, vonatjegyet, LRT jegyet, KLIA jegyet lehet venni... Egyszóval valóban központ.
Ez a KL Sentral épülete, a nagy üres jobb oldali parkoló helyére került a NU, és itt még ugyan ezen oldalt, alul a buszpályaudvar nyitott. A két magas épület két híres hotel lánc tagja, a Hiltoné és a Le Méridiené és persze látni a KL Towert és az ikertornyokat is.

Az épület maga nem meghatározó, nagy pályaudvar jelleg, alul a föld alatt egy részt a KTM és a KLIA expressz, aztán a nagy csarnok ami mindig tele, mindig zajos jegyvásárló sorokkal teli, sok (számomra piszkosnak tűnő) gyors-éttermi lehetőséggel és és felette a házon belül elhúzó LRTvel. Mindehhez még számoljuk hozzá a már kívülről megközelíthető igencsak utált részt a buszpályaudvart. Az utálatra rászolgált, mert zárt rész volt, a buszok eleve hangosak voltak hiszen a motorjuk folyamatosan járt, a elhajtók el el kiabálták magukat, hogy éppen hova megy a buszuk, aztán ott volt az építkezés, ami még több koszt és hangot hozott.

Pedig a rész megkerülhetetlen volt, ha a KL Sentrál másik kapcsolódó részét a monorailt akartuk elérni vagy Little Indiát szerettük volna megtekinteni. Át a buszokon, át az aluljárószerű részen egy keskenyebb járdán ami mindig tömve volt, aztán még kordonok között is, brrr.
Az a lépcső már az új NU Sentral a központi pályaudvarról nézve, s még látható egy kis lila rész az LCCT-hez vezető vonalhoz, na igen nem csak a KLIA nemzetközi reptérre megy innen a vonat, nem árt tudni hova is szeretnénk menni :)

De eljött a nap és a kordonok megszűntek, az építkezés zaja eltűnt sőt már le se kell menni a buszokhoz, ha a monorailt vagy kis Indiát szeretnénk elérni, megnyílt a NU, Kuala Lumpur jelenleg legfrekventátabb helyén épült bevásárló központ. Az épületbe össze fogja kötni (kész de még nem nyitották meg az utolsó kis szakaszt, de már így is kikerülhetők a buszok) a két Sentrál állomást így utcaszint felett kényelmesen átsuhanhatunk a monorailhez. Az épület hatalmas, belül kellemesen tagolt 7 emelettel, elveszni maximum a mérete miatt veszhetünk el, de alaprajzilag jól követhető, friss, lendületes, egy jó magas irodatornyot is építettek hozzá és hotel is van benne (mellette ALOFT Kuala Lumpur Sentral).
kis hidak kötik össze az elemetek két oldalát és sok ücsörgő hely is van

A nyitás kicsit ugyan késett és olyan igazán helyire sikeredett, hogy be-be kell csukni a szemünket, hogy a csilivili plázában itt ott még hiányoznak a burkolatok, vagy éppen befejezetlen a gipszkartonozás. Szép lassan majd elkészül miközben belakják, merthogy a boltok 90%-a a nyitás utáni napokban is csak névileg szerepelt az épületben, az elfalazott terek mögött szorgosan dolgoznak. A maradék 10% ami megnyitott, annak nagy része étterem, ami jó, mert végre normális kulturált körülmények között lehet enni, ha a Sentrálon vagyunk kénytelenek várakozni. Így mi is bekaptunk egy kis sushit és indultunk is tovább, elvégre ez is csak egy mall a sok közül ami itt Malajziában van.

a makett, ahogy most kinéz a KL Sentral, a NU Sentrallal a nagy hotelekkel és még néhány friss épülettel. A város folyamatosan változik.


Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.