2014. június 5., csütörtök

Hol élünk mi?

Mehetne a kérdés úgy is, hol élünk mi külföldiek itt Malajziában, de ez messziről nehezen értelmezhető.

Kuala Lumpur nagy, s összenőtt megannyi kisebb nagyobb településsel amiről tájékozatlanul azt hinnénk na ez még KL, és mi ott lakunk, de nem. Kuala Lumpur körül ott van Petaling Jaya, amit talán úgy lehet elképzelni mint Budapestet és körülötte Pest megyét. Pest megyén belül pedig van jó néhány város, mit itt is, és ez a jó néhány úgy összenőtt egymással és a fővárossal is, hogy csak térképen állapíthatóak meg a határok. S az egész nagy Selangor államban található! Nem, nincs tengerpart mellett és a folyója is elég jelentéktelen, sajnos.

Az elsőre szokatlan nevek és rendszer idővel megszokhatók, a térkép szép lassan kialakul a fejünkben és a sok számos utca (a legtöbb utca PJ-ben azaz Petaling Jayaban számmal van elnevezve) nem lesz annyira idegen.

Mikor még csak ismerkedünk a várossal vagy ide látogatunk az LRT-n találkozunk a terültek neveivel: Universit, Bangsar, Pasar Seni, Kampung Baru, Ampang (Universiti a város határa és a vonal egyik vége, Kelana Jaya már PJ) most néhány jellegzetest emeltem csak ki. Aztán autóba ülünk, utaznunk, bevásárlunk új életet kezdünk. munkába járunk, iskolát keresünk, felfedezünk, találkozókat beszélünk meg és máris kezdjük tudni mi merre lehet, hova hogy érdemes menni és mikor vagy éppen mikor nagyon nem!
Megannyi TAMAN és BANDAR, BUKIT nevű résszel fogunk találkozni és ismerősen fog csengeni, már csak az nem mindegy mi lesz ezen nevek előtt után. Egyébként Taman=park, Bandar=város, Bukit=hegy malájul.

Hamar megjegyezzük a vicces vagy mondjuk érdekes nevű helyeket mint Proton City (Proton a helyi autó márka) vagy Alor Star (nekem erről valami country énekes jut eszembe) vagy egy lényeges IT élettér mint Cyber Jaya.
Aztán a fő expat lakóhelyek jönnek, Ampang, Bangsar, Mont Kiara.

De hogy ki és hol lakik? Legfőképpen ésszerű helyen, hiszen majd minden környéknek van kifejezetten magasra pozicionált, expatok vagy gazdagabb réteg számára épített Kondominiuma*, parkvárosa... A dugók a városban hatalmasak, az utak cseppet sem egyenesek és azt kell mondjam senki nem tölt szívesen napi 1-2 órát a sorban. Érdemes a munkahelyhez közeli vagy jól megközelíthető helyen keresgélni, legyen az autó a preferált vagy akár a tömegközlekedés (főként zárt pályás). Létezik élet az expat negyedeken kívül is, bár el kell ismerni, hogy nagyon szépek és rendezettek ezek a negyedek, de nem csak a lakás árak vannak magasra tartva, hanem az élet is magasabb pénztárcához van szabva, ha csak egy kis zöldséget szeretnénk venni, vagy szolgáltatást szeretnél igénybe venni.

Ampang a város szívében a KLCChez közel található, majd Bangsar (Universiti, Kerinchi, Bangsar állomások környéke) lett a következő kedvelt terület a kis rózsadombi hangulatával (szintén dombon van) aztán ezt váltotta Mont Kiara, mely a felhőkarcoló házak nagy szigete autópályával körbe véve. Egy érdekes és kedves választás még Desa Park City, mely ideális azoknak akik nem nagy tömb házakba (Kondominiumokba) vágynak hanem házra, mely mégis a város szívében, de csendes helyen van.
Az előnyök amiket tapasztalunk ha ezeken a környékeken élünk: a boltok berendezkedtek európai, amerikai igényekre is (van itt bőven külföldi csak a legtöbb indiai, pakisztáni, iráni, indonéz vagy filippinó) és a legtöbb nemzetközi iskola ezekre e környékekre települt, a nyugati színvonalú kórházak itt vannak, a legtöbb nagykövetség is itt található (Ampang), a nyugati társasági élet nagyobb, könnyebb talán ilyen kapcsolatokat kiépíteni. A legnagyobb előny még ezeken a helyeken, ha újonnan érkezel Ázsiába, hogy kevésbé érzed magad mély vízbe, az ázsiai életben beledobva.

Egy kis lakás/lakóegység meghatározás:
Kondominium: sok sok lakás egyben, egy vagy több tömb ahol a felszereltségbe beletartozik medence, edzőterem, tenisz, tollas, squash pálya vagy ezek közül legalább az első három.
Terasz house: két vagy három szintes sorházi lakás ahol hátsó udvar nincs, az első pedig maximum autóbeállásra elég (erre is használják a helyiek miután alaposan lebetonozták, lecsempézték)
Semi-detached house/Bungalow: na itt már számíthatunk nagyobb kertre is, sok bungalow ház parkban van mint pl a Desa Park City (csendes kis falu hangulat egy nagy tó körül, autópálya mellett de szerencsére ebből semmit nem lehet érzékelni és ez itt majd mindenhol így van és egy jól felszerelt nemzetközi iskolája is van bent.) vagy jártunk ilyenben Cyber Jayan, ahol kisebb kertünk is van rendesen szeparálva, de a lakópark kiépít saját medencét, közös helyiséget, edzőtermet.

Ha lakást házat bérlünk, tehetjük azt üresen, de akkor nem lepődjünk meg, ha még lámpa sincs! Vagy félig bútorozottan, ami még mindig elég becsapós lehet, mert előfordul, hogy nincs se főzőegységünk, de mosógépünk vagy légkondink se, de van egy két bútor bent, szóval ezt a típust alaposan körbe kell kérdezni. S ott van a teljesen bútorozott ami egy általános élet kezdéshez megfelelő felszereltségű, általában.

Az ingatlan vétel expatoknak összeghatárhoz van kötve, ami korábban 500.000 Rm alsó határhoz volt kötve, de ezt a számot 2014 januárjában duplájára emelték és minimum 1.000.000 Rm-et kell fizetni egy ingatlanért külföldiként, a határ persze a csillagos ég.

S hogy hol élünk Mi Magyarok itt Kuala Lumpurban (és környékén)?  Változó. Néhányan Bangsarban annak központi vagy déli részén, vannak Ampangon, Mont Kiarán, de van Puchongon, Cyber Jayan, Subangon, Wangsa Majun ismerősök.


Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.