2014. augusztus 7., csütörtök

Nevek

A neveink elárulják merről jöttünk. Van akinek könnyű bármilyen nevet megjegyezni, vannak aki csak az angol származású nevekkel boldogulnak és olyan is akad aki fotóval ellátott térképet használ a munkahelyén is a kollégák nevének megjegyzéséhez bárhol is éljen a világban.

Megkönnyíti de van hogy megnehezíti életünket a nevünk, legyen az extrém, vagy túl átlagos, vagy nehezen kiejthető, mondjuk éppen itt Malajziában. Amikor névadásra került a sor, olyan nevet választottunk a gyerekeknek ami nemzetközileg ismert is, még ha esetleg az írása el is tér némileg, hiszen már akkor tudtuk szeretnénk errefelé élni (vagy másmerre). Nincs is ezzel gondunk. 

Bár a gyerekeinknél már tudatos választás volt a saját nevemmel itt jobban belesimulok a tömegbe. Az egyetlen ékezetet ugyan el kellett hagynom hiszen a legtöbb rendszer nem tudta ezt értelmezni az É betűt így lett BEÉ ből BEE. Ugye milyen ázsai? :) A nevem így simán beillene egy felvett angol nevű kínainak. Csak a név alapján ezért azt is hiszik, hogy egy helyivel van dolguk és simán elkezdenek a telefonba malájul karattyolni velem (meg kell tanulnom malájul :D ).

A legtöbb kínai itt a mindennapi életben angol nevet használ és a közösségi oldalakra is ezen a néven regisztrál. Valljuk meg messze megkönnyítik a dolgunkat ezzel, hiszen könnyebb megjegyeznünk Steve nevét mint Hong Xian-ét. Ki tudjuk mondani helyesen, és ha nem látjuk az illetőt akkor is tudjuk róla, hogy fiú vagy lány! :D Persze az ő szüleik se gondoltak anno még rá (vagy csak tartották a tradíciót), hogy hogy is fog illeszkedni a név egy fejlődő vándorló világba. Így a legtöbbnek a valós kínai neveik mellé egy angol választott nevük is van amin általában ismerik őket. Ez az angol név vagy nagyon hasonló hangzású az eredetihez vagy illik a személyiséghez. Az angol név persze nem kerül bejegyzésre hivatalos iratban.
Egyébként a kínaiak a családnevüket ugyan úgy előre írják mint mi, általában :)

Hogy ne legyen annyira könnyű követni kinek melyik a vezeték és kereszt neve csereberélik, mikor melyiket írják előre és hátra, és persze a Malájoknál és sok Indiainál is teljesen más rendszerben van a névadás. 

A Maláj muszlim családoknál van az a szócska amit rengeteget láthatunk nevekben "bin", talán fel is sejlik "híres" bin akiről hallottunk már. De ha nem lássunk egy jó példát rá (Tun) Abdul Razak bin Hussein, Malajzia második miniszter elnökéét. Szóval ez a szócska annyit tesz, valakinek a fia. A névadás ugyanis úgy működik hogy lesz a keresztnév (1 és 2) bin (azaz a fia) és jön az apa keresztneve/keresztnevei (1 és 2 általában)!  Ha lánya akkor a binti szót használják.
Kövesd vissza a családfát, ha tudod! Az azért segít, hogy a keresztnévből kettőt adnak és ez a kettő megy tovább mindig. 

Ezt, az apa keresztneve megy a teljes névbe rendszert használják még nem muszlim őslakosok is, de itt már van családnév és hiányzik a "fia/lánya" szócska.

Egy szóval ahány nép annyiféle képen alakul a nevük, s írhatják a keresztnevet előre vagy hátra. Tényleg ember legyen a talpán aki meg tudja állapítani.

De ne maradjanak ki a rangok se!
Malajzia föderatív alkotmányos monarchia, akinek az élén a Maláj Király áll akit a malajzai szultánok közül választanak. Sok rangot a szultánok adnak ki, de a miniszter elnök rangját a Király adja. Malajzia mai miniszter elnöke Dato' Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak. 
Nevének elején Dato' Sri az uralkodó által adott legmagasabb állami cím, melyet az állam és a nemzet érdekéhez legtöbbet hozzátevő személy kap. 
Haji azaz már megtette az élete során a Mekkai zarándoklatot, mely minden muszlim kötelessége életében legalább egyszer.
Tun a legmagasabb rangú szövetségi cím, mintha nemesi cím lenne 

Most hogy jól megtanultuk és átlátjuk a rendszert, akkor a nélkül is, hogy tudnánk pontosan Malajzia törtélemét, tudni fogjuk, hogy Malajzia mai miniszter elnökének az apja éppen a fent említett második miniszter elnök volt.

Aki további malajzai rangokról szeretne tudni, hiszen élnek itt még bőven Datuk-ok, Dato-k annak figyelmébe ajánlom a wikipedia erre vonatkozó részét

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.