2014. szeptember 9., kedd

Mooncake (holdsüti) készítése

Ahogy egyre több malajziai év áll mögöttünk úgy leszünk egyre rutinosabbak az ünnepek eljövetelében, ünneplésében. A mid autumn fesztivált tartjuk javában, mely alkalommal megkóstolhatjuk a mooncake-t.
A boltban megvehetjük, s meg is tettük, meg is ettük minden évben, pl itt, de most ennél kicsit tovább merészkedtünk.

A mooncake-t nem lengi körül akkora hókuszpókusz mint a macaront, de kell hozzá bőven tapasztalat és gyakorlás, így jobbnak láttuk egyéni kísérletezgetés helyett elmenni egy tanfolyamra, ahol a számunkra különlegesebb alapanyagokat is jobban megismerhetjük.

A fesztivál szeptemberben van, de a mooncake már augusztustól kapható és a tanfolyamok is hozzá kizárólag augusztusban vannak. Ez egy olyan sütemény amit évente egyetlen egyszer készítenek el, sose máskor, így aki lemarad aki várhat egy teljes évet. Gyors kutakodás és kérdezősködés az ismerős sütős boltokban, s végül találtunk egy jó kis helyet ahol kitanultuk a csínját-bínját.

A hagyományos sütemény több mint egy évig is eláll hűtés és mélyhűtés nélkül is, mindenféle tartósítószer nélkül. Ez köszönhető a válogatott alapanyagoknak, így ha eltérünk a hagyományostól csökken az eltarthatósági idő is. A mooncake ma már megannyi ízben kapható, találunk még marcipánost vagy sajtos töltelékűt is, de az eredetieket kizárólag lótusz, vörösbab pasztával töltötték, s sós tojást tettek a közepébe.
Mi a hagyományt követve készítettük el a süteményeket, de a saját készítésű paszta helyett a boltban is megvásárolhatóval dolgoztunk.

A helyi boltokban egyébként minden hozzávaló és forma is megkapható, ezek között is bőven válogathatunk, hiszen minden formán más más karaktert találunk, s ha nem akarunk beruházni fából faragott formára akkor se kell üres kézzel távoznunk, hiszen ma már műanyagból is gyártanak megannyi félét. Egyébként a tanfolyamon is műanyag formákat használtunk (sajnos ilyet nem találtam még) amiből nem ki ütni kell a tésztát hanem egyszerűen kinyomni. A fába miután belenyomtuk a masszát ki kell ütni a belőle, s egyben egy rosszul sikerült ütéssel tönkre is tehetjük a művet, ezért használtunk mi is kinyomósat.

A tészta:
100 gramm liszt
2 evőkanál Golden Syrup (ez tulajdonképpen a mézhez hasonló állagú szirup, boltban beszerezhető, sajnos hogy miből is készül rejtve maradt számunkra)
30 gramm mogyoró olaj (az aromáját is ez adja így ne cseréljük másra főleg ne oliva olajra!)
1/2 teáskanál alkaline víz (teljesen új összetevő számunkra, de nem helyettesíthető mással)


Az összes hozzávalót összedolgozzuk egy kanállal majd kézzel, de nem túl sokáig mert akkor túl puha lesz, kezünktől túlmelegszik ..., meg közben kóstoljuk jó e az arány (pfff ezt nem egy két gyúrásból lehet megtanulni) majd fóliába csomagoljuk és szobahőmérsékleten pihentetjük addig míg elkészül a töltelék.

A töltelék:
A lótusz pasztát magunk is elkészíthetjük, ha egy éjszakán át a lótuszmagokat beáztatjuk, megtisztítjuk, áttörjük, vízzel elegyítjük, majd főzés közben cukrot és maltózt és mogyoró olajat keverünk hozzá. E helyett mi megvettük, s ehhez a kész pasztához kevertünk apróra vágott magokat, és szintén apróra vágott kandírozott gyömbért. Ez a gyömbéres keverék ízlett nekünk a legjobban mert a gyömbér semlegesítette az édességét a pasztának, a magok pedig kellemesek voltak benne.
Ezen kívül még használtunk pandan pasztát és készítettünk sok sok magos tölteléket is rengetegféle frissen pörkölt magból.


Az elkészítés
Miután a töltelék és a tészta is kész. A formát finoman megolajozzuk, hogy ne ragadjon bele véletlen se a massza. A töltelékkel kezdjük, ebből készítünk egy golyót (ha sós tojást is teszünk bele akkor a tojásra tesszük körbe a tölteléket). Az a töltelékrész adja tulajdonképpen a sütemény javát. E köré súlyban kb ugyan akkora tészta fészket készítünk a kezünkkel melyet finoman ráigazítunk és folyamatosan beborítjuk bele a tölteléket. A sütemény akkor finom, ha a tészta éppen csak egy vékony, de folytonos réteget képez a töltelék közé. Kinyújtani olyan vékonyra és úgy beborítani a tészta állaga  miatt lehetetlen.
Szóval ha megvan a réteges gombócunk picit hengeresre igazítjuk, hogy amikor a formába helyezzük ne karcoljuk le rögtön a tésztát az oldaláról. Belepréseljük, majd ha alaposan tömörítettük ki nyomjuk a formából vagy kiütjük.Sütés.
előmelegített kb. 170 fokos sütőben sütjük a süteményt 6 percig, majd kivesszük. Ekkor kicsit pihentetjük, várjuk hogy hűljön 5 percet. A várakozás közben egy tojást felverünk és a pihenő elteltével nagyon finoman, hogy a mintázatot ne sértsük fel és nem úsztassuk meg a tojásban megfestjük a sütemény tetejét. Visszatesszük a sütőbe és további 10 percig sütjük őket míg el nem érik a szép aranybarna színt.

A mooncake nem azonnal fogyasztható, várnunk kell 1-2 napot minimum, hogy a töltelék belül összeérjen.  

Ezt a másik receptet a neten találtam, alapjában ugyan az mint amit fent leírtam.
A formákba gyerekeknek szoktak zseléből vagy rizslisztből a tésztába szintén lótusz tölteléket téve nem sütős mooncake-t készíteni.

A tanfolyam megérte az árát, készítettünk fejenként 6 darab mooncake-et két méretben, egy jó társaságban voltunk, jó tanárral. Ha csak az alapanyagot nézzük ezekből nem lehet kis adagot venni azaz nagyobb beruházás lett volna otthon magunk nekiállni.

Nem állítom, hogy mooncaket fogok gyártani :) de jó volt kicsit belelátni, hogy is készül.

***

Érdemes követni minket Mindennapi Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.