2014. szeptember 16., kedd

Szabadnapok, ünnepnapok

"Malaysia day" van ma, mely ünnepet 2010 óta tartanak itt Malajziában, munkaszüneti nap.


 Malajzia egyik nevezetessége is lehetne a rengeteg ünnepnap. Erre az évre összesen 46 munkaszüneti nap jut. A dologban nehezítés, hogy nem mindenhol munkaszüneti nap az adott nap, azaz nem ennyi jár mindenkinek - ez államonként teljesen eltérő. Az ünnepnapok 2 részből tevődnek össze: állami és nemzeti ünnepekből.


Azaz ha mondjuk Kuala Lumpurban lakunk de Selangorban dolgozunk, akkor a Selangori munkaszüneti napok vonatkoznak ránk. Hogy még nehezebb legyen átlátni a naptárt, több államban péntek és szombat a hétvége és vasárnappal kezdődik a hét. Azonban ha az adott munkaszüneti nap pont a két pihenőnap (péntek vagy vasárnap) valamelyikére esne akkor jön a 'helyettesi ünnepnap' fogalma. Ez úgy működik, hogy a soron következő munkanapot is munkaszüneti nappá (pl. hétfő) nyilvánítják. Ha esetleg az már eleve munkaszüneti lenne, akkor pedig az azt követőt (pl. kedd). Szombat esetében ilyen nincs.

De még ez sincs kőbe vésve. A kormány vagy a helyi állami vezetők ezt módosíthatják, és például választások után ha a hatalmon levő part nyer az államban, extra szabadnapot szoktak adni. Ugyanígy fontosabb sporteseményekre is rá szoktak ígérni egy-egy nappal, ha győzne a csapat.

De akkor mégis hány szabadnappal számolhat egy malajziai?
A fenti eset miatt fix szám erre nincs. Egy Selangorban dolgozó például 6 Selangor állami, 11 nemzeti ünnepnappal kalkulálhat. Ez ennél lehet kevesebb ha az pont szombatra esik. Erre jön rá az éves 14 nap hivatalos szabadság és a helyiek által közkedvelten fel is használt 12-14 nap betegszabadság. (Ha mar úgyis fizeti a biztosító miért ne használnánk ki alapon.) Szóval egy ideális esetben ez az idei bruttó 260 munkanapból 45 napnyi szabadnapot jelenthet.

A valóság azért persze ennél jóval ridegebb. Nagyon sok munkahelyen egy heten 7 napot kell dolgozni. Nem ritka akar irodai munkánál sem hogy a 7-ből 6 nap az irodában tölt hivatalosan a dolgozó. Az is bevett gyakorlat ha a cég központja máshol van (pl. USA vagy Szingapúr) akkor a munkavállaló naptárát is a másik országhoz igazítja a cég.***


Érdemes követni minket Mindennapi Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.