2010. augusztus 23., hétfő

hogy ízlik?

Lássunk néhány ételt közelebbről is a ramadán-bazárból!
Murtabak, azaz leheletvékony tésztába currys zöldséges husos keverék töltve 
Ikan Bakar: BBQ hal a hátán két mély vágással ahova a csípős-édes fűszert töltenek be 
Kepak ayam: fűszeres csirkeszárnyak
Desszertek:
Kuih Talam: ragacsos rizsalapon pandan ízű "krém"

fent a zöld Onde Onde, majd jobbra lent Curry Puff és itt legelől vörösbabos gombóc
Pulut Inti: banán levélbe csomagolt rizs gúla tetején kókusszal
helyiek nagy kedvence a zselé több féle ízben
Tepung Pelita: pandan levélágyba töltött kókusztejes krém
Kiegészítés az ízekhez:
Murtabak: Maga a tészta annyira vékony és semleges ízű, hogy kisütés után, szinte nem is érezni, éppen csak azzal a funkcióval bír, hogy kordába tartsa a tölteléket. A zöldséges-husos keverék viszont annál ízletesebb a currytől, mentától. 

Hal: A hal olyan erős édes és egyben csípős keveréket kapott, hogy minden finom hal ízt elnyomott maga körül, sajnos. 

Csirkeszárnyak: semmi különös, annak aki szeretni leszopogatni a csontról a húst.
Megfigyelhető minden csikreételükön, hogy a csont az kell a húshoz, éppen ezért a csikreszárny kíváló választás a malájok számára. Azonban, hogy a csikre többi része se maradjon csont nélkül számunkra szokatlan módon bontják szét így minden részhez jár a cupákolható csont.

Kuih Talam: talán az egyik legfinomabb rizses sütijük. Az alsó rizses réteget rizslisztből és kókusztejből pici sóval készítik, míg a felső pandan réteg szintén kókusztejes rizsliszt ízesíve a pandannal (nem túl meghatározó ízű) és cukorral. Összességében finom, kellemes ízvilág.

Onde Onde: szintén pandanos ízesítésű (ettől a zöld szín) rizsmasszából készített, kókuszreszelékbe forgatott golyó, mely közepe egy kis pálmacukor szirup részt rejt magába. A rizs liszt egy különösen gluténos, ragadós fajtából van, amely azt eredményezi, hogy képes a szádban is úgy összeragadni, hogy nem tudsz tőle megszólalni 1-2  percig. Legalábbis addig nem, amig egy részt nem vagy képes a torkodon lejjebb terelni. Ez leszámítva nagyon finom és úgymond a magyar konyakos meggy maláj verziója lehet.

Curry Puff: olajban kisütött currys-zöldséges töltött párna.

Red bean golyó, minden amibe nálunk csoki lenne az itt a vörösbab mazzsa. Van aki szereti, van aki nem. Képesek olyan édesre elkészíteni, hogy teljesen megtévesztő. A színe a kész masszának sötét barna, tehát csokitöltelék helyett teljesen jól használható. Fánkokat sütiket töltenek meg vele. Itt a szezámmaggal borított fánk tésztájú golyó tölteléke. 

Pulut Inti: kellemes kókuszos ízű rizssüti kókuszos ízzel.

Zselék: több ízben, bár ebből egyetlent a kávésat sikerült csak felismerni. A zselé itt nem az általunk megszokott állati csontból, hanem tengeri moszatból készül. A boltban úgy néz ki mint egy csomag vastagabb műanyag zsineg, felirat szerint Agar Agar, na ebből készül kókusztej, cukor és esetleg gyümölcs hozzáadásával  a malájok által nagyon kedvelt zselé. Ez nekünk negyed annyira se ízlett. 

Tempung Pelita: kókusztejes krém ami picit édes picit sós, jellemző teljesen ez az ízpárosítás, csak számunkra szokatlan.

Aki van olyan vállalkozó kedvű és valamelyik ételt szívesen elkészítené, vagy böngészne a hozzávalók között annak ajánlom ezt a Malaysianfood.net oldalt tanulmányozni. 
Jóétvágyat kívánok!

1 megjegyzés:

orsolya vanessza kiss írta...

Szia! :)

Köszönjük a részletes leírást.. olyna jó olvasnimindig soraidat...

A magyar zselé csontból készül??? ettől teljesen kiakadtam.. nem is tudtam..

érdekes.

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.