Murtabak, azaz leheletvékony tésztába currys zöldséges husos keverék töltve |
Ikan Bakar: BBQ hal a hátán két mély vágással ahova a csípős-édes fűszert töltenek be |
Kepak ayam: fűszeres csirkeszárnyak |
Kuih Talam: ragacsos rizsalapon pandan ízű "krém" |
fent a zöld Onde Onde, majd jobbra lent Curry Puff és itt legelől vörösbabos gombóc |
Pulut Inti: banán levélbe csomagolt rizs gúla tetején kókusszal |
helyiek nagy kedvence a zselé több féle ízben |
Tepung Pelita: pandan levélágyba töltött kókusztejes krém |
Kiegészítés az ízekhez:
Murtabak: Maga a tészta annyira vékony és semleges ízű, hogy kisütés után, szinte nem is érezni, éppen csak azzal a funkcióval bír, hogy kordába tartsa a tölteléket. A zöldséges-husos keverék viszont annál ízletesebb a currytől, mentától.
Hal: A hal olyan erős édes és egyben csípős keveréket kapott, hogy minden finom hal ízt elnyomott maga körül, sajnos.
Csirkeszárnyak: semmi különös, annak aki szeretni leszopogatni a csontról a húst.
Megfigyelhető minden csikreételükön, hogy a csont az kell a húshoz, éppen ezért a csikreszárny kíváló választás a malájok számára. Azonban, hogy a csikre többi része se maradjon csont nélkül számunkra szokatlan módon bontják szét így minden részhez jár a cupákolható csont.
Kuih Talam: talán az egyik legfinomabb rizses sütijük. Az alsó rizses réteget rizslisztből és kókusztejből pici sóval készítik, míg a felső pandan réteg szintén kókusztejes rizsliszt ízesíve a pandannal (nem túl meghatározó ízű) és cukorral. Összességében finom, kellemes ízvilág.
Onde Onde: szintén pandanos ízesítésű (ettől a zöld szín) rizsmasszából készített, kókuszreszelékbe forgatott golyó, mely közepe egy kis pálmacukor szirup részt rejt magába. A rizs liszt egy különösen gluténos, ragadós fajtából van, amely azt eredményezi, hogy képes a szádban is úgy összeragadni, hogy nem tudsz tőle megszólalni 1-2 percig. Legalábbis addig nem, amig egy részt nem vagy képes a torkodon lejjebb terelni. Ez leszámítva nagyon finom és úgymond a magyar konyakos meggy maláj verziója lehet.
Curry Puff: olajban kisütött currys-zöldséges töltött párna.
Red bean golyó, minden amibe nálunk csoki lenne az itt a vörösbab mazzsa. Van aki szereti, van aki nem. Képesek olyan édesre elkészíteni, hogy teljesen megtévesztő. A színe a kész masszának sötét barna, tehát csokitöltelék helyett teljesen jól használható. Fánkokat sütiket töltenek meg vele. Itt a szezámmaggal borított fánk tésztájú golyó tölteléke.
Pulut Inti: kellemes kókuszos ízű rizssüti kókuszos ízzel.
Zselék: több ízben, bár ebből egyetlent a kávésat sikerült csak felismerni. A zselé itt nem az általunk megszokott állati csontból, hanem tengeri moszatból készül. A boltban úgy néz ki mint egy csomag vastagabb műanyag zsineg, felirat szerint Agar Agar, na ebből készül kókusztej, cukor és esetleg gyümölcs hozzáadásával a malájok által nagyon kedvelt zselé. Ez nekünk negyed annyira se ízlett.
Tempung Pelita: kókusztejes krém ami picit édes picit sós, jellemző teljesen ez az ízpárosítás, csak számunkra szokatlan.
Aki van olyan vállalkozó kedvű és valamelyik ételt szívesen elkészítené, vagy böngészne a hozzávalók között annak ajánlom ezt a Malaysianfood.net oldalt tanulmányozni.
Jóétvágyat kívánok!
1 megjegyzés:
Szia! :)
Köszönjük a részletes leírást.. olyna jó olvasnimindig soraidat...
A magyar zselé csontból készül??? ettől teljesen kiakadtam.. nem is tudtam..
érdekes.
Megjegyzés küldése