2010. augusztus 24., kedd

szomjunkra

Tudom mindenki unja már, hogy a csapból is étel folyik a blogon és nem víz, így egy kicsit (bár nem ígérem meg, hogy sokáig) szünet lesz étel téren.

Le is öblítem gyorsan ez a sok finom ennivalót egy pohár vízzel!

A csap víze egyébként Malajziában nem ajánlott ivásra (Lonely planet pontos utasítása keményebb, mely szerint "never drink tap water"), így további tisztításra szorul amire szép számmal minden boltban különféle víztisztító berendezéseket árulnak. Ez felveti azt a kérdést, bennem, mert mekkora lehet egy egy ilyen kisebb-nagyobb több szűrőt használó berendezésnek a hatásfoka, ha ezen a vizet átfolyatva már tökéletesen iható is lesz az. Kicsit Budapest hangulatom van tőle, ahol szintén nem ajánlott a sima csapvizet fogyasztani, s mondják igyunk inkább helyette ásványvizet, szereljünk be vízszűrőt, vagy forraljuk fel.

Vízszűrőben nincs és nem is volt tapasztalatom, van aki meg van győződve róla, van aki nem. Az ázsiai lakosság azonban rettenetesen egészségmániás, s ha nekik valaki azt mondja a tisztított víz egészséges, akkor az úgy is van, és már mennek is megvenni a készüléket.

Nos nálunk vízszűrő nincs, boltba jártunk 1 hétig a vízért amit lehet 1; 1,5; 5; 10 és 20 literes kiszerelésben is vásárolni. Ára az 5 literesnek 5,5 Rm. Meglátva ezt kedves gazdánk (a tulaj) fejéhez kapott, hogy ez "iszonyatosan drága!" (nem említettem még a kínaiak takarékosságát és spórolás mániáját) és rögtön fel is ajánlotta, hogy majd ő ad nekünk tisztított vizet. Eleinte húzódoztunk ellene, ugyan vízért járni a szomszédba, meg állandóan kuncsorogni. Aztán gyorsan számoltunk: hárman egy hónap alatt megiszunk legalább 150 RM vizet. Ezt lehetne másra is költeni, főleg, ha már ilyen kedvesen felajánlotta, és végül is csak irány kérdése hogy a boltból cipeljük fel a vizet vagy tőle a szomszédból. Belementünk, s havi 20 RMért megalkudtunk a vízre.

Milyen a víz íze? Semmi különös. Nincs illata se különösebb íze (nem olyan mint a csongrádi szagos víz) színe is teljesen átlagos, talán csak annyi a különlegessége hogy nem olyan hideg. Ez egyedül akkor okozott kisebb pánikot mikor megégettem a kezem és bedugtam a víz alá, hm hatás semmi :( jöhetett a hűtőből a jég. Az az előnye viszont megvan a csapból folyó langyos víznek, hogy kiválóan lehet benne mosogatni, vagy akár  melegítés nélkül fürdeni (persze ezt csak zuhany alatt nem kádban!).

Ha ízekre vágyunk menjünk a boltba. Szépen megtaláljuk a nagyobb márkák szokásos ízeit pirosban és piros-kékben egyaránt, lesz néhány hiányzó elem mint pl a fanta, de hiányzik a nagy kiszerelésű (1-1,5 literes vagy nagyobb) sima buborékos ásvány víz is. Van viszont néhány ismeretlen íz amit vagy kipróbálhatunk és találunk traubi ízt vagy tuttifruttis fagyi ízt mást vagy nem. (brrr szörnyű ez az utóbbi! színtelen mint az ásványvíz így elég megtévesztő, nem árt elolvasni a címkét!)

Ha kísérletezős kedvünkben vagyunk akkor ott vannak az utcai árusok is, rengetegféle gyümölcslével a guavától a görögdinnyén a limoig mindenféle furcsaság van. Mellényúlás esélyes, de az ára alacsony így nincs nagy veszteség. Ráadásul az árusok között is van eltérés így lehet hogy az egyiknél éppen ízlett a guava a másiknál meg ki nem állhatod. Vannak még érdekes tartalmas italok benne mindenféle zöld csíkokkal, ezt ránézésre biztos elkerülöd, pedig az íze finom. Csak tudnám mi van benne!?
Jó kérdés, hogy milyen vízből készült tisztítottból vagy simából és ha jeget kapunk az italunkba az milyenből?!

Kihagyhatatlan ha már mindent megkóstoltunk és megittunk, hogy ne említsem meg a folyékony gyógyszert is. Itt most lehetne gondolni a pálinka fertőtlenítő hatására, vagy az Unicumra, de hej' muszlim ország, alkohol nélkül éljük túl a gyomorrontást is. Szóval ha sikerülne elcsapni a gyomrunkat, igyunk egy kis 100plus izotóniás italt. Tele vitaminnal és ásványi anyagokkal segít helyrehozni a gyomrunk, vagy ha megerőltetjük magunkat, sportolunk helyreállítja vízháztartásunk, de azért vegyünk is be valami gyógyszert!

4 megjegyzés:

SharkV8 írta...

Az utcai árusok forralt vizet használnak. A jég szintén forralt vízből van. A jeget zsákokban szállítják a helyszínre, soha nem helyi készítésű. Sok esetben lehet érezni, hogy az ital, pl. a limonádé az első percben forró, pedig jég van benne. Ennek oka, hogy a vizet a folyamatosan tűzön lévő kannából, forralt vízből töltik hozzá. A jég pár másodperc alat lehűti és így kellemes.

Javaslom még a víz automatákat. Ezek a helyi kisboltok előtt szoktak állni. 20 sen 1 liter tisztított víz, azaz egy 5 literes flakon 1 RM. Viszed az üres flakonod és abba tölti a tisztított vizet.

A forralás a legjobb. Mi úgy isszuk és semmi bajunk a csapvízzel, pedig mondhatni érzékeny gyomrú a család. Sőt, mostanában több vendégünk is volt hosszabb ideig otthonról, ők is ezt itták. Soha semmi gond. Felforralom, kicsit hül, mehet a flakonba és a hűtöbe.

Volt víztisztítónk, de abban bizonyos időnként kell szűrőt cserélni, senki nem tudja, milyen elven kell kiszámolni, mikor. Így egy idő után azt is felforraltam. Végül kihagytuk a szűrőt.

20 RM is nagy pénz :-)

BCili írta...

Örülök, hogy írtál, jó lenne ha nálad lehetne kommentelni!

A 20 Ringit mi alkudtuk ki, ő ingyen adta volna, de mégse jó egy kínainak tartozni :) Szűrni visztont nálunk nem árt, mert nem tudhatom mi van a vezetékben, amit a szűrő kiszűr, s az apró gyerek is ezt issza.

Az általad említett vízautomatát még nem láttam, de majd nyitott szemmel járok :) ha kiszámolom hogy napi 5 liter iszunk meg 1 Ringiért az már úgy 30 lenne, így maradunk a kínai család nyakán vízügyileg :)

SharkV8 írta...

Az a módszer legjobb, amiben megbíztok :-)

http://indafoto.hu/szanto/image/4957919-0c07d4f6/196307
http://indafoto.hu/szanto/image/4957923-6e8d17e4/196307
http://indafoto.hu/szanto/image/4957915-28b86358/196307

Én csak a forralásban hiszek.

4x4 Magazine írta...

Kuala Lumpurban iható a csapvíz, bár lehet, hogy kisgyermekkel tényleg nem érdemes kísérletezni. Egy barátom évekig itta. Én elvből nem iszom sima vizet (palackosat sem), de szerencsére a Spritzernek van szénsavas vize is, zöld palackban, 1 literes kiszerelésben, igaz, nem a legolcsóbb. De a legjobb tényleg a 100Plus, abból naponta lecsúszik vagy két liternyi. No meg a maláj jeges tea :)

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.