2010. augusztus 11., szerda

Utazás - Singapore 2

A singopore-i út leírásának folytatása ez. Megkaptam a reklamációt, hogy olvastátok volna még tovább,  de annyi minden látnivaló van azon az egyetlen kb Margitszigetnyi területen, hogy soknak tűnt egy napra. Éppen ezért aludtunk egyet előtte :)

Ha pedig alvás, akkor pár szóban említést teszek a singapore-i szállásokról. Drágák. Ezzel el is lehetne intézni. Néhány visszajelzésben olvasható, hogy a szoba nagyon kicsi volt egy bőrönd se fért be, vagy zajos volt, vagy nagy a szoba, viszonylag kedvező árú, de utcalányokkal teli piroslámpás környéken van a hotel, esetleg a légkondi leállíthatatlan és éppen a párnára vagy a fejre csepeg. :(

Azt tudtuk, hova nem, piroslámoás kizárva, s valljuk meg az egy éjszakára 20-30000 Ft-tól induló szobaár (kivéve piros lámpásban) nem éppen pénztárca barát, ezért ezeket is ki zártuk. Azt viszont tudtuk, hogy a Little India nevű kerület kellemes és árban is "eléhetőbb". De nem tudom azt mondani, hogy sokkal olcsóbbat találtunk, mert az átlagár 100 SGD, azaz 16000 Ft, ezt csak max a közös nagy termekben való (dorm) ágyakkal lehet lejebb vinni, ami hátizsákos turistáknak, s annak aki ezt bírja jó, de ennél kicsit finnyásabbak voltunk régen, s most a gyerek eleve kizáró tényező. Hohó, gyerek, volt ahova nem is lehetett volna vele szállást foglalni, mert eleve nem lehet a szálló vendége. Azért nem keseredtünk teljesen el, de nem kaptuk a nyakunkba a világot szállás nélkül, hanem előre foglaltunk.

Hotel 81 Dickson-ra esett a választás, ami egy hotellánc legújabb tagja. Volt néhány "olyan pici a szoba, hogy egy bőrönd se fér be" típusú visszajelzés, de belevágtunk, mondván annyira nem lehet kicsi. Nem is volt. Szép, új, nem túl nagy, de elférhető modern szobát kaptunk, csendes utcában, tiszta környéken. Itt aludtuk ki az első nap és az utazás fáradalmait és vehettük nyakunkba újra a várost. Irány Sentosa szigete, irány Ázsia legkedveltebb játszótere!
singapore-i metró
A sziget folyamatos építés, fejlesztés alatt áll, ezért valószínű sok sok évig lesz még mindig valami új, ami várni fog ránk. Az elérésére a metrót ajánlom (HarbourFront MRT megálló), s innen lehet menni busszal vagy közvetlen magasvasúttal s ha kész lesz a felújjítás akkor ismét lehet majd Cablecarral is. A buszon kívül bármelyik választás sokkal izgalasabb.
magasvasút vs cablecar
A sziget bejárható gyalog is, de akár a belső kisvonatszerű alkalmatosság, akár a busz, de még a Sentosa magasvasút is sokat segíthet nekünk. A programlehetőségek száma nagy sok, ezért nem tudok részletesen mindent bemutatni, sőt biztos ki is marad jópár érdekesség, de aki a szigetre szeretne látogatni az keresse fel a Sentosa weboldalát, vagy fogjon a Sentosa állomáson egy ingyenes térképet és böngéssze végig.

Lehetőségek:
Vadregényes, őslény és sárkánycsontokkal kirakott úton sétálhatunk, majd egészen a partig csúszhatunk a kalandparkkal, ahol szépen el lehet gondolkodni, hogy a kivessük magunkat a fehér homokos tengerpartra, pirulni, vagy ha már egyszer itt vagyunk nézzük meg a vízalatti világot az Underwater World Sinagpore parkban. Nem érdemes kihagyni,  menni kell és simogathatunk már az előtérben teknőst és ráját, majd láthatunk az tengeri élőlényeket, sokat sokat! A külső medencébe pedig rószaszín delfinek mutatványoznak. Rózsaszín! Világosan él bennem a négy évvel ezelőtti kép amikor még egy másik nyílt öbölben voltak ezek a delfinek, tűzött a nap, alig álltam a lábamon és azon gondolkodtam a delfineket nézve, hogy hogyan festették be őket rózsaszínre. Azt hiszem megsüthetett a nap, s észbe zártam hogy kalapot vigyünk legközelebb :)

Most a part csakis a strandolóké, a fürdőzőké, a strandröplabásoké. Gyönyörűen kiépített tiszta zuhanyzókkal és öltözőkkel, csomagmegőrzővel, éttermekkel és büfékkel, s ha véletlen nem hoztál volna magaddal fürdőruhát a parti boltban gyorsan beszerezhetsz egyet. Szóval jó kis tengerparti srtand ez.
Ráadásul több nagyobb öblöt alakítottak ki, így aki kicsit csendesebb helyre vágyik választhat abból is. A nem csendesebb Palawan Beachről egy kötélhídon át az ázsai kontinens legdélebbi pontjára jutunk. Azért egyáltalán nem biztos hogy ez a legdélebbi, vagy ez a kontinens legdélebbib része, tudván Singapore is egy sziget amit egy majd' 1 kilométer széles szoros  választ el Malajziától, de legyen.

A látnivalók között van még oroszlános körút amit most se láthatunk, mert vagy már megint vagy még mindig felújjítják, de nem kell aggódni van helyette hatalmas torony ami évről-évre más sörmárka nevét viseli, s most éppen a Tiger a szponzor. Fentről körbenéztetünk a szigeten, láthatujuk a közeli hajókat, kikötőt, s a távolabbi olajfinomítókat. Választhatunk ott is hogy merre menjnk tovább.
Lehet pillangóparkba menni, segway-t próbálni, libegőzni, gocarttal leszáguldani a dombról, 4D-s moziba menni, hullámlovagolni, golfozni vagy meg is szállhat itt. De akinek mind ez nem elég ... menjen el az UNIVERSAL stúdióba és még egy napnyi program várja.

Bevallom nem tudom mennyi idő kellene az egész sziget és az összes létesítmény kipróbálására, de saccra legalább 3 nap. A másfél éves viszont leginkább a vizet értékelte, nem is a tengert. Kiépített pancsolótavak várták időszakosan fel fel törő vízzel. Megúnhatatlan volt számára mint a parti homokozás.
Ez Sentosa egy hatalmas kaladsziget, ami élvezetes a gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

Ami viszont kimaradt nem ettünk még sehol semmit (na jó ettünk, de itt a blogon még nem). Ez a nehezebbik kérdés. Az árak csillagászatiak, ha meg nem találjuk a megfelelő helyet. Ez eddig mindig az utolsó pillanatban sikerült, a továbbindulás előtt, szó szerint néhány órával. A nyugati ételek nagyon drágák (helyi, maláj és thai viszontlathoz képest még inkább), az indiai méreg erős nem nekünk való, és drága, a kínai "csak" 2,5 szer annyi mintha Malajziában ennénk kínait, de jó helyen kapisgáunk. A Little Indiától nem messze, át a Silom centerhez (itt lehet venni az olcsó fényképezőgépeket, tartozékokat, laptopokat és sorolhatnám) és ott mögött már hamarosan megláthatjuk a kínai teplomot és a piacot. Itt van elfogadható áru étel és ital egyarát és az európai írlésnek is megfelelő.

Singapore-tól való búcsúzás képpen pedig még néhány kép a városról. A városról ami nagyon tökéletes,  nagyon tökéletesen szabályzott... mégis jó ide utazni!

2 megjegyzés:

orsolya vanessza kiss írta...

Háttt. Hol vagyunk mi ettől.. most komolyan!

Már Ásziában is ilyen szép gondozott minden.. ez a strand... a minap balatonon jártunk... és égbekiáltó a különbség!!!

és akkor ez a "vonat"... az épületek... nagyon szép, érdekes! :)

Egyébként meddig maradtok kinn? Pár évre? örökre?? mi a terv? :)

Aledi írta...

Hú, még olvasni is élmény! De megértem Lilit, azt hiszem én magam is a strandnak örülnék a legjobban :) Amit biztosan kihagynék, az a Cablecar, brrr...

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.