2010. október 5., kedd

játszótér

Nem, nem tudom, hogy a teljes Maláj, vagy akár csak Kuala Lumpur területén hogy vannak a játszóterek, nem végeztem kimerítő felderítő túrát de annyi biztos játszóterek vannak!

A környékünk egy kertvárosi rész, igen külváros, ahol a "kertes" helyiek inkább teraszos házak közé beékelődik néhány kondomínium (lakópark féle). A teraszos házak azok ahol éppen akkora csak a kert, hogy a család egy esetleg két autója beállva a kerítésen belülre elvegye az összes szabad teret. A jobb helyzetű sarokházak az egyedüli kivételek a zsebkendőnyi telekkel való rendelkezés alól.

Szóval a környék ilyen. A lakóparkok mindegyik rendelkezik a mindenféle felnőtt szórakozáson kívül (úszómedence, tenisz-, tollas-, fallabda páya és miegymás) gyerek szórakozási lehetőséggel azaz játszótérrel. Nem meglepetés ez és semmi különös nincs benne. Bár az jól esik, hogy a játszótér teljes területe le van burkolva gumi szőnyeggel. Hinta van, de bébi-hinta inkább csak a nagyobb helyeken, a hinta puha fenéklapja azonban szépen körbeöleli a már kapaszkodni tudó gyereket így kb. 1,5 éves kortól simán lehet benne hintáztatni. Mászóka is van, azaz inkább mászó vár és arról megannyi csúszda. Lehet egyenes, íves, dupla, zárt ilyen formaválasztékkal csak valami csúszdaparkban lehetne találkozni, de itt ez nem kunszt. Vannak rugós játékok is, na meg a rugós libikóka, de egy dolog nincs bármerre jártunk is homokozó. Az bizony teljesen hiánycikk errefelé. Szóval játszótér van bent, de van kint is. Ami számomra kellemes meglepetés, hogy maximum 500 méter gyaloglással elérem a következő játszóteret a külső, kertes házas részen is, ahol a játszótér felszereltsége a bentihez teljesen hasonló.

De van játszótér a bevásárló központban is. Milyen jó is míg anyu bevásárol (vagy apu), mert ugye ő tudja mit kéne főzni, fent a gyerek eljátszik a csúszdák között vagy az egyébként pénzt nyelő mozgó zenélő állatkák egyikén. Miért van itt ez ingyen? A kérdés inkább költői. Jó hogy van és élvezzük.
Sőt vannak nagy, nagyon nagy játszóterek! Ahogy utazunk az LRT-n sorra látjuk a nagy plázák mellett a nagy játszó és pihenő tereket. Az egyik vagy talán a legnagyobb éppen a belváros szívében található -ott ahonnan az első képet is készítettem anno érkezésünkkor- a Petronas tornyok lábánál. De ez a park tényleg kitesz magáért a szabad medencéjével együtt, szóval nem az átlagos.
ez egy átlagos nagyobb park, nem a mai darab már
Az átlagos játszótér átlagos felszereltségű és általában minden működik is rajta. Történt egy nap, hogy a szép átlagos játszóterünk egyik csúszdájának végét valaki összetörte. Egy lyukat ütött az aljára. Az, hogy ezt az esővíz lecsorgásának megkönnyítésére vagy egyszerű vandalizmusból követte el nem derült ki soha. Csak ott állt a csúszda egy lukkal az alján. A menedzsment látva a kárt rögtön le is szalagozta a csúszda tetejét, hogy azt senki ne használja, úgy is ott van helyette még két csúszda. Eltelt egy, majd két hét, s a csúszda még mindig lukasan állt, s már elkezdtem sajnálni na ez tönkrement, sose lesz megjavítva. Majd egyik nap körbekerítették a csúszdás várat és elkezdték szétszedni. Szépen lekaparták a fém korlátokról, kapaszkodókról a festéket és átfestették, majd jöhetett az új csúszdavég is és minden visszakerült a helyére. Lett nagy öröm és birtokba is vette mindenki a felújított teret. Lehetne így mindenhol.

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.