2013. március 9., szombat

esküvő, házasság

Pár hónapja éppen a játszótéren lézengtünk és beszélgettünk mikor az egyik Pakisztánból származó anyuka megkérdezte az óvónőt, hogy mikor megy férjhez? Az óvónő válasza, hogy talán jövőre. Mire jött a kérdés, hogy és már van választott? Van, mosolygott az óvónő. És a szülei választották? kérdezte a pakisztáni anyuka. Nem, nem felelt az óvónő.
Nekem felettébb érdekes a szülők által elrendezett házasság ami Európában manapság elképzelhetetlen, de itt Ázsiában ma is működik. Guba a gubához, suba a subához elven működik a nem elrendezett házasság is. Kínai a kínaihoz, természetesen megfelelő vallásúhoz, a maláj a malájhoz és az indiai az indiaihoz.

K kollégája éppen januárban utazott haza Indiába és szólt a szülőknek, hogy jövőre szeretne megházasodni, keressenek neki megfelelő asszonyt. Valóban így megy. A szülő kiválasztja, az anyagiakat elrendezi ... nos mondanom se kell a fiús család visz mindent. Az összeboronálás előtt van némi próba időszak, amíg összeszoknak és működik (lássuk csak a jót ...). Az itt élő indiai ismerősök mindegyike ilyen elrendezett házasságban él boldogan. Persze biztos van boldogtalan házasság is, de hát a saját választásunk is lehet rossz, nem véletlen a megannyi válás :(
Nagyon megörültem, mikor nem sokkal a játszótéri beszélgetés után meghívót kaptunk egy indiai esküvőre, mely éppen a múlt hét végére volt esedékes.

A meghívó alapján két részre osztott esküvő első része a szertartás, második része a vacsora. Két különböző napon, különböző városban. Minket a szertartás érdekelt, mely 7-9 ig volt hirdetve egy közeli  iskolába. A meghívott vendégek száma 700 Fő, ami egy indiai esküvőnél nem is olyan sok, főként, hogy minél több a meghívott annál több az áldás a frigyre.


Mikor megérkeztünk a násznéppel találkoztunk, a vőlegény családja ült kint a "kapuban" üdvözölt mindenkit és illatos vízzel szórtak be miközben áthaladtunk a csillogó alagúton, mely közbe fehér drapériával bélelt, benne a fém szerkezetet zöld növénnyel tekerték körbe, melyet lelógó fehér orchideák és üvegkristályok díszítettek, mesés volt!


 
A szertartás elejére érkeztünk, 7 re, így elég üres volt még a terem, de folyamatosan töltődött fel és végül 3/4 8 ra mondhatni megtelt. Addig egy férfi kántált miközben dob és duda szólt. A rokonság pedig ki be járt a terembe és fel-le a színpadon ahol a szertartás zajlott.


  

A szertartás hosszan zajlott s sajnos indiai "tolmácsom" nem volt aki elmagyarázza mikor mi történik, így csak a hangulatát tudom átadni néhány rövid videóval.

Itt a videó lesz hamarosan! csak nem engedi a rendszer :(

Egy röpke vacsora is az estéhez tartozott finom vegetáriánus és némi hús tartalmú de igen csípős ételek kerültek felszolgálásra hozzá piros színű üdítőt (syrapot) ittunk, majd némi puding szerű desszert jött ami négyünk közül csak egynek ízlett.

A ifjú pár megköszönte a jelenlétet és utána megkezdődött a vendégek felsorakozása a jókívánságok és borítékok átadására és egy egy közös fotó készítésére.


A hangulat és a látvány magával ragadó volt. minden vendég némi virágcsokorral a kezében tért haza mert a színpadig vezető utat végig övező rózsa és orchidea halmokat a vendégek a távozás során megbontották és szedtek magunknak belőlük kedvük szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.