2013. március 21., csütörtök

Születésnapok

Jönnek a születésnapok, a névnapok, ünneplünk mint otthon tennénk és ünneplünk másokkal ahogy ők szokták.
Mivel a condominium nagy közös terét ki lehet bérelni különböző események, mint például a születésnap megrendezésére elég gyakran látunk, gyerek zsúrt. A nyitott tér feldíszítve, a műanyag asztalok, székek szép ruhába öltözve várják az ünnepeltet. Az étel leginkább svédasztal jellegű ahova minden meghívott hoz valamit, de persze ha nagy a társaság akkor berendelik a sokfélét ők is inkább.
A kínaiaknál ilyenkor előkerül a kosár egyszínű piros tojásokkal -mint nálunk húsvétkor. Persze mint minden kínai hagyományban ez is valaminek a jelképe, mégpedig a boldogságé, a termékenységé a jószerencséé. 
A malájok ünneplésében hosszú ima előzi meg a gyertyagyújtást és az indiaikhoz hasonlóan a tortából kézzel etetik az ünnepeltet, majd az ünnepelt eteti tovább a vendégeket. Persze a kínai és a magyar egyből villáért kiált, főként, hogy a helyi torták rendkívül könnyűek. Alap, hogy szinte minden amit sütnek sütemény szivacsszerű, azaz nagyon könnyű - sajnos ez alól a kenyerük sem kivétel. A töltelék sem vajas cukros, inkább habos így akár egy fél tortát is simán be lehet vágni :) Áruk kb 35-60 RM között mozog, de persze vannak drágább amerikai torták is, répatorta, sajtkrémtorta, vagy éppen nagyon maláj ízvilágú durián vagy sárkánygyümölcs torta ezek inkább már 90-100 RM körüliek. De lehet sütni is magunknak, amit a helyiek 99% egyáltalán nem tud.
Miután felfaltuk a tortát borítékban némi pénzt csúsztatunk az ünnepelt kezébe, persze ha az már nagykorú, ha gyerek akkor a szülők kezébe, de itt azért játék is nyugodtan jöhetett.  

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.