2013. március 25., hétfő

A Föld órája

Malajzia is részt vett a Föld órája elnevezésű eseményen, mellyel a szervezők a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére szeretnék felhívni a figyelmet.
Rengeteg központi helyen és plázában szerveztek erre a napra rendezvényt és oltották le a (nem feltétlen szükséges) lámpákat egy órára, s így sötétült (majdnem) el a KLCC Suria is Malajzia egyik legnevezetesebb épülete.
Forrás: Internet

Nos azt kell mondjam, szép a kezdeményezés és örülök, hogy csatlakozott hozzá Malajzia is, de ez az az ország ami százszorta jobban kihasználhatná a természet adta előnyeit, mint teszi. Az állandó napsütés lehetővé tenné, hogy napelemmel lássák el a házak, a garázsok, a buszok tetejét.

Itt Malajziában az energia egyik legnagyobb fogyasztója a hűtést szolgáló légkondíciónál berendezések működtetése. Csak a saját házunk táján körbenézve vajmi keveset használnak napenergiát. A mi több mint  600 lakásos condominiumunkban az összes napkollektort egy kb 1 négyzetméteres elem jelenti meg a medence melletti zuhanyzó vizét melegíti fel, holott csak a mi lakásunkban 5 légkondi van! Tisztában vagyok azzal, hogy az elektromos áram tárolása napenergiából jóval nehezebb mint a pl víz felmelegítésére használni, de itt nem is kellene tárolni, követlen, azonnali lehetne a felhasználás.

Aztán ott a megannyi víz ami naponta ömlik le és folyik el a csatornákban... s ha egyszer sikerülne a villámok elektromos energiáját felfogniuk ... nem csak az olajban lennének királyok. S ez még mondhatni csak a zöld energia, mi lenne, ha még a környezettudatos csomagolásra (itt pl csak szombatonként nem adnak zacskót a bevásárláshoz) vagy a szelektív hulladékgyűjtésre is gondolnának (valami elvétve van belőle, de nincs az emberek fejében). De van ezzel még így jó pár ország.

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.