2013. április 27., szombat

Shopping mall

Hirtelen felindulásból rákerestem, hogy mennyi pláza van itt a környékünkön.
Nos, több oldalnyi listát találtam ami nem csak KL, de egész Malajzia bevásárló központjait tartalmazza, ahol van ott linkkel együtt:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_shopping_malls_in_Malaysia#Kuala_Lumpur

2013. április 22., hétfő

Tömegközlekedés Kuala Lumpurban

Közlekedjünk tovább a fővárosban és agglomerációjában.
Az elmúlt 2-3 évben folyamatos fejlődés alatt a tömegközlekedés. Itt nem csak azt kell érteni, hogy bővítik a vonalakat, hanem, hogy a színvonalát is javítják.

Touch and Go - kártyás rendszert vezettek be amivel nem csak a tömegközlekedési díjat tudod kifizetni, hanem számos helyen vásárolhatsz vele. A kártyát minden nagyobb állomáson meg lehet  venni 10 RM-ért. Ez után feltöltheted bármilyen összeggel, akár 10, 20, 30 ... ringgittel vagy vásárolhatsz rá havi, 30 napos bérletet 150 RMért. Egy LRT út 80 sentől (0,8 RM) kezdődik, a busz út 1 ringgittől.
Ami jó a kártyában, hogy nem névre szól, így ha nem utazik mindenki egyszerre, akkor a bérletet többen is tudják használni

A kártya meggyorsítja a fizetést és megkönnyíti a turista de a helyi dolgát is. Korábban a buszokhoz hosszú hosszú sorok álltak, hiszen csak az első ajtónál lehetett felszállni, ott meg kellett mondani meddig szeretnél menni (ez a legnagyobb kihívás, hiszen azt se lehetett tudni merre megy pontosan a busz) és fizetni. A sofőr jegyet nyomtatott, amit meg kellett várni, hiszen bár mikor jöhet az ellenőr és akkor téged és őt is megbüntetnek. A vezető így folyamatosan ütötte a gépet és nyomtatott, akinek nem tudta idejében átadni ahhoz hátra ment a buszban ... idő, idő, idő. Ráadásul csak pontos összeggel volt érdemes felszállni, mert a pénz egyből egy dobozba került, annyi amennyi, visszaadni belőle nem volt lehetséges. Nos ez a kártyával felgyorsult. Nincs szükség nyomtatásra ha a T&Goval utazunk, az ajtónál felszálláskor le kell húzni (ez eleinte csak sokadjára sikerült) ekkor a rendszer levonta a maximális viteldíjat erre a vonalra (általában 3 RM), majd az utazás végén a hátsó ajtónál  ismét lehúzni amikor vissza teszi a maradékot, annak megfelelően hogy meddig használtad a járatot (ha csak néhány megállót mentél azaz 1 RM távolságnyit akkor visszakerül a maradék 2 RM). Aki elfelejti újra lehúzni a kártyát annak a maximális viteldíj marad levonva. (Megjegyzés: a rendszernek mindegy hogy a busz elején vagy hátulján érvényesítjük a kártyát lényeg, hogy az utazás elején és végén is megtegyük)
Persze aki nem utazik sokat így annak megmaradt a készpénzes megoldás a buszon és az LRT-n is (itt jegyet előre kell váltani az automatánál)


Buszok
A korábbi buszparkot folyamatosan korszerűsítik és cserélik le. Szép, új, alacsony padlós típusra. Sajnos még ezekre is a babakocsival való felszállás az első ajtónál mindig lehetetlen, de mintha a vezetők is kaptak volna némi képzést, mert most már hajlandóak kinyitni ilyen esetben hátul is az ajtót. Szép új buszok, alapos hűtéssel és kevésbé csepegő kondivízzel.

Buszmegállók az egyik legnagyobb fejlődés ebben tapasztalható. Korábban csak a nagyobb, forgalmasabb megállók voltak jelezve, csak itt volt kiépítve eső és nap elleni behúzódásra alkalmas kis szerkezet, a többi helyen még egy tábla se jelezte, hogy ott meg fog állni a busz, csak tudni kellett. Szóval meg kellett figyelni hogy szokott megállni a busz és oda menni. Mára szinte mindenhol van kiépített megálló.

A másik fejlődés a busz útvonal elérhetősége. Hihetetlen de 2010 ben nem lehetett térképet találni arról, hogy egy egy járat merre is megy a városban, melyiket kellene adott esetben használni. Ez végre elérhető a rapidKL weboldalán. Tervezhető, számolható vele az útiköltség ...

LRT
Kelana Jaya line
A belvárosban az egyik legjobban kihasználható, gyors tömegközlekedési eszköz. KLben jelenleg két vonala van az Ampang és a Kelana Jaya Line. Ez utóbbi korszerűbb, szebb kinézetű, szeretni való, mert jól lehet belőle látni a várost, világos, el lehet benne rendesen férni. Nincs vezetője, így beállhatunk előre és kukucskálhatunk ki :) (éppen azért mert nincs vezető ne akarjunk beszállni, ha egyszer már az ajtó csukást jelezte!) A vonal nagy része föld felett fut, magasan, csak a belváros alatt bújik a föld alá. A megállók jól megközelíthető babakocsival is, mert lift visz le és fel az összes peronra.
Ampang line

Monorail
Szintén a föld felett közlekedik, rövid belvárosi szakaszai vannak, de hihetetlenül szűk a belső tere és állandó zsúfoltság van rajta. Ha nem lenne zsúfolt akkor jól lehetne róla bámészkodni :) Az állomásokhoz sajnos nincs lift, csak lépcső fel és le, a belépő kapunál a babakocsit sokszor át kell emelni, vagy össze kell csukni, mert nincs nyitható extra ajtó.
Monorail

Avval számolni kell még, hogy az első járat 6 kor, az utolsó pedig 11 és éjfél között megy, ez után marad a taxi, de ez is feláras már ebben az időben.

2013. április 18., csütörtök

Taxi

Taxizni jó, főleg KLben, mert olcsó. Bár a tömegközlekedés folyamatosan fejlődik a városban, épül a metró, bővítik az LRT-t ... mégis az autó kényelme rengeteget jelent. Nos autónk nincs, nem is bérlünk csak időszakosan (erről majd egyszer részletesebben) így sokszor taxizunk.

Az első és legfontosabb hogy mérés alapján menjünk, így részben elkerülhető a túlszámlázás.
Azért csak részben mert persze itt is leleményes a taxis és kisebb nagyobb kerülőre el tud vinni. Ha idegenek vagyunk a városban érdemes tervet készíteni hogy hova szeretnénk menni és kiderül, hogy mennyi az átlag viteldíj. Csak be kell írni honnan hova szeretnénk menni:  http://www.taxiautofare.com/my/Default.aspx
Az autóban minden esetben ki van függesztve a viteldíj táblázat, mert méter és időarányosan (dugóban) számolja a költséget az óra, ez és a sofőr adatlapja mindig jól látható. Ha bármi gond van ez alapján lehet bejelenteni.

Beülünk 3 RM, innen indul a számla.
Sokszor főleg LRT állomáson, vagy nagy áruházak előtt képtelenség mért taxit találni. Lehet menni a következő taxihoz, de ez sem mindig eredményes, azaz alkudni kell. Ha már tudjuk, hogy kb mennyiből jöhet ki az út akkor próbáljunk közelíteni a taxis által mondott árat a reálishoz és alkudjunk ki előre a vételárat. Nagy bevásárlásnál szokott ez így lenni, tudom, hogy 3,5-4 ért hazaérnék, ő 6ot mond. Sok a csomagom, megemelni sem bírom, egyezkedem.  Itt lakom, nem vagyok turista, legyen 5. OK.  Cserébe a lépcsőházig bevisz. Néha kérnek azért is 1 ringgit, hogy valamit a csomagtartóba teszel be. Mivel szinte mindig viszem a babakocsit nálunk mindig nyílik a csomagtartó de talán csak 2x kellett eddig fizetni is érte a rengetegből.
A másik lehúzós hely az előre fizetett taxi állomás, mint például a KL Sentralnál ahonnan a legközelebb van a madárpark és a madárpark előtt dettó. Az átlagos díj 7-8 RM, ők a kétszeresét kérik. Megoldás, kicsit arrébb kell menni, leinteni egyet, fent a parknál pedig a kanyar után rögtön ott állnak a normál taxik, meg kell próbálni.

Figyeljünk rá, a taxi lehet piros-kék, piros-fehér, sárga, zöld, fehér ... de ha luxus felírat is van rajta akkor minden duplázódik, persze a kényelem is nagyobb. Éjjel a tarifa szintén magasabb és a reptérre is extrát kérnek. Ha előre szeretnéd rendelni a taxit néha az előrendelés ára 8-10 RM, ezzel érdemes előre számolni, előre tájékozódni.
Ha már bent ülünk a taxiban megcsodálhatjuk a helyi autók minőségét szinte 100% hogy Protonnal utazunk :)

2013. április 16., kedd

Rizs kérdés

Mikor először indultunk rizst venni, kissé elbizonytalanodtunk. Hogy miért is? Talán a kép elárulja :) Van áruház ahol külön személyzet segíti a tanácstalan vásárlókat a helyes választás meghozatalában.
Nos ez itt mind rizs 5 kilós csomagban! Az árak 15-40 RM, a basmati a legdrágább. Ennyi rizs nekünk 3 hónapig elég, hiszen eszünk még tésztát, krumplit ... a helyieknek egy négy tagú családnak 1 hétig. Mi hagyományos módon főzzük ki, ők rizsfőzőbe. Mi ebédre, vacsorára esszük, ők reggel, délben, este.

2013. április 14., vasárnap

Kell egy építő hely!

Különös boltok, üzletek nyernek teret maguknak itt Malajziában, de egész Ázsiában. Jártunkban keltünkben bele-bele botlunk érdekességekbe (de lehet hogy csak nekem az).

Az egyik ilyen a Lego építő "üzlet" ahol 5 éves kortól várják a gyerekeket építeni nem csak LEGO házat, hanem robotot, kastélyt, autót és minden félét amit a LEGO cég gyártott. Anya és Apa közben elmehetnek vásárolni, reklámozza magát a cég.


Ide bemehetsz egy órára, de akár bérleted is lehet, sőt a szülinapi bulid is megtarthatod itt, csak rajtad múlik mekkora a rajongásod az építés iránt.
Tudni kell, hogy a Malajziában elérhető LEGO, vagy LEGO Duplo (sok minden hatására) igencsak borsos árú. A fellelhető online bolt 1,5-2x annyiért kínálja pl a Lego Farmot mint Magyarországon bármelyik kiskereskedő. Csoda tehát hogy van egy 10 órás bérlet 144 RM? Egyébként meg az is jó, hogy itt tényleg sok típusból választhatnak a gyerekek (csak sima LEGO van, Duplo nincs, de ez a korhatárból is kiderülhet akár) szóval ha az egyiket megunja, választ egy következőt.

LEGO kötődés még, hogy Malajziában van Ázsia egyetlen LEGOlandja. A park az ország Szingapúrhoz közeli határvárosában Johor Baruban kapott helyet, s mi is tervezzük, hogy ellátogatunk oda, akkor majd részletesebben beszámolok róla.

Néhány hasonló LEGO üzlet Malajziában:
és FB oldala ahol sok sok termék árral is fent szerepel: https://www.facebook.com/pages/Brickboy-Toys/100488586704460

2013. április 12., péntek

Az esős évszak visszatért

Nos újra itt az esős évszak, s a tegnap alaposan meg is mutatta magát.

Jó pár napja furcsán borús az ég, olyan erősen szürke, vastag felhős, melyen a nap sugarai alig érnek át, esténként pedig ömleni kezd az eső. Tudni kell, hogy az alap eső is elég kiadós, de a tegnapi megértette velem, hogy az az néhány lépcső -ami nekem babakocsival járva kellemetlen- miért is van ott minden épület előtt, miért kell a metró lejártot a felszín fölé építeni 3-4 lépcsőnyire. Nos azért mert a víz alkalomadtán addig is érhet és ez segít megakadályozni, hogy az további rombolást végezzen az épületen belül, vagy éppen csorogjon lefelé az állomásokra.


A vihar kellemes részét néztük csak, hogy a levegő lehűlt kb 24 fokra kint, és bent is az alapos átszellőztetésnek köszönhetően eddig soha sem mért (légkondi nélkül legalábbis) 25 fok volt csak!
Mondanom se kell, a villámok több órán keresztül csapkodtak körbe körbe, úgy tűnt, hogy csak körülöttünk. Aztán ma ránéztünk a netre és kiderült egész KL-ben tombolt a vihar, fákat döntött ki és utcákat öntött el. Ez lenne KL a víz alatt.2013. április 4., csütörtök

Maláj húsvét vagy inkább húsvét Malajziában

Nos meg kell mondjam, hogy a húsvét nincs ünnepelve Malajziában. Hm, csoda egy muszlim országban? 
Húsvét hétfője így munkával és ovival telt, de előtte a vasárnapot és a reggelt kihasználtuk a hagyományok ápolására. 

Lett sonka, angol, füstölt, finom a TESCOból. Találtunk még jó két hónapja az Isetan-ban tormát aminek akkor úgy megörültünk, hogy gyorsan megvettük. Húsvéti kalácsot sütöttem, finomat, meg kenyeret is. Aztán vettem két kis csokicsibét egyenesen Angliából érkezett. Az ára ... hát 5 RM/db, nem szabad átszámolni! Csokitojás, csokinyúl, kindertojás (az aminek játék van a belsejében) nincs, így nem is kellett visszafogni a gyerekek édesség fogyasztását. A sütik elmaradtak, egyszerűen elfelejtettem. Azt viszont meg kell mondjam, hogy a hagyományos magyar ételek így is iszonyatosan megterheltek. 

Az ünnepre hangolódás meglehetősen nehéz miközben ezerrel dúl a nyár, nincs barka amire a tojásokat tehetném, nem készül senki arra hogy ismerősök jönnek majd locsolni, és mennek a fiúk vendégségbe ... eltelt, kipipálva inkább így jellemezném. 

Hétfőn este eszembe jutott, hogy répatorta muffint szerettem volna sütni erre az ünnepre és ehhez minden alapanyag a hűtőben vár a színben vele harmonizáló kis kapszlikkal és a díszítéshez használandó narancs és zöld fondanttal, hát ez van, ma szerdán el is készült :)


Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.