2014. október 5., vasárnap

Melindáék malajziai nyaralása

Malajziába látogató turistákat kérdeztünk itteni élményeikről. Ebben az interjúban Melinda osztja meg malajzai tapasztalatait. Ha Neked is van történeted Malajziáról, küld el nekünk mail-ben.

Ez volt az első látogatásod Malajziában? Mik voltak az elképzeléseid az országról, mire számítottál?
- Már 4 alkalommal látogattam el Malajziába. Először 2003-ban jártam ott, amikor egy  Ázsia-i kőrútat tettünk a férjemmel, Karácsony környékén. Nekem az volt az első Ázsia-i utam és nagyon élveztem. Ellátogattunk Kuala Lumpurba, Melakába és Langkawi szigetére, ahol motort béreltünk és az összes turistalátványosságot végigjártuk a szigeten.
Malajziáról nem sokat tudtam, arra számítottam, hogy elmenekülök a hideg télből és egy tengerparton fogok nyaralni, ami így is történt.  Első alkalommal a buja trópusi növényzet tetszett a legjobban és az, hogy a tengervíz valóban langyos volt, nyugodtan pancsolhattam benne órákig, anélkül, hogy lilára fagytam volna. Továbbá meglepett, hogy az ideális körülmények ellenére, turisták ezrei nem lepték el a partot, hanem épp ellenkezőleg alig voltunk egy páran.
Nehéz volt megtervezni az utat?

- Az utat nem könnyű megszervezni. Általában útikönyvek segítségével döntjük el, hogy hova érdemes ellátogatni, de más turisták úti beszámolói és a helyszínen élő magyarok tippjei is nagyon hasznosak tudnak lenni. Az útikönyvek sokszor nagyon tömören írnak dolgokról, ezért nem árt több forrást igénybe venni a tájékozódáshoz.

Merre jártál Malajziában, miket néztél meg?
- A párommal igyekszünk, minden alkalommal új területeit feltérképezni Malajziának, de Kuala Lumpur-t mindig érintjük és Langkawi szigetére 2010-ben is visszatértünk. 
Sajnos 2003 óta nagyon zsúfolttá vált, de még mindig élvezhető. Jártunk Pangkor szigetén, Melakában, a Perhentián szigeteken, legutóbb Tioman szigetén és a Taman Negaran nemzeti parkban.
Kuala Lumpur-ban  ellátogattunk a madár parkba, az állatkertbe, a Petronas tornyokhoz, legutóbb az Aquariumba is bementünk. A cápafolyosón kétszer is átmentünk annyira élveztük, mint a gyerekek. Továbbá ellátogattunk a kínai és a maláj negyedbe, valamint az egyik új bevásárlóközpontba a Pavilion-ba, ahol a legfelső szinten fantasztikusan finom olasz kávét lehet inni. Már ezért érdemes bemenni.Összehasonlítva a többi délkelet-ázsiai országgal ahol jártál, mik voltak a benyomásaid Malajziáról? Volt ami meglepett?

- Malajzia ideális nyaralóhely az egész családnak. Itt még távolról sincs annyi turista mint Thaiföldön. A helyiek túlnyomó részt barátságosan és nyugodtan viselkednek a turistákkal, nem neheztelnek rájuk.  Az emberek elég jól beszélnek angolul az ország bármely részén, így nem nehéz elboldogulni. A kulináris élvezeteknek hódoló turisták számára is egy paradicsom, hiszen az indiai, a maláj és a kínai konyha remekeit élvezhetik egyszerre. 

Volt rossz tapasztalatod, valami amiben csalódtál vagy másképp csinálnál?

- Nem volt rossz tapasztalatom Malajziában,csak kisebb bosszúságok voltak. Az első három alkalommal nem foglaltunk le szállást, hanem csak a helyszínen keresgéltünk. Mindig találtunk, de volt amikor nehezen és nem túl jót. 
Előfordult, hogy egy teljes napig nem volt víz a szállásunkon.  KL-ben rendszeresen a kínai negyedben szálltunk meg, a hátizsákos turisták által frekventált szállodákban. Legutóbb viszont előre foglaltunk szállást az Agodán és rádöbbentünk, hogy egy kicsivel magasabb összegért luxus körülmények közt szállhatunk meg Kuala Lumpurban. A különbség valóban óriási a minőséget illetően, ezért érdemes jól utána nézni a szállásnak.
A Taman Negara nemzeti park egy kicsit csalódás volt a számunkra, abban bíztunk, hogy látni fogunk állatokat az őserdőben, de a turistahordákon kívül más állatfaj nem bukkant fel. A "canopy walk"-viszont önmagában is nagy élmény. 

Hogy ízlettek a malajziai ételek? Volt kedvenced, vagy olyan amit sose próbálnál újra?

- Nagyon szeretjük a maláj konyhát, kedvenceink az agyag edényben készülő ételek (szerk. claypot). Ezek a fogások általában friss fűszerekkel készülnek, amiknek az íze gyógynövényekre emlékeztet. A férjem Perhentian szigetén kóstolta kedvenc maláj ételét egy agyag edényben keszült curry-s, kókuszos csirkét, amit lefényképeztünk, de sajnos azóta sem találtunk ahhoz fogható finomságot. A mogyorós szószba mártogatott satay a masik kedvencünk.

Mi volt a legjobb élményed Malajziában? 

- A Perhentián szigeteken eltöltött egy hét volt a legnagyobb élmény számomra. Korábban nem hittem volna, hogy valóban létezik annyira átlátszó tenger és olyan gyönyörű kék égbolt. A tenger telis-tele volt színes halakkal és rákokkal, még a part közelben is, valóságos búvár paradicsom az a szigetcsoport. 

Miket ajánlanál a turistáknak, ha Malajziába látogatnak? 

- Ha tehetik ne hagyják ki Perhentian szigetét és  próbáljanak ki minél több helyi finomságot. 
Azoknak akik dzsungel túrázni szeretnének Tioman szigetén azt javaslom, hogy vigyenek magukkal szúnyog riasztó krémet, sok folyadékot és mindenekelőtt  egy túravezetőt!Visszajönnél újra?

- Alig várom, hogy megint mehessek Malajziába. Meg bőven van ott felfedeznivaló és titeket is szeretnélek mielőbb viszontlátni.


A képeket Melindától érkeztek! Nagyon köszönöm!


***

Érdemes követni minket Mindennapi Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!


***

Foglalj szállást most magyarul az Agodán!

Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.