2014. november 26., szerda

Rendszám

A napokban egy újfajta kocsilopási technikáról tájékoztattak minket, melyben a rendszám a lényeg. Amíg valahol parkolunk eltávolítják a rendszámot és várnak az érkezésünkre. A parkolóból való távozás után követnek és mutatják, hogy a rendszámunkat megtalálták. A hír szerint amikor átvennénk a rendszámot akkor közben elviszik az autó.

Nos nem tudom ki hogy van vele de kicsit életszerűtlennek tűnik a rablás módja.
A rendszámok könnyű szerrel leszedhetők, sok például csak fel van ragasztva kétoldalas ragasztóval, vagy oda van két oldalt csavarozva. De elég hihetetlen számomra hogy kiszálljanak az autójukból és egy ismeretlen helyen ismeretlen emberhez odamenjenek. Félnek ugyanis. Valószínűbb hogy zárt ajtó mögött megvárnának és maximum az ablakot engednék le. Persze mi külföldiek nem rettegünk az utcán sétálástól és még sok mindentől nem félünk amit a helyiek veszélyforrásnak ítélnek, ezért érdemes az ilyenre figyelni.

A rendszámtábla könnyen pótolható, vagy cserélhető. Bőven elég egy autós boltba bemenni ahol ki tudjuk választani a tábla formáját (hosszúkás vagy négyzetes) majd a betűket hozzá. Választhatunk az 1 ringites sima lapos betűk közül vagy akár lehet domború, üvegszerű betűnk is, ahogy akarjuk, nincs szabályhoz kötve hogy melyiket szeretnénk. Csak le kell diktálnunk a rendszámot és máris ragasztják a betűket az előre kiválasztott fekete alapra, kézzel, szemmértékre. Kis méretre igazítás, és lehet is felszerelni, csavarozni, ragasztani vagy rendszámtábla tartóba beletenni.
elvileg létezik egy előírás a rendszámokhoz

Tulajdonképen akármilyen rendszámot rendelhetsz, a rendőr általában úgy is az útdíj befizetéséről szóló matricádat nézi az pedig az autó tulajdoni lapjáról kerül kiállításra, ott nincs lehetőség a csalásra.

A malajziai rendszám általában 3 betű és négy számból áll. A betűsor kezdője meghatározza az államot, pl: W= Wilayah Persekutuan Kuala Lupmur, A = Perak, B = Selangor ... M=Melaka, P=Penang...  (eltérő eset a katonai rendszám, a taxisok H betűvel kezdődő rendszáma, a diplomáciai rendszámok és a vásárolt rendszámok)
A három szám elől helyezkedik el, de mivel Kuala Lumpurban a regisztrált autók száma nagyon magas elérték az utolsó kiadható W-s számot is 2013 szeptemberében, így új 2 betű 4 szám 1 betű kombinációt találtak ki. 
A "betű+4szám+1betű a kombinációval kerülnek forgalomba Langkawin autók, ahol ezt a sziget vámmentessége után állították be. Putrajayaban teljesen külön "Putrajaya"+4 számú rendszámot kapunk.

A különlegességek sora nem áll meg itt, lehet egyedi rendszámot is vásárolni, az árak az egyediségtől függenek de mélyen bele kell nyúlnunk a zsebünkbe.

A rendszám egyébként a helyiek életében sokkal fontosabb mint hinnénk, ezért is van, hogy vásárolják a rendszámot. Az alap rendszám számait is figyelik így nem is kell hogy a tulaj ott legyen elég jó becsléssel meg lehet mondani hogy kié az autó. A malájok kedvelik a számismétlőséket, ha ritmusa van a számsornak, pl 3545, 2266, 2332, 7076, 2122..., a kínaiaknál a minél több 8 és 9 es számjegy a lényeg :) 

Rendszámokat csak az új autókhoz vehetünk, a használt autó azzal jön amit kapott egyszer. Akit kíváncsi az árakra itt böngészhet közöttük, legmagasabb amit találtam az oldalon a W7M, 73800 Ringit árú. Egyébként az alap népszerű rendszámok (lásd fentebb) 300 Rm-be kerülnek.

A JPJ központ szerint az eddigi legmagasabb árú rendszámtábla G1M1 mely 1,3 millió ringitért kelt el, de 520000 Rm volt a WWW 1; és 165000 Rm a WWW 888. 

Szóval ha legközelebb egy parkolóban jártok, figyeljetek a rendszámtáblátokra és játszhattok "melyik autó honnan jött és ki a tulaja" kitalálóst. 


Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.