2014. november 11., kedd

Vízum

Elég sokan keresek rá és nézegetik a mi régi történetünket a vízumról és elég sokan nem tudják milyen utak vannak, mik a feltételek.
Nos, itt az ideje, hogy tisztábban lehessen látni, hogy lehet Malajziában vízumot szerezni.

Alap vízum, azaz turista vízum. Aki Malajziába érkezik kap 90 napot amit itt tölthet. Korábbi években ezt a 90 napot olyan sokszor hosszabbították meg ki-be utazásokkal, hogy akár éveket tölthettek Malajziában minden gond nélkül. Mára azonban ezt az utat nem ajánlom, a határőrök bármelyik alkalommal, akár az első azt mondhatják, hogy nem engednek vissza. A kilépést se számoljuk a 89. napra, mert kellemetlenül érezhetjük magunkat.

Munkavállalói vízum: nos ez volt az ami nálunk csapdába esetett 2012 ben az egyik céggel, majd egy másikkal simán ment. Két típusa van ami a cég méretétől, lokációjától, pénzügyi alapjaitól függ. Vannak a cégek, vannak a cégek akik felvehetnek külföldi munkavállalót és vannak a cégek akik MSC státuszúak.

Sokan azt gondolják, majd itt alapítanak egy céget amiben ők dolgoznak esetleg mások is és ezzel kész is az ügy, meg is van a vízum. Céget alapítani egyedül külföldi nem tud, ehhez kell egy helyi, de ha kész a cég akkor se lehet ott alkalmazásban mert a cég alaptőkéjének minimum 500.000 RM-nek kell lennie ahhoz, hogy külföldit fel tudjon venni, azaz maga a tulajdonos a cégébe felvéve vízumra legyen jogosult. Ez pedig még csak az egyik feltétel, van még egy helyiek aránya a cégben...
Ha egy helyi cég fel tud venni akkor elkezdődik a procedúra ami kb 2 hónap, két forduló van benne. A másik az MSC- állapotú cég ahol 2 hét alatt elbírására kerül a vízum.

A cégen kívül nekünk is meg kell felelni néhány követelménynek. A bizonyítványainkról másolatok kellenek, vagy sok sok sok év tapasztalat ahhoz hogy az elbírásánál pozitív választ kapjunk. Ezek a bizonyítványok angolra fordítottak legyenek, majd a pecsétet kell rá kérni külügyminisztériumtól és a maláj nagykövetségről is. Ugyan ez az út a gyerekek vagy a házastárs papírjaival kapcsolatban és sajnos hiába a három nyelvű anyakönyvi kivonat azt is le kellett fordíttatni angolról angolra :( Az útlevélben legyen minimum két év érvényesség még, továbbá ne legyen benne Izraeli pecsét. (Malajzia úgy tekint Izraelre mintha nem is létezne, nincs oda posta, nincs közvetlen járat, a helyiek akik el akarnak oda jutni egy másik államon keresztül teszik).
Ami még fontos, a jövedelemnek is van egy minimuma ami nélkül nincs vízum. Minimum hvai 5000 RM kell hogy legyen a juttatás, ami lehet teljes részt a fizetés vagy megosztva fizetés + hozzájárulások. Ezek a juttatások pl lakhatási hozzájárulás, vagy autó is lehet. Akinek a minimumon húzzák meg a határukat azoknak érdemes mindent megpróbálni hogy a juttatás egy kicsit több legyen. Azt kell mondjam, hogy ne akarjunk itt olyan munkát vállalni mint amit a Londonba vándorlók, hogy mosogatunk, takarítunk, vagy egy érdeklődő aki targoncázni gondolt itt, vagy uborkát termeszteni, műkörmösnek menni. Ezekre az alacsony bérezésű munkára nem vesznek fel! Nincs is rá lehetőség éppen a minimum miatt, szerencsére. de tényleg ha ide készülünk ne a minimumot akarjuk megütni mert rosszul fogjuk magunkat érezni. Nagyon!

A munkavállalói vízumot ki tudják terjeszteni a család többi részére is, így azok iratait is rendezzük időben. Azt viszont tudni kell a családtagok munkát nem vállalhatnak vele!

Másik lehetőség amikor egy a kormány által létrehozott programban veszünk részt. MM2H, azaz Malaysia My Second Home. A feltételeiről bővebben lehet olvasni itt vagy itt. Tömören összefoglalva ezt a programot azoknak találták ki akiknek megvan a tőkéjük (500000 Rm) egy másik országban letelepedni és van havi jövedelmük (10000 Rm)

Tanulmányi vízum. Ha Malajziában szeretnénk tanulni, vannak egyszerű tanfolyamok és vannak egyetemek is amik vízumot adnak a tanulónak az tanulmány idejére. Ennek ára kb 6000 Rm. Ha van iskolás korú gyerekünk akkor a nemzetközi iskola nem csak a gyerek hanem a szülő részére is ki tud váltani vízumot . Ezt a lehetőséget az iskolák külön fel is tüntetik, de érdemes rá is kérdezni, ha valakinek erre lenne szüksége. Munkavállalásra ez a vízum sem megfelelő!



Nincsenek megjegyzések:

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.