2010. június 30., szerda

Meleg

Az első dolog ami sokkolt az érkezékor a meleg. Hiába tudtam, hogy meleg lesz, hiába készültem rá átöltözéssel a reptéren, mégis nagyon meleg van. Ha a meteorológiát nézzük (utcán senkit nem rémisztgetnek a hőmérséklet mérésével) akkor nem látjuk, hogy mitől vagyunk ennyire kipukkadva, hiszen 31-33 fok nem olyan katasztrófálisan sok. Na de a pára hozzá, az 60%-os. Na e miatt érezzük úgy mintha több lenne.

Két évszak van KLban a száraz és az esős (monszun). Jelenleg a száraz évszakban vagyunk és úgy október-november táján köszönt be majd az esős. A száraz nem jelenti azt hogy nem esik, esik szinte naponta, hosszabb-rövidebb időre de fel is száraz 1-2 órán belül. Valamelyest frissül a levegő, de az a jó ki nyári zápor utáni érzet a finom hűvös szellő az elmarad.

Egyébként reggel 10 óráig eldől hogy milyen idő lesz meleg, vagy nagyon meleg. A szerecsésebb a ha van felhő az égen és nem a tűző napon megyünk, (kb 10 perc alatt napszúrást lehet kapni) felhők alatt valamivel kellemesebb a séta. Hm, séta, ebben az időben teljesen elveszem az időérzékem ami 10 perc az is fél órának tűnik. Szóval felhők. Lehet hogy fog belőle esni de nem kell ettől félni, mert ha meg is ázunk megfázni itt nem fogunk. Ráadásul elég sok helyen úgy alakították ki a járdákat és felüljárókat hogy azok be vannak fedve, így eső alatt is szépen el lehet jutni A-ból B-be, vagy meghúzhatjuk magunkat alatta.
a helyi állatkertben fotózva, a tigrisnek is melege van

Ha hűsölni szeretnénk, nem az otthonunk a legjobb választás erre. Vasbetonból építkeznek, ami nem adja le ripsz-ropsz a meleget (lásd panel házak). Ennek eredményeként a folyamatosan tűző nap hatására ha nem használunk légkonidt bent simán lesz 30-31 fok. Az ablak hőmérséklete pedig .... brrr 40 fokig mértem.
Ha belegondolok, hogy az európai gyógyszerekre mind azt írják, hogy 25 fok alatt tárolandó, az itteniekre meg hogy 30 fok alatt, már mindent leeht érteni. Nálunk most éppen ezért a teljes gyógyszerkészlet amit elhoztam a hűtő frissentartó részében pihen, remélem jó sokáig.

A meleg ellen érdemes levetkőzni, na jó nem az utcán :) Többször zuhanyozni, akár 3-4 szer is szoktak/ szoktunk. Vagy plázába menni. Ez utolsó a helyiek kedvelt tevékenysége, kellemes hűvös van, hatalmas terekkel (1 pláza mérete kb a mi legnagyobbunknak is 3-4 szerese). Ha pedig fázni akarunk üljünk fel a helyi mertóra az LRT-re. Itt olyan hideg van, hogy érdemes magunkkal vinni egy melegebb kendőt, ha nem akarunk megfázni! És ez komoly!

A ruhatárat érdemes természetes alapanyagból összeválogatni, felesleges lesz a kardigán, a hosszúnadrág, a blézer és a kabát. A gyerekre nem érdemes bodyt adni még éjszaka sem, mert ettől tuti melegkiütést kap (ezt a hibát sajnos én is elkövettem és 1 hét alatt múltak csak el a túlöltöztetés kövtkeztében előjött apró pici piros pöttyös). Ha már előjött a baj fürdessük sokat a gyereket és vigyázzunk rá mennyi ruhát kap.
Egyedül a nap miatt érdemes hosszabb nadrágot és polót viselni, s ezzel a leégés ellen védkezünk. Erre jó még az esernyő, ha esik az ellen, ha süt ez ellen használjuk :)

A melegnek is van jó oldala, nem fázununk sose és nem is kell fűteni :)

Ebben a melegben milyen jó is lenne egy finom hideg gyümölcslevest enni, sok sok meggyel. Hmmm. A következő alkalommal írok arról mi is az amit itt enni, vagy főzni lehet.

6 megjegyzés:

motymoty írta...

Élvezem a beszámolóidat, olyan mintha kicsit én is utaznék ;).

Karina írta...

Én is pont azt szerettem volna, hogy nagyon jól írsz és nagyon jó olvasni!! És szép lett a blogháttér!! Illik a bloghoz, szép! Gratula!

Jandó írta...

De jó ennyi mindent olvasni egy ennyire más világról. A pára ütős lehet, még csoda, hogy ilyen jól bírjátok. Ők ilyen jól hozzászoktak a nagy meleghez, hogy panelokban laknak? Az még itt is elég meleg. Jankának is szokott melegkiütése lenni, már akkor is, ha igazán meleg van. Nem is kell felöltöztetni. A hintőport már próbáltátok rá? Nálunk egyedül az segít valamelyest.

BCili írta...

Motymoty: köszi, gyere akkor máskor is egy kicsit utazni :)

Karina: neked is nagyon köszönöm. a blogot egyszerűre szerettem volna, de az új tervek közül mégis megtetszett ez. Egy kicsit módosítottam a betűszíneken, mert mind rózsaszín lett volna. Örülök, hogy tetszik.

Jandó: hát más világ az fix :)
A panelról annyi, hogy ezek nem panel házak, csak ugyan úgy vasbeton technikával épülnek. Ez bevett szokás nálunk is meg tőlünk délebbre is.
A kiütések szerencsére a sok zuhanyozástól szépen elmúltak :)

bolyet írta...

És itt a "maláj tigris":-))!!
Jaj hát én nem bírom a meleget...volt már éppen elég napszúrásom a rengeteg szőlőmetszés közepette...persze nagyon óvatos vagyok ma már!
Olyan érzékletesen írod le az eseményeket, hogy olyan mintha én is ott lennék...!!!Szuper!

BCili írta...

Bolyet: Képzeld itt nem is ismerik a "maláj tigrist"! A napszúrással itt bizony nagyon kell vigyázni, így állandó az esernyő a táskába, mert kb 10 perc alatt le lehet égni és kapni lehet egy fincsi fejfájást :(
Remélem is hogy kicsit itt vagy, itt vagytok, végül is ez a cél :D

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.