2010. július 1., csütörtök

Mit eszünk ma?

A kérdés jó! Sőt nem is olyan könnyű eldönteni, mert a választék igen gazdag.

A helyi ételek közül lehet választani malájt, indiait és kínait. Képtelenség lenne egy posztban részletesen bemutatni ezeket, ezért mindig lesz ebből is egy pici meg abból is.
Ja nem lehet megfeledkezni, hogy van western azaz nyugati kaja és persze japán és vietnámi is, szintem minden kajakörzetben, ha véletlen valaki elbátortalanodna eheti az "otthoni" ízeket.
kertvárosi választék, kínai sor
Gondolhatnánk, hm kínai azt már ismerem. Na nem, ez nem az a szörnyű kínai (elnézést attól aki az otthoni vietnámi-mongol-kínaiiaktól és egyéb vidékről származó kinaiaktól kikerülő ételért rajong) hanem eredeti kínai kínai! Ha valaki ilyet szeretne otthon enni javaslom neki a Kínai piacot, na jó ez a legbrutálisabb, de a mellette lévő soron rengeteg kínai bolt és kifőzde van gőzgombócokal, vagy egy szintel feljebb lépve már beülős hely a VII. kerület István utcában, kb Hernád utca magasságában egy kínai büfé az utca bal oldalán (egyirányú az utca a Dózsa György út felé) a top pedig Wang mester éttermét (keress rá így a googliban meg fogod találni!). Na de vissza a maláj kínaiakhoz! Van itt minden rizs és tészta és minden féle hús és rengeteg zöldség. Van csípős és nem csípős és a nem csípős tényleg nem csípős, gyereknek is adható. Megnyugtató, hogy ott előtted hevítik a wokkot süti át ropogósra a húst és ott előtted forrázzák le a vékony cérnametélt szerű rizstésztát vagy a kézzel nyújtott vastagabbat. Két-három perc és már kész is a friss étel. Tesznek még mellé zöldséget, mi is lehet nem tudom, zöld és hasonlít alakjában a spenóra, és zöld ízű. Na majd meglesem a boltba mi is a neve. A legfinomabbak itt a tészták, rizst bárhol ehetsz.
tésztafőző néni napi 10-12 órában ezt csinálja, a helyi újsági is cikkezet az ételről
Például Indiai éttermekben. Tudni kell, hogy minden ami még nem is fűszeres az bizony az! Ha csíp az bizony nagyon! Valószínű éppen ezért nem tettem mély túrákat eddig az indiai konyhában mert nem bírom a csípőset.

Malájkonyhában elég nehéz meghatározni mi honnan lett vagy hova tartozik, mert nagy a behatás indiai, indonéz és egyéb konyhákból. Viszont az biztos, hogy sütnek mindent. Bő olajban vagy roston, lehet az zöldségféle, hal, vagy valami kevert tészta amit mártogatva esznek és apró halacskák vannak benne, a zöldségek kifejezetten finomak, van ami a pl rántott tökre hajaz. A nemzeti "gulyásuk" a Nasi Lemak ami rizs kókusztejben főzve, néha szárított hallal bekeverve, mellé mogyoró és uborka egy kis zöldséggel, fél főtt tojás és egy currys főtt csirke darab (combja, melle ami éppen érkezik). Ehhez az egészhez adnak pirosas színű Sambal szószt ami hagyma rákpaszta csili keveréke, és iszonyatosan erős.
lcyetbrlosa/wordpress.com
Na ezt sem én próbáltam ki :) Helyette tudom, hogy szinte mindent borsoznak, brrr. K nagy Mc-i rajongó (ez is brrr) na de itt nincs hagyma a szendvicsben és sóhelyett borsot adnak mellé.

Enni tehát van mit, lehet beülni étterembe, vagy van rengeteg foodcourt vagy az út szélén álló kisbódé, asztalka ernyővel felette.
kertvárosi foodcourt, olyan olcsó, hogy nem főznek otthon
Ehhez képest hihetetlen örömmel töltött el mikor a boltban megláttam egy üveg pirospaprikát. Nem is akármilyet, Hungarian style!

Azt vallom, hogy ha külföldön vagyunk együnk helyit, na de mi most kicsit más értelemben vagyunk itt. Ha nem lenne konyhánk persze csak a helyiből választhatnánk, de van. Így mikor elmegyünk és ebédre nem érünk haza helyit eszünk. Finom és olcsó, átlag 5-6 RMből ki lehet jönni, de 10-zel már az italnak is bele kell férnie. Ugyan ez plázában kicsit több, étel 10-15 RM.
Ha pedig itthon vagyunk akkor fözök, Malájból Magyart, amit lehet.

A boltok kínáltat elég széles. Rizsből pl annyi van mint egy bevásárló üzlet csak zöldség-gyümölcs standja, szóval van egy külön ember rá aki segít választani. Ha sikerült akkor még a mennyiségben is dönthetsz mert az 1 kilós rizs az semmi, van 5, 10 és 20 kilós zsák is. A nagy választék igaz még tésztára, persze rizstésztára, a zöldségekre is, de egészen másfajtáik vannak mint nekünk. Szerencsére az alap krumpli, hagyma, fokhagyma megvan :) Van rengeteg hal élő, frissen bontott (közel a tenger) és fagyasztott is, van csirke és marha, de disznót pl még nem láttam és ennek megfelelően bacont sem. A petrezselyem is csak a zöldjét növeszti errefelé, a gyökerét alig, de van.
Szóval főzök, Magyarosat, otthoni ízeket, ami tulajdon képpen nem is mindig otthoni, mert pl a rizottó vagy a penne nem kifejezetten Magyar étel. De Malájt nem főzök, mert nem tudok, meg különben is akkor már inkább lemegyek és veszek eredeti Malájt.

Megjegyzem nem tudom honnan vette "Ben nagybácsi" hogy itt aszltszilvás szószt esznek, de ha megfejtem megírom!

5 megjegyzés:

Fércművek írta...

Ez jólesett. Ha lenne itthon valami, most biztos nekiállnék főzni, de nincs. :( :)

Piroseper írta...

Hűű de érdekes volt! Az utolsó rejtély pedig felcsigázott. :) Jó ide jönni, mindig várom, hogy bekukucskálhassak a maláj kultúrába. :)

orsolya vanessza kiss írta...

SZia!


De jó olvasni.. Egy kicsit önző leszek: sűrűn írj :)))

bolyet írta...

Jaj de izgi..és milyen finom...:-))!Részemről jöhetne az indiai..

BCili írta...

FércJutka: akkor főzz egy kis bárányt, vagy nyulat, vagy békát jó lesz tűvel is az oldalában, műbőrből :)

Piroseper: a kis kukucskáló, én is szeretek bepillantani máshova :) Nádcukorlé kipróbálva, nagyon finom!

Vanessza: téma van bőven, már csak az időt kell beosztanom hozzá, de rajta vagyok, hogy írjak!

Bolyet: szóval a csípősért rajongsz, küldök belőle! Tényleg finomak nagyon és még mennyi minden finom itt.... hmmm

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.